AD-blacklist1

2015
máj.
22

Trianon emlékére

Írta: Oszvald György

trianon versmondo 144leadNekem Hazám címmel vers-és prózamondó versenyt hirdetett a Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért, melyet május 20-án rendeztek meg a Kőrösi Kulturális Központban. Az apropó ezúttal is a trianoni békeszerződés évfordulója – ez évben a 95. – volt.

 

 

Joós Tamás, az intézmény igazgatója a rövid köszöntő után a díjazásról megemlítette, hogy minden résztvevő oklevelet kap, a győztesek közül pedig a zsűri kiválasztja azokat, akik a június 4-ei nemzeti összetartozás napja kőbányai rendezvényén a Pongrác úti templomban fellépnek.

   trianon versmondo 051A közérdekű információk után Joós Tamás bemutatta a zsűrit, melynek elnöke Tóth Zsuzsanna drámapedagógus, és aki már az előző versenyen is ellátta ezt a feladatot. Bicskeiné Orbán Éva a versenyt kiíró alapítvány elnöke, egyben a verseny „szellemi anyja” is. A zsűri harmadik tagja új, de sokan ismerik, ő Baleczky Ivánné. (a zsűri, a nevek balról)

 

 

A versenyzők az elhangzás sorrendjében:

 

trianon versmondo 068Kaltenecker Evelin (képünk), 8. oszt., Harmat Ált. Isk., Márai Sándor: Mennyből az angyal (felk.: Kovács Ildikó), Komáromy Eszeter, 6. oszt., Harmat Ált. Isk., Reményik Sándor: Mindennapi kenyér (felk.: Tóthné Telkes Csilla), Sas Alíz, 8. oszt., Harmat Ált. Isk., Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz … (felk.: Kovács Ildikó), Böcker Júlia, 7. oszt., Kada Mihály Ált. Isk., Hajas István: Ne sírj anyám (felk.: Péter Anikó), Gesch Dániel, 5. oszt., Kada Mihály Ált. Isk., Karinthy Frigyes: Levél – részlet, próza – (felk.: Tóth Kálmán), Balogh Alex, 5. oszt., Szent László Ál. Isk., Kányádi Sándor: Nyergestető (felk.: Hadnagy Ágnes), Bobori Gábor, 7. oszt., Szent László Ál. Isk., Veres Péter: Ha nem lehettél szálfa (felk.: Berkesziné Várhelyi Anna), Nagy Balázs, 5. oszt., Szent László Ál. Isk., Petőfi Sándor: A magyar nemzet (felk.: Hadnagy Ágnes).

 

   Az eredményhirdetés és értékelés előtt Joós Tamás egy promt statisztikát adott közre. E szerint az iskolák száma 3, a jelentkezett versenyzők száma 8 (eredetileg 9 volt, de betegség miatt egy fő nem tudott eljönni, így a négy iskola helyett lett három), és négy fiú, négy lány mérettette meg magát. A versenyben 7 vers és 1 próza hangzott el.

 

   trianon versmondo 205A rövid szünet után Tóth Zsuzsanna (képünk) értékelte a versenyt. Mindenekelőtt megköszönte, hogy az emlékezés fontosságán túl a gyerekek és felkészítők időt és fáradságot nem kímélve éltették, erősítették a versmondást. – A nyelv az építő kövünk, a nyelv a megtartó erő. Hogy valaki szavakkal bíbelődik, megfejt régi gondolatokat, a jövőt építi. Hiszek abban, ha bárki verset mond, az gazdagabb lesz általa. Köszönöm nektek ezt a hétköznapi hősiességet – mondta, majd rátért az elhangzottak „kivesézésére”.

 

   Elsőként azt emelte ki, voltak olyanok, akik „gyürkőztek, veszekedtek a szöveggel, mert még nem volt teljesen az övék”. – Csak olyan szöveggel szabad kiállni, amelyen már nem kell gondolkodni, ahol a következő sor magától jön, ez a szövegbiztonság – tárta fel a hiba okát.

 

   Fontosnak tartotta azt is, hogy aki kiáll a pódiumra, az legyen hiteles, azaz győzze meg a hallgatót, hogy akar neki mondani valamit. Külön kiemelte, hogy mindenki ünneplőbe öltözött, megadva ezzel a versnek, az előadásnak a kellő tiszteletet. Negyedik szempontként említette a versenyzők kiváló adottságait: a kiállást, a szemkontaktust a hallgatókkal, a jó hangot, a szép orgánumot. De szólt arról is, hogy a beszéd tisztasága, az artikuláció bizony hagy kívánni valókat, s ezt a sokat kell gyakorolni!

 

A verseny végeredménye:

 

trianon versmondo000

  1. Kaltenecker Evelin, 2. Sas Alíz, 3. Nagy Balázs (képünkön balról)

 

   A győzteseknek a díjat a Kőrösi Kulturális Központ ajánlotta fel, ezek könyvvásárlási utalványok voltak. A különdíjakat, az értékes könyveket Orbán Éva adta át; a győzteseknek a 24 könyvből álló sorozatot, mindenki másnak a sorozat 2-2 kötetét. Megjegyzendő, hogy a fe lkészítő tanárokat is elismerésben részesítették!

   A különdíjak átadásakor Orbán Éva megköszönte a felkészítőknek, hogy egyáltalán foglalkoztak ezzel a témával!

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY 


A trianoni békeszerződés (vagy trianoni békediktátum) az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság új határait.  

A szerződés Magyarország (Magyar Királyság) új határainak megállapítása mellett 35 000 főben korlátozta a magyar hadsereg létszámát, megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását.

A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.