AD-blacklist1

2013
szep.
11

Életre kelt mesevilág

Írta: Oszvald György

7dik-mese 636leadHetedik alkalommal hirdette meg a Kőrösi Kulturális Központ a meseíró és illusztráló pályázatot. Az eredményhirdetésre, Az én mesém című mesekönyv 6. kötetének bemutatójára, a mesék alapján született rajzokból rendezett kiállítás megnyitójára szeptember 7-én került sor a KÖSZI-ben.

 

 

Jóllehet, a programfüzetben 11 órát írtak a mesefesztivál kezdésére, már tíz óra után néhány perccel elfoglalták a kicsik és nagyobbak a KÖSZI előtt kialakított mesezugokat. Körbejártuk a terepet, nézelődtünk, kattogott a fényképezőgép. Az épületben pedig egy szépen installált kiállítás, gyermekrajzokkal teli tablók várták, hogy a meseíró- és illusztráló verseny győzteseit kihirdessék. A látottakat részben ez a beszámoló, részben a csatolt képgaléria igyekszik megmutatni.

 

Mese a valóságban

   Az szembeszökő volt, hogy a bátorságot („AUDI”-csúszda), ügyességet (golyóhúzás, karikadobás), művészi ambíciókat (festések, rajzolások), a logikát (innen régi, onnan új fényképcsoda, labirintus) és a többi „hétpróbát” Weöres Sándor versei, gondolatai foglalták egységes keretbe. Szembetűnő, bár nem csoda, hiszen Weöres-emlékév van. A költő születésének századik évfordulóját már 2013 januárjától ünneplik a különféle intézmények, és a temérdek program novemberben ér majd véget szerte az országban.

 

   7dik-mese 038Nézelődtünk, majd pár percre megpihentünk az árnyékban. Egyre többen jöttek, apuka, anyuka együtt rajzolt, festett a gyerekével, s közösen örültek az eredménynek. Arra gondoltunk, milyen érdekes is a mesevilág. Hallgatva, olvasva a történeteket, a lelki szemeink előtt életre kelnek a szereplők, netán álomba szenderedve magunk válunk a mesék hőseivé, vívunk meg a sárkánnyal, győzünk le minden nehézséget, állunk ki száz meg száz próbát, s teszünk valami jót, hogy elnyerjük a méltó jutalmat.

 

   És itt, a gyepen, a szikrázó napsütésben ezeket a próbákat láttuk viszont: ahol szükség van az erőnkre, a bátorságunkra, a leleményességünkre. Azaz, a gyerkőc apuval vívott a keskeny pallón, miközben anyu fotózta őket, a pici lány beült a „dióhéj” forgóhintába, vagy feladható képeslapot varázsolt egy pillanat alatt a papírlapból. Életre kelt a mese!

 

Csendes fesztivál

   Szó, ami szó, gyorsan röpült az idő, elérkezett a várva várt pillanat: győzteseket hirdettek a rajzok között. Buzás Kálmán meglepő kijelentéssel jelentett be, hogy kezdetét veszi az író-olvasó találkozó.

    – Ez egy csendes mesefesztivál. Csendes, mert Weöres Sándor köré építettük fel, s ez által saját bensőnket mutatjuk meg – kezdte a díjkiosztót Buzás Kálmán. – Persze, önök, ti, már túl vagytok ezen, a pályázat beküldésével megmutattátok önnön magatokat.

   Ezután egy új Weöres Sándor verseskötet rezüméjét (rezümé: valaminek az összefoglalása, áttekintése – a szerk.) olvasta fel, ami Weöres Sándor: Tíz lépcső című verse volt.

   S hogy miért? Mert éppen azt magyarázza meg, amiről a bevezetőben írtunk: önmagunk megmutatása, vígságunk, bölcsességünk, bátorságunk, jóságunk kinyilvánítása volt ez, nem más (miközben játszottunk vitézt, királylányt, jót tevő legkisebb fiút és hasonlókat …)!

 

   7dik-mese 620Majd Buzás bemutatta a zsűrit: G. Szász Ilona dramaturg, meseíró (a képen balra), Nagy Kriszta művelődésszervező (jobb oldlai kép), a kötetek gondozója, Tóth Ramóna grafikus, vizuális nevelő (középen) és ő maga, Buzás Kálmán, a mesekötetek szerkesztője (jobbra).

 

   7dik-mese 618– Azért gyűltünk ma össze, merthogy író-olvasó találkozót ígértünk. Így is van, de ez nem egy szokványos találkozó, hiszen itt önök, ti vagytok az írók, s mi, a zsűri voltunk a közönség. Ezernél több beérkező mesét olvastunk végig becsülettel, s minősítettük együtt a legjobbakat. És, hogy miként is történik ez, egyáltalán, hogyan születik a mese, arról Szász Ilona mond el néhány gondolatot.     

 

    – Nos, a mese észrevétlenül születik – vette át a szót Ilona. Hogy ki mikor találkozik a mesékkel és mikor válik maga is meseíróvá, az nem egy határvonal, hanem egy folyamat – mondta. (Ennek igazságáról magunk is meggyőződhettünk, mikor az eredményhirdetés után a Gregosits családdal beszélgettünk, s Tamás, a legnagyobb fiú némi noszogatásra megmutatta, nem csak rajzol, de mond is mesét – nem véletlenül nyerte el a kerületi mesemondó verseny első díját. Ámulattal hallgattuk A bíró és az egerek történetét.) – Gyerekkoromban sok mesét hallottam, volt köztük népmese, Benedek Elek mesék, de volt olyan is, amit anyukám ott helyben talált ki – folytatta Ilona. – Az anyukák jól tudják, milyen is az, amikor a kicsinyüknek az elalvás előtt találnak ki valami megnyugtatót, mert akkor és ott éppen arra van szükség. Hát, így is születik mese …

    Több éve olvasom a mesepályázatokra beérkezett írásokat, s mondhatom, türelem kell ahhoz, hogy ezer mesét elolvassak adott idő alatt, de nagyon boldog vagyok az olvasás közben. Azt szoktam csinálni, hogy belevetem magam, s szépen, lassan, napokon keresztül végig olvasom a meséket.

 

    7dik-mese 569Szász Ilona elmondta még, az évek során minden korosztályban egyre jobb írások születtek. – Néha egyszerűen elámulok, olyan csodákkal találkozom. A pályamunkák arról szólnak, amiről a meséknek szólniuk kell: a jó és a gonosz harcáról, arról, hogy a főhősnek mindig van egy határozott célja, de amíg azt eléri, különféle hatások, élmények érik: barátokra talál, olyan tájakon jár, ahol egyébként nem járna és hasonlók.

 

   Buzás Kálmán azzal zárta a minden eddiginél vaskosabb kötet bemutatását, hogy „a mese maga a tiszta erkölcs.” A jó győzedelmeskedik, a gonosz pedig elbukik. – Önök, ti, gyerekek, nagyon tiszta erkölcsű emberek vagytok, minden, amit most itt elmondtunk, ott van a meséitekben!

 

   Nem maradt más hátra, mint a díjak átadása. Buzás és zsűritársai megértéssel fogadták, hogy a messzebbről pályázók nem tudtak minden esetben eljönni a díjkiosztóra.

 

Címlaplány és „családi első díj”

Szerkesztőségünk pedig a gyermekrajz első helyezettjével, Szarka Noémival beszélgetett és rácsodálkozott egy – szerintünk – magasan „első díjas” családra.

 

Noémitől azt tudakoltuk, honnan érkezett, melyik iskolába és hányadik osztályba jár?

   Kilenc éves vagyok, Budapesten lakom és a XVI. kerületi Jókai Mór Általános Iskolába járok. Kiss Tiborné, Ági néni a rajztanárom.

 

Tudtad-e, hogy díjazott vagy, ráadásul az első helyet nyerted el?

   Csak annyit tudtam, hogy a díjazottak között vagyok.

 

 Itt a szót átvette Noémi édesanyja, s elmondta, e-mailben kaptak értesítést, s nagyon örültek, de arról fogalmuk sem volt, hogy Noémi első lesz. Faggattuk arról is, mit gondolnak arról, hogy a nyertes rajz lett a mesekötet címlapja, s több más helyen is szerepel. Noémi – bár lehet, hogy először nyilatkozott – rutinosan kezelte a kérdést. – Örülök, hogy az összes díjazott gyerek látja a rajzomat és azt hiszem, ez nagyon-nagy dolog. És azt javaslom mindenkinek, hogy olvasson és rajzoljon sokat, mert olyan eredményeket tudnak elérni, amire nem is gondolnának!

 

7dik-mese 750

Szarka Noémi, a gyermekrajz kategória győztese mosolyogva áll a zsűri és a díjátadók között

 

Milyen témákat szeretsz rajzolni?

   Főleg meséket rajzolok, ezt szeretem nagyon. Igaz, ritkán rajzolok, de ha elkezdem, akkor nagyon sokat és mindegyiket be is fejezem …

 

Talán nem is véletlen volt, de Noémi rajztanára, Ági néni is jelen volt a díjkiosztón. Nyertesről csak jót lehet mondani, de néhány részletre azért kíváncsiak voltunk. – Ahhoz, hogy jó rajz szülessen, kell egy olyan motiváció, ami itt megvolt, hogy amit csinálok, más is láthassa. Ez jó kedvet hoz, s ettől él a rajz! Noéminek van tehetsége, képzelő ereje, s ha van ideje, akkor csodaszép rajz születik. Noémi nagyon lelkes és precíz. Megmutatta nekem a vázlatait, s utána volt türelme apró részletekbe menően kidolgozni azokat. Tavaly is nevezett a pályázatra, akkor nem válogatták be a rajzát. Ehhez képest az idei első helye nem csak meglepetés, hanem a kitartó munka eredménye is. Ez a mesekönyv megmarad egy életen át, s el tudom képzelni, milyen öröm lesz majd, ha a gyerekeinek megmutatja!

 

 

7dik-mese 781

A Gregosits család

 

Noémi egyedül nyert, vele szemben a Gregosits család aratott ezen a pályázaton. Csak, hogy ne kelljen bogarászni, összegyűjtöttük a díjaikat. Az anyuka, G. Tibol Márta díjazott lett a Mese III kategóriában, legnagyobb és legkisebb fia, Tamás és András Áron a gyerekrajz kategóriában voltak a díjazottak között, középső fia, Péter Ádám rajza pedig – ugyan díj nélkül – a kötet hátsó borítóján szerepel. A családfő nem nevezett, de boldog. Ha úgy vesszük, a fesztivál összesített „első díját” érdemelnék meg! Talán nem csoda, ha az inspirációt kerestük a díjak mögött?

 

   7dik-mese 689– Ha egy mesei elemhez nyúlnék vissza, biztosan emlékszik erre, egy idős ember három kenyeret vesz: egyet-egyet a múltnak, a jelennek és jövőnek. Én valójában egyfajta adósság törlesztés miatt indultam. Egy kis zalai faluból származom, s ahol a nagyapám a falu mesélője volt. Családi hagyomány, hogy ő az apjától örökölte a történeteket. A hagyomány folytatója én lettem, s megígértem a nagyapámnak, hogy leírom ezt a mesét, ősapánk kincseit. Sobri Jóskának, a zalai betyárnak a kincseit találta meg az én dédapám. Igazság szerint három példányban adtuk be, három nézőpontból: rajtam kívül a két fiam is megírta a maga változatát. Sőt, hogy teljes legyen a kép, ezt a történetet dolgozták fel a fiúk a rajzaikkal is. Ha tovább bonyolítanám az ősapánk kincsét, ugye, egyetért azzal, már nem aranyról beszélünk … (képünkön G. Tibold Márta - jobbra - veszi át a jutalmat)

 

    András, a család inkább a másik keresztnevét használja, szóval, Áron nyelve megeredt, s elmondta, a „természeti dolgokat” szereti rajzolni. s azt is megtudtuk, inkább ceruzával rajzol szívesen, festeni nem nagyon szeret. – Minden rajzeszközt kipróbáltam, de a ceruza tetszett a legjobban – magyarázta. Tőle is megkérdeztük az iskoláját: a IX. kerületi Kőrösi Csoma Sándor két tannyelvű iskolába jár, harmadik osztályos, a rajztanára padig Fazakas Andrásné, Lívia néni.

 

   Tamás is írt mesét, sőt rajzolt is illusztrációt, amivel végül is díjazott lett. Megkérdeztük, hogyan értékeli a díjazást? – Örülök neki és nagyon jó érzés, amikor kiállok a sok ember elé, és megtapsolnak. Elég sokat rajzolok, az egyik rajzomat többször is félbehagytam, míg készen lett. Ha látszik rajta, amit tényleg le akartam rajzolni, s minden részlet ki van festve, akkor kész van. Ezek is eszembe jutottak.

 

   Azt már az édesanyja mondja el, hogy az említett mesemondó verseny első díja után felajánlottak neki egy szerepet Dickens: Karácsonyi ének darabjának Pinceszínházbeli előadásában. Nemrég fejezett be egy évadot Jordán Tamás partnereként.

 

Mese, gyermek I. kategória (kisiskolások)

1. Földesi Sára (A vattacukorhajú két asszony), 2. Kovács Sára (A varázskönyv) és Kovácsi Regina (A varázslatos Szekrény-sziget), 3. Szigetvári Péter (Feri és a mese).

 

   Díjazottak: Bogdán Balázs, Kovács Márta,  Kovordányi Anna, Marghescu Marcell, Migléczi Boróka, Munkácsi Réka, Munkácsi Sára, Ottlakán Amira, Péter Barnabás, Szigetvári Zsófia Petra, Tarnai Panna, Tomasovszky Pálma, Viszket Anna.

 

Mese, gyermek II. kategória 

1. Angyal Kata (A Vörös bolygó), 2. Csányi Eszter (A büszke búzakalász), 3. Göblyös Angelika (Nem minden a szépség).

 

   Díjazottak: Magyar Balázs, Németh Ádám, Németh Alexandra, Rácz Enikő, Szebenyi Renáta, Tornóczky Sára, Zsigmond Gabriella.

 

 

Mese, III. kategória (felnőttek)

1. Balázs Szilvia (Hogyan lett krampusz a rosszcsontokból?), 2. Némethné Mézes Judit (Harmatcsepp), 3. Császár József (A sün szalmakalapja).

 

   Díjazottak: Bende Liza, Birta-Székely Noémi, Bónizs Róbert, Eliza Beth, Fritz Erzsébet, G. Joó Katalin, G. Tibol Márta, Gubás Tímea, Hornyákné Sebestyén Éva és Ferró Nyalka Julianna (szerzőpáros), Hover Zsolt, Kanizsa József, Probst Pál, Répás Zoltán, Thököly Vajk, Varga Erzsébet,

 

Illusztrálók - gyerekrajzok

1. Szarka Noémi, 2. Kurucz Auróra, Munkácsi Sára megosztva, 3. Bodó Erika, Frusteri Elena megosztva

 

   Díjazottak: Bánoczki Blanka, Gregosits András Áron, Gregosits Tamás, Huszák Dorina,  Maróti Levente Bence, Nemes Szilárd, Pelikán Tamara.

Megjegyezzük, Szarka Noémi rajza az első díjon túl elnyerte a mesekönyv címlapját, szerepel a mesefesztivál plakátján és oklevelén.

 

Illusztrálók – felnőttrajzok

1. Czenthe Kata, 2. Varga Lili, 3. Szarvas Krisztina.

 

   Díjazott: Bradák Katalin

 

A 7. Mesefesztivált a Nemzeti Kulturális Alap, míg a nyertesek tiszteletpéldányait Kovács Róbert polgármester támogatta.

 

   A mesefesztivál díjkiosztója egy megzenésített Weöres Sándor verssel ért véget, de a fesztiválnak még korántsem volt vége: a mese a ház előtt, a parkban folytatódott …

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY