AD-blacklist1

2014
nov.
25

Újnyugatosok újra

NYP 2014 tel clap másolataBerzsenyi Dániel élettörténete uralja a Nyugat Plusz független szépirodalmi folyóirat téli/karácsonyi számát, amely november 25-étől már olvasható. A lap több újnyugatos kortárs költő versét is közli.

 

 

 

2014. november 25-én került az újságárusokhoz a Nyugat Plusz független szépirodalmi folyóirat idei negyedik száma. A negyedévente utcára kerülő kiadvány a kortárs irodalom elismert fóruma, amely ismert és eddig kevésbé ismert íróknak, költőknek ad publikálási lehetőséget.


Mint mindig, ezúttal is egy legendás költő-géniuszt, illetve famíliájának történetét „szedte ízekre” esszéjében dr. Czeizel Endre orvos-genetikus – most Berzsenyi Dániel és a Berzsenyiek kerültek fókuszba. Az írásból kiderül, hogy különleges személyiségű és lelki alkatú volt a XVIII. és XIX. században élt szerző.
A neves költő talán leghíresebb költeményét, A közelítő tél című verset eddig vizuálisan sem jelenítette meg senki. Most Kisteleki Dóra rajzművészt megihlette a Berzsenyi-mű, és „versrajza” díszíti a Nyugat Plusz címlapját. A lapban az ő további illusztrációi és Miske Emő festőművész alkotásai is láthatók.


NYP 2014 tel clapCzeizel mellett ezúttal is több újnyugatos kortárs költőnek, írónak ad helyet és teret a folyóirat. Például Novák Valentin szintén Berzsenyiről elmélkedett Profán Berzsenyi címmel. Molnár József a XX. század elején fájdalmasan rövid ideig élt amerikai zeneszerzőrő, George Gershwinről emlékezett meg – talán nem függetlenül attól, hogy a lap főszerkesztője, Szabó Zoltán Attila Gershwin szerelmei című jazz-fantasy művét október végén mutatták be a Gourmet Színházhajón… Hegyi Botos Attila jóvoltából megtudható, hogy milyenek is a Széllépcsők, Barabás Szilvia pedig azt fogalmazta meg versben, hogy milyen is Hajnal előtt. A lap nem feledkezett meg a színházi kritikáról sem: az Operaházban Alföldi Róbert rendezésében színpadra állított Íphigeneia Tauriszban című darabot elemezte ki Spangel Péter.


A Nyugat Plusz téli számának megjelenését támogatta a Magyar Művészeti Akadémia, a kiadvány kiemelt szakmai partnere pedig a budapesti József Attila Színház. A folyóirat kapható a Lapker országos hálózatában, a Magyar Posta nagyobb budapesti és vidéki postahivatalaiban, az Alexandra egyes budapesti és vidéki könyvesboltjaiban, az Írók Boltjában, valamint olvasható egy kávé mellett a Hadik Kávéházban.


Az Újnyugat Irodalmi Kör által készített „új” Nyugatot – amely amolyan szövetségesi, nagypapa-unoka viszonyban áll a legendás XX. század eleji Nyugattal – legelőször 2010-ben foghatták kézbe az irodalombarátok, akkor még Nyugat Ma, majd Nyugat Most néven, aztán 2012 és 2013 folyamán alakult újjá, és 2013. szeptembere óta olvashatja a nagyközönség Nyugat Plusz néven.


A Nyugat Plusz követhető Facebookon is: https://hu-hu.facebook.com/pages/Nyugat-PLUSZ-F%C3%BCggetlen-Sz%C3%A9pirodalmi-Foly%C3%B3irat/310638039076226