AD-blacklist1

2019
dec.
05

Diákantológia bemutató – először Kőbányán

Írta: Oszvald György

KIKE Krudy Xmas 085leadA Kőbányai Írók, Költők Egyesülete és a Krúdy Irodalmi Kör közös szervezésében tartották meg az évzáró irodalmi délutánt az Újhegyi Közösségi Házban november 29-én. A rendezvényen a Fekete István Általános Iskola tanulói is részt vettek.

  

 

Ebben a formában egy újszerű rendezvényt köszönthettünk, hiszen a délutánt azok a gyerekek nyitották, akiknek díjazott versei a kőbányai írók idei antológiájában, a Diákantológia fejezetben szerepeltek. Sajnos, több, az antológiában verssel szerepelő gyerek más elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni.

 KIKE Krudy Xmas 002  A Diákantológiában szereplő tanulók egy része, balról: Berei Zsombor, Gantulga Misheel, Nyúzó Natasa Véda, Hunyadi Szonja Andrea, Hamvas József

 

   Örömteli volt viszont, hogy Szilágyiné Eichler Katalin intézményvezető (középen) és egy egész osztály elkísérte a versmondókat.

  

KIKE Krudy Xmas 022

   Több tanuló is élt a lehetőséggel, s a Ragyogás című antológiában szereplő és a rendezvényen jelen lévő kőbányai írók, költők írásai mellé „begyűjtötték” az autogramokat.

 

   KIKE Krudy Xmas 080A tanulók szereplésének a slusszpoénja volt, mikor Ari Fabbro, „civilben” az iskola tanára (középen), maga mellé kérte a 4. évfolyamos Nyúzó Natasa Védát és Hunyadi Szonja Andreát.

   Meghatottan mondta, hogy mindkét diákja sikeresen szerepelt a néhány nappal korábbi kerületi versmondó versenyen: Véda arany, Szonja pedig ezüst minősítésű diplomával végezett. Rajtuk kívül Ari Fabbro két harmadikos tanulója is nagyszerűen szerepelt: 1 arany és 1 bronz minősítést kaptak.

 

   A lehetőség, hogy a Fekete István Általános Iskola tanulói egy irodalmi rendezvényen szerepelhettek, annak köszönhető, hogy tavasszal az intézmény és a Kőbányai Írók Költők Egyesülete (KÍKE) – a Kelet-Pesti Tankerületi Központ támogatásával és egyetértésével – megállapodást kötött egy, az iskolai irodalomtanítást segítő együttműködésre. Az első esemény a Költészet napja alkalmából egy irodalmi totó megoldása, és egy versíró verseny meghirdetése, majd ennek nyilvános eredményhirdetése, a jutalom pedig a díjazott verseknek az egyesület évente megjelenő antológiájában való közlése volt.

 

    KIKE Krudy Xmas 183A gyerekek, mivel aznap délután tartották az iskolai mikulás-diszkót is, a szereplésük után elmentek. A teremben, a már felállított és feldíszített karácsonyfa szomszédságában sorra hangzottak el a krúdysok és a KÍKE alkotóinak versei, rövid prózai írásai, karácsonyi emlékezései. Nem hiányzott a zene sem: Rábai Németh Ferenc (képünk) megzenésített karácsonyi témájú verseit adta elő, Pánti Anna, az opera nagykövete pedig csodás szopránjával kápráztatta el a közönséget.

 

    KIKE Krudy Xmas 139A rendezvényen a KÍKE egy új tagját is köszönthették a jelenlévők – Kuchta Csilla paksi költő mondta el saját versét, s igazság szerint, nem is először szerepelt irodalmi alkotók előtt: nemrég Ari Fabbro költő mutatta őt be a közönségnek, s az írótársaknak.

 

   Képünkön Ujvári Ferenc, a Krúdy-kör tagja mondja el egy versét.  

   A két irodalmi csoport közös szervezésű rendezvénye – a meglepően kis létszám ellenére is – bensőséges volt; meleg hangulattal, s a karácsony békés ígéretével zárult.

 

 

   cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

   fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas