AD-blacklist1

2019
júl.
18

Felolvasó esten mutatták be Perlawi Andor új könyvét

Írta: Oszvald György

book leadA Bem József Bajtársi Egyesület tagjai, vendégek, köztük a Kőbányai Írók, Költők Egyesületerészéről Pintér Sándor, az egyesület titkára, Radó Gyula rendező vettek részt Perlawi Andor író új, a Csillagok és tölgyfalomb című kötetének bemutatóján Kőbányán, a Bem klubban, egy május végi délutánon.

 

 

„Könyvemben nem forradalmárokat akartam nevelni a nézőkből, a hallgatókból és az olvasókból, hanem megsimogatni őket, és leszedni róluk a bánatot, akin egy mákszemnyi is van, amikor beléptek a színházba, kinyitották a könyvet, vagy a rádiót.” (Perlawi Andor: Csillagok és tölgyfalomb)

  

   Rendhagyó megoldást választott a szerző a kötet bemutatására. Bevezetőjében elmondta, a 2018-ban kiadott könyv négy írást (hangjáték, színpadi játék, tragikus história és történelmi játék) tartalmaz.

 

   Perlaw Andor book 000„A 80. születésnapom alkalmából, s abból, hogy 50 éve kezdtem írni. 35 évvel ezelőtt jelent meg a Szalvay történelmi változatban, e formában (Erna háborúja) pedig ebben a kötetben szerepel először, majd – mondjuk így, egy rázós időszak – 1968-ról szól két írás, és egy a tegnapról-máról (Renitensek, Messze van az Ararát, Félős napok).

 

   A bemutatóra a Renitensek című hangjáték egy részletét választotta ki Perlawi Andor. Elmondta, nagyon örül minden könyvbemutatójának, de annak különösen, ha valami módon a köteteben leírt színpadi művekből tud valami ahhoz közel állót bemutatni.

 

 

   Perlaw Andor book 005„Igaz, a mostani hat szereplőnek lényegében újra írtam az eredeti darabot az előző napi próbát követően, mondhatom, született egy kamaradarab, de nem bánom, hiszen így közelebb kerültem a bemutató színháziasságához.” – mondta a szerző (képünk).

   Nos, valóban: ez a prezentáció meglehetősen közel állt a színházi valósághoz.

 

   Perlaw Andor book 069Amennyire érdekes műfaj a felolvasás – főleg, ha kevés narrációt, de sok párbeszédet tartalmaz –, annyira nehéz is. Figyelni kell egymásra, a végszókra, hogy követhető és élvezhető legyen a mű.

 

   Ezzel a feladattal több-kevesebb sikerrel megküzdöttek az önkéntes előadók: első hallásra is élvezhető volt az előadás. Külön érdeme a produkciónak, hogy adott helyeken élő zenei betétek színesítették, festették alá a prózát: Berkovics Jenő – a KÍKE korábbi tagja – szájharmonikán, Erzsike – a Bem egyesület tagja – pedig énekszóval vette ki részét a bemutatásból.

   A bemutatott rész főszereplői nyugdíjas tisztek, asszonyok, a szín egy valamikori előkelő idősek otthona, beszélgetésük az Árnyas Napok Háza teraszán történik.

  

Perlaw Andor book 004

 

   A felolvasás után, mivel Perlawi utalt rá, megkérdeztem, mennyi a négy darabban az önéletrajzi elem és mennyi a fantázia feladata, mennyit kell hozzágondolni. A válasz egyértelművé tette, hogy ez nem önéletrajzi kötet.

   „Egy vadászrepülő ezredes életével foglalkoztam, és több napot is eltöltöttem a repülősök között. E három nap beszélgetéseinek, élményeinek az eredménye egy közel 300 oldalas könyv, mely róla szólt. A könyvben leírtakon túl, azonban a mélyinterjú határait súrolva, olyan dolgokat is elmondott, melyeknek drámai magja van. Ezekhez egy keveset hozzá tettem a könyvből, és a megfelelő formába átírtam. Ebből hangozz el egy részlet.”

 

   Perlaw Andor book 140A felolvasás után Radó Gyula rendező (képünk), Perlawi régi kedves barátja kért szót, s kapcsolatuk kialakulásáról, közös munkáikról – a Komédium színházban és más helyeken – emlékezett. Szóba került a Színkeresők társasága, mely kétévente kiadott egy antológiát, de más élményekre is kitért.

 

   „Egy adott időszakban nem hagyott nyugton, hogyan lehetne színesíteni a Komédium tevékenységét. Arra gondoltam, mi lenne, ha kiírnánk egy pályázatot fiatal íróknak. Ugyanis, elég sokan panaszkodtak, hogy korábban nem tudták bemutatni a darabjaikat. Nos, a drámapályázatot kiírtuk, bírálóknak a legjobb színikritikusokat, a zsűri elnökének pedig Örkény István özvegyét, Radnóti Zsuzsát kértem fel. Egyszer csak a színház művészeti titkára szólt, hogy egy szimpatikus fiatal tanár keres.

   Hát, ez a tanár Perlawi Andor volt.”

 

   Visszaemlékezésének ezen a pontján „átváltozott kérdezőnek” és Perlawi válaszaiból megtudtuk, hogy 1954-ben egyetemre készült, író akart lenni, de 1956-ban tisztiiskolás lett és három év múlva híradós hadnaggyá avatták. Közben rendszeresen írt, ráadásul sikerült bekerülnie egy dramaturg-rendező akadémiára is Kecskeméten, Udvaros Bélához (Dévay Camilla férje, Udvaros Dorottya édesapja). „

 

   Perlaw Andor book 136Itt hallottam a Komédium pályázatáról, s be is adtam egy művemet. Függetlenül az eredményemtől, vettem a bátorságot, s később bejelentkeztem Radó Gyulához, azzal, hogy itt van egy csomó pályázat, melyeket nem díjaztak, mi lenne, ha egy kötetben ezek megjelennének? Így született meg az első kötetünk, a 2004-ben kiadott Kilenc szerző színt keres (pirandellói utánérzéssel adott) címmel.  

 

   Perlawi Andor szólt arról is, hogy első verseit a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete (KÍKE) pátyolgatta, ugyanakkor a közel húsz színházi darab megszületésének inspirálója Radó Gyula volt. De itt említette meg a fentebb már hivatkozott Színkeresők társaságát is, melyet lényegében a pályázat „utóéletének” tekinthetünk.

 

A felolvasók és közreműködők szereposztása:

 

   - Énekes: Bereczkyné, Erzsike

   - Szájharmónika: Berkovics Jenő
   - Főnővér: Bíróné Fürst Judit
   - Anya: Cserepesné, Marika
   - Narrátor: Hugyecz György
   - Feleség: Polyókáné, Zsóka
   - Portás: Szentandrássy András
   - Öreg: Torják Péter 

 

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY


Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas