AD-blacklist1

2013
ápr.
02

Török basa, milyen hasa?

Írta: Oszvald György

fogyis 055leadKönyvbemutatóra szólt a meghívó, a kötet a Török basa, hol a hasa címet viselte. Ez alapján gyermekeknek szóló mesekönyvet vártam. A valóság teljesen más volt, mégsem vagyok csalódott. Sőt!

 

 

 

Hadd tegyem gyorsan hozzá, a várakozásomat igazság szerint saját figyelmetlenségem okozta. Bár jól láthatóan fel volt tüntetve a meghívón a műfaj: „életmód kötet”, nem vettem észre. Megjegyzem, ettől még ugyanúgy részt vettem volna a bemutatón, mint ez meg is történt. No, de kezdjük az elején!

 

   fogyis 031Az Újhegyi Közösségi Házban immár hagyomány, hogy a Bódai-Soós Judit – Kanizsa József író, költő páros minden hónap utolsó péntekén író-olvasó találkozó keretében mutatja be hol kőbányai, hol vendég szerzők legújabb műveit. Felolvasások, önvallomások hangzanak el az irodalmat szerető közönség előtt. (képünkön: Bódai-Soós Judit)

   Ezúttal L. Kovács Eszter: Török basa, hol a hasa című kötetét ajánlották az érdeklődőknek.

 

   A könyv előszavában ez áll: „Gondolta volna, hogy néhány adat és matematikai képlet ismerete sikeressé teheti a fogyókúrát? A szerző, matematikus lévén, ilyen oldalról közelítette meg a fogyás témakörét. Felállította, és bebizonyította a tételt: Le lehet fogyni, és meg lehet tartani a kívánt súlyt.”

 

   fogyis 009Bódai-Soós Judit a bevezetőt egy saját írásával toldotta meg, de, ha azt mondjuk, „megágyazott” a kötet bemutatásának, az is helyénvaló és igaz. Mert az írásban a felesleges kilókról, a túlsúlyról volt szó. Az elhangzottaknak L. Kovács Eszter alias Szilágyi Marcsi Cseppecske (képünkön) azonnal hozzátette: – Nem fogyókúrás könyvet írtam. A könyv rólam szól, az én alakváltozásomról. Sokkal jobban szerettem magam, hogy mindenféle fogyókúrával sanyargassam a testemet. Megadom magamnak, amit szervezetem követel, de azt is betartom, amit egy korszerű táplálkozási forma megkövetel: rendszer és mértékletesség. Ha ez a kettő egyensúlyban van, akkor én jól érzem magam. 

   Volt egy időszak, amikor 75 kg-ra* hízott meg a szerző. Rádöbbent, rádöbbentették, már nem az a karcsú leány, kit korábban ismertek, Az édesanyja humorral fűszerezve figyelmeztette, egy gyermekmondókát idézett: török basa, nagy a hasa. (Megjegyezzük, ez ihlette a könyv címét is.) Szilárdan elhatározta, tesz azért, hogy a fogyás tényleg megtörténjen, s a megvalósítás egyik eleme a mozgás volt. A könyvben ez nem gyakorlatok leírásával jelenik meg. A szerző – sportmúlttal, így mozgás ismeretekkel rendelkező, egészséges ember –beszámolóját fitnesz szakértő és dietetikus véleményezi, és egészíti ki a könyvben konkrét esettanulmányokkal, étrenddel.

 

   Az est moderátora megkérdezte a jelenlévőket is, olvasta-e már valaki a könyvet? Volt jelentkező, aki megerősítette, nem fogyókúrás receptkönyvről van szó. – Nem tudtam letenni, mert amellett, hogy hasznos ismereteket kaptam, önfegyelemre tanított és egy rendkívül olvasmányos könyvvel is találkoztam – mondta. Bódai-Soós másik kérdése a mozgásformákról a szerzőnek szólt. – Bármilyen mozgás jó, de én sokat olvastam a témáról, s több mindent ki is próbáltam. Az internetről is szerzett „tudomány” aprópénzre váltása a cardio fitness lett. Ebben találtam meg mindazt, amire nekem szükségem volt – fejtegette.

 

   fogyis 019A kötet bemutatása során néhány, szinte már agyoncsépelt, de mégis alapigazságot tartalmazó gondolat is elhangzott. ne legyen lelkiismeret furdalásom, ha eszem! Ne legyen bűntudatom, ha eszem. Ezeket a könyv fejezeti egyértelműen alátámasztják: Mit ne egyek? Mit igyak? Lúgosítás. Jaj! Bűnöztem! Energia, energia szükséglet, szénhidrát, zsír, fehérje, kalória – hogy csak néhányat említsek ezek közül.

 

   Túl a tartalmi ismertetőn, egy gyakorlati témáról, a kiadásról is szó esett. Hol lehet hozzájutni a kötethez? – szólt a kérdés. A „lelőhelyek” közül néhányat olvashatnak az írás végén, de valójában a kérdés nem csak erre irányult. Célzatosan, a szerző egy vállalkozására igyekezett fordítani a figyelmet. Létrehozta ugyanis az Élő irodalom – élő könyv csoportot, amely lényegében azon szerzőket igyekszik összefogni, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudják vállalni a kiadás költségeit. A mairodalma.hu oldalon kevés híján hatvan szerző csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük az est házigazda-moderátora, Bódai-Soós Judit is.

 

   Engedjenek meg egy rövid idézetet a Névjegyből!

   „Kedves Szerzőtársak, Kedves Olvasóközönség! 

Oly sok jó magyar könyv van, oly sok jó magyar szerző, akiről/amiről nem jut el információ hozzánk. Gyertek, terjesszük a mai magyar szerzők, mai magyar könyvek jó hírét! Nem csak azok a jó könyvek, amiket nyomnak a multireklámokban. Mondjátok el mindenkinek, hogy érdemes megnézni ezeket a könyveket is! Mondjátok el, hogy ezen az oldalon keresztül kedvezményes áron lehet hozzájutni akár dedikált példányokhoz is! Szerezzük vissza a könyvek adta élményeket! Hisz olvasni jó. 
Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy legyen egy hely, ahol bátran reklámozhatjuk könyveinket.”  - írja Szilágyi Marcsi Cseppecske.

 

   Hogy Szilágyi Marcsi kötete mennyire sikeres, hogy szerzője mennyire agilis, jól bizonyítja ez az információ: 2012. október 9-én megalakult a Török Basa Fogyó Hasa Klub, s mára önálló oldallal is rendelkeznek a legnagyobb közösségi megosztó portálon.

  A kötet vendégszerzői: Eliza Beth – író, Keresztesné Somogyi Krisztina – fitness edző, élelmezésvezető-dietetikus, Konkoly Rita dr. – orvos, természetgyógyász, Szalka Andrea – személyi edző.

   A könyv grafikáját készítette: Kun Éva 

   A könyv megvásárolható a nagyobb Alexandra és Líra könyvesboltokban, a Garbo Kiadó webáruházából és a mairodalma.hu oldalon is megrendelhető. 

 

   Az irodalmi estet Kanizsa József egy verse zárta, közreműködött Bekovics Jenő szájharmonikán.

 

*/ Azv eredeti változatban 85 kg szerepelt. Ez elírás volt, köszönet a szerzőnek, hogy felhívta figyelmemet a tévedésre. - O.GY.

fotó: 10kerkult.hu/OGY