AD-blacklist1

2020
okt.
03

Farkas Viola költő, díva emlékezete

Írta: szerk-OGY

Farkas Viola bucsu 054A budapesti Vigyázó Sándor Művelődési Ház adott otthont a június elején elhunyt költő, Farkas Viola végső búcsúztatásának. A szeptember 14-ei eseményen Viola tisztelőin, barátain kívül megjelentek és egy-egy verssel, néhány gondolattal köszöntek el az irodalmi körök, egyesületek vezetői. A búcsúztatást Albert Ferenc költő, a Rákosmenti Irodalmi Műhely elnöke szervezte és vezette le.

 

 

A megemlékezés apropóján mondta el Albert Ferenc, hogy Viola temetése szigorúan családi családi körben történt volna. Ezt a koronavírus-járvány akkori körülményei indokolták.

 

   Farkas Viola bucsu 044A rákosmenti plébános, élve az időközben hozott rendelkezések adta lehetőséggel, a tenetés előtti napon feloldotta a tilalmat, s lehetővé tette, hogy a templomban, a ravatalnál jelen legyenek a tiszteletüket leróni kívánók. A lehetőség hírét Albert Ferenc (képünk) azonban már nem tudta mindenkihez eljuttatni, ezért úgy döntött, egy későbbi időpontban, amikor ugyan a vírusveszély továbbra is fennál, de ellenőrizhető, biztonságos körülményeket tud teremteni, megszervezi Farkas Viola illő, végső búcsúztatását.

   Így került ez a rendhagyó irodalmi est a Vigyázó Sándor Művelődési Házba, annál is inkább, mert túl azon, hogy Farkas Viola tagja volt a Kőbányai Írók, Költők Egyesületének (KÍKE), a XVII. kerületben három irodalmi kör (Rákosmenti Irodalmi Műhely, Enzsöl Ellák Irodalmi Szalon, Rákoscsabai Bohémek Asztaltársaság) munkájában is aktívan részt vett.

 

   A megemlékezést Albert Ferenc Viola életrajzával indította, majd a temetésen elhangozott nekrológot felesége, Lódi Eszter olvasta fel.

 

Nekrológ,
avagy emlékezésem Farkas Violára



   Volt idő, mikor a világot jelentő deszkákra, félve hágott.
   Volt idő, mikor könnyeden körbe táncolta a félvilágot.
   Volt idő, mikor az erősebb nem, epekedve hevert lábai előtt.
   Volt idő, mikor a nagyérdemű felállva tapsolt, ünnepelve Őt.
   És eljött az idő mikor a vakító reflektoroknak halványult fénye.
   És eljött az idő, mikor a táncos cipőket papírra, tollra cserélte.
   És eljött az idő, mikor verset öltött minden öröm, s minden bánat.
   És eljött az idő, mikor már teher lett az élet, s a mindennapok fájtak.

 

     Farkas Violát 12 évvel ezelőtt a Napkorong Irodalmi portálon ismertem meg. Hat év telt el, mikor személyesen is találkozhattunk az Enzsöl Ellák Irodalmi Szalonban, akkor derült ki, hogy mindketten Rákosmentén élünk.
     Az időtől fogva, együtt alkothattunk kerületünkben működő mindhárom irodalmi körben: a Rákoscsabai Bohém Asztaltársaságban, a Rákosmenti Irodalmi Műhelyben, és természetesen az Enzsöl Ellák Irodalmi Szalonban. Kőbányán több rendezvényen lehettem a vendége.
   Csak rápillantottam, és már is tudtam, hogy repülni vágyik, hiszen a tánc volt az életeleme. Bármilyen rossz állapotban volt, így az utolsó időkben is, ha megszólalt a zene, felcsillant a szeme, és csak inteni kellet. Könnyeden repült, akár egy pillangó, azokban a percekben elfeledte minden keservét, bánatát, fájdalmát és csak szállt, szállt a felhők felett.
     A Holnap Magazin gondozásában 14 könyve jelent meg, 2019-ben kettő; biztosan érezte, hogy közel a vég. Valójában készült, és várta a révészt, szerette volna, ha az minél előbb átevez vele a túlsó partra. Utolsó kötetének „Új tavasz” címet adta, amit ugyan megélt, de sajnos már nem mint Díva, hanem csak egy magatehetetlen, szárnya-törött, szürke, apró, tépett tollú gerle.
     Tudom, mind, aki Isten kegyelméből megszületik erre a sokszínű bolygóra, egyszer távoznia kell, ha az Úr magához szólítja. De az nem mindegy hogyan! Szomorú kegyetlen való, egy emberhez nem méltó végjáték. Az egykoron pilleszárnyakon repdeső DÍVA, ily körülmények között költözött a csillagfényben tündöklő égi színpadra! 

Albert Ferenc

  

 

                                              

   Megemlékező verseket, gondolatokat mondtak:

 

   Albert Ferenc, Lódi Eszter (Rákosmenti Irodalmi Műhely), Oszvald György (KÍKE alelnök), Ari Fabbro (KÍKE), Pintér Sándor (KÍKE titkára), Lakatos József Péter (Enzsöl Ellák Irodalmi Szalon vezetője), M. Jankó János (Krúdy Gyula Irodalmi Kör), Kiss Sarolta (Bohém Asztaltársaság), Zsuzsa Mihály színművész (RIM), Tőkés Istvánné, Borika (RIM), Ujvári Zoltán (Krúdy Kör), Paskó Ferencné (Enzsöl Ellák Szalon), Sallai Gyula (Enzsöl Ellák Szalon), Steininger Nándor, Bösei Ferenc (Enzsöl Ellák Szalon).

 

   A megemlékezésen levetítették Oszvald György, a KÍKE alelnöke diaporáma összeállítását, mely Farkas Viola utolsó 10 évét mutatta be, továbbá egy Albert Ferenc készítette, Viola tevékenységét más oldalról közelítő videóját.

   

   Nyugodj békében drága Viola!