AD-blacklist1

2014
okt.
30

Találka a szökőkútnál

Írta: Szerk.

KJ-antologia 9leadA Kőbányai Írók, Költők Egyesülete 2013-ban megjelent antológiáját mutatták be az Újhegyi Közösségi Házban 2014. október 24-én – írta lapunknak Kanizsa József, az est házigazdája. Kanizsa az antológia bemutatása előtt három gyertyát gyújtott az október 23-ai, 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére.

 

 

Az irodalmi est az október 23-ai eseményekre emlékezve Kanizsa József: Október fényében című versével indult a szerző előadásában, majd a rövid emlékezés után Pál Dávid festőművész minitárlatát nyitotta meg.

 

  KJ-antologia 7 Pál Dávid 1952-ben született Szekszárdon, iskoláit mégis Mátészalkán végezte el. Már ekkor is szeretett rajzolgatni, festegetni. Gimnáziumi tanára, Fülöp Sándor hatására kezdett foglalkozni a festészettel. Katona korában az országos katonai festőművészek pályázatán harmadik helyezést ért el, és ekkor kerültek ki festményei a kiállított művek közé. Több mestere is volt, így Pataki János festőművész, később a Marosvásárhelyen élő nagynéni férje, Szász Sándor festőművész. Újpesten, ahol jelenleg is él, Szunyoghi András grafikus, főiskolai tanár, 2007-től Simon, M. Veronika „SMV 2000 Festőtanodája” „diákja” volt, jelenleg Gosztonyi Kálmán festőművészhez jár elsajátítani a festőművészet csinját-binját.

   A KAZI 30 Alkotóműhely és más körök, mint a Krúdy Kör és művészeti társaságok tagja. A Minitárlaton portrékat, tájképeket állított ki. Pál Dávid szereti az élő nagy egyéniségeket, legendás zenészeket, írókat, költőket megörökíteni, mint pl. Faludy Györgyöt.

   Eddig Budapesten és vidéken több egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Legszívesebben vászonra és olajjal fest.

     

KJ-antologia 3

Balról: Pintér sándor, Homola Irén, Karacs Zsigmond, Kerék Benjamin Dominik

 

   Pál Dávid bemutatása, méltatása után Pintér Sándor író, költő, a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete titkára köszöntötte a megjelenteket. Karacs Zsigmond elnököt kérte fel  egy rövid bevezetőre az egyesület múltjáról, jelenéről, az antológia megjelentetéséről.  Karacs Zsigmond emlékeztetett, hogyan alakult át a Kőbányai Asztaltársaság a Kőbányai Írók, Költők Egyesületévé, s hogy ebben Kanizsa József elévülhetetlen érdemeket szerzett.

   Megemlítette, hogy az új antológia is talán karácsonyra meg fog jelenni. A KÍKE, ahogy Karacs Zsigmond lerövidítve mondta az egyesület nevét, minden hónap második keddjén, 16 órakor az Újhegyi sétány 16. szám alatt lévő Könyvtárban jön össze, tartanak tagjai irodalmi esteket. Ide várják a kőbányai fiatalokat és azokat is, akik szeretnének bekapcsolódni az egyesület munkájába.

 

    KJ-antologia 1A jelen lévő szerzők egy-egy saját verset, prózai művet olvastak föl, vagy mondtak el. Akik eljöttek megérdemlik, hogy a nevük megemlítsük: Csetényi Lászlóné, Dedik János, Farkas Viola, Homola Irén, Köves István (aki gyertyát is gyújtott), Makk Attila, Mikuska Janka, Pintér Sándor, Sárosi Ildikó.

 

   Az esten közreműködött Kerék Benjamin Dominik gitárművész. Saját számait adta el nagy átéléssel. Produkcióját a közönség vastapssal jutalmazta.

 

  Zárásként Homola Irén, a KÍKE alelnöke mondott köszönetet a Körösi Csoma Sándor Művelődési Központ vezetőinek, hogy az Újhegyi Közösségi Házban is lehetőséget kaptak az antológia bemutatására. Ez a második alkalom volt ez évben, honlapunkon ITT írtunk az elsőről.

 

Fotók: Kanizsa József, Pál Dávid