AD-blacklist1

2019
máj.
26

Ökomese sikere a könyvtárban

Írta: Oszvald György

FSZEK Turtur 307leadA különleges, egyszerre mese, játék és ismeretterjesztő színdarab bemutatása sikerrel ért véget a Kőbánya Könyvtárban. Nem csak a gyerekközönség, de a velük lévő felnőttek is jól szórakoztak az április 27-ei délelőttön.

 

 

 

Bevallom, az előadás előtt igyekeztem adatokat beszerezni a darabról, a szerzőről, magáról az előadásról. Tettem ezt azért is, mert a rövid fül-szöveg sok gondolatot vetett fel.

 

   FSZEK Turtur 018Idézem a hivatalos tartalmi összefoglalót:

 

   „Turtur, a galamb (képünk), levegőváltozásra vágyik, ezért a városból az erdőbe költözik. Sokodú új lakóját nagy felhajtással és lelkesedéssel fogadják az erdei állatok annak ellenére is, hogy a galamb számtalan furcsa holmival érkezik, mert még vidéken sem akar lemondani a városi kényelemről. Ám ennek a kényelemnek nagy ára van – és csak Turturon múlik, hogy erre idejében rájöjjön.
   A zenés, interaktív gyerekdarab játékos módon hívja fel a legkisebbek figyelmét arra, hogy a modern kor mennyi felesleges, egyszer használatos, eldobható szeméttel terheli meg a környezetünket, és ennek legnagyobb kárát a természet és a természetes élőhelyükön élő állatok látják.”

 

   Hát. lássuk, mi is jut eszébe egy felnőttnek? (A műanyagokkal összefüggő problémák voltak a legerősebbek.)

   FSZEK Turtur 086Hogy a Csendes óceánban szó szerint egy 90%-ban műanyag palackokból létrejött sziget úszik, s hogy ugyan elkezdődött ennek a lebontása, de valami hiba miatt csak hosszabb szünet után tudják folytatni.

 

   Hogy a halászok kilónyi súlyú „műanyag-golyókat” találtak a partra vetődött elpusztult tengeri halak gyomrában.

 

   Hogy a környezetvédők azt állítják, az emberi szervezet is tele van mikroszkopikus méretű műanyagszemcsékkel; a PET palackok kupakjainak le és fölcsavarása bizony koptatja a menetes nyakat, s a leváló műanyagreszelék bekerül az italba.

 

FSZEK Turtur 362

 

   De ez csak az egyik kérdéskör volt. A másik talán inkább személyes dolog. Nem értem, hogy a temérdek kérés ellenére, vajon az emberek miért nem nyomják össze, és miért nem így dobják – szétválogatva – a szemétbe a különféle méretű műanyag palackokat, a különféle dobozos italok (energia italok, sörök, üdítők, stb.) kiürült aludobozait is.

 

   FSZEK Turtur 213slideIgaz, a lomtalanítás – minden igyekezet ellenére – katasztrofális megoldása vagy éppen megoldatlansága csak átsuhanó gondolat volt.

 

   Hogy mi mindent kidobnak az emberek, amik másoknak nem csak, hogy hasznosak lehetnek, de még némi pénzt is „hozhatnak a házhoz”.

   Hogy a lomisok szó szerint „bandákba szerveződve” utcákat foglalnak le, s őrszemek vigyázzák az „értékeket”!

 

   FSZEK Turtur 514És, akkor itt van egy „környezetvédelmi mesejáték” – a szerző a zenés, interaktív gyerek-öko-előadás „műfaji besorolással ajánlja” – egy óriási lendületű, a gyerekközönséget is aktív résztvevővé varázsoló előadás. A darabot a kőbányai Varga Júlia (képünk) írta, s a Csillaghajó Produkciós Műhely színészei adták elő. Gyakorlatilag minden, az anyaggyűjtés során előtolakodó kérdésemre választ adott.

 

   Turtur, a városi galamb, hatalmas lendülettel érkezik az erdő nyugalmas tisztására, s jóindulatú segíteni akarásának eredményeként eszméletlen mennyiségű lim-lom borítja el a kis teret. „Az emberek adták nekünk a különféle tárgyaikat, hogy mi is használhassuk ezeket.” – szórja szét egyre csak az „ajándékkat”. Van, akit elbűvöl a „gazdag” adomány, de valaki más oldalról látja Turtur „áldásos” tevékenységét.

 

   FSZEK Turtur 415Turtur meggyőzésébe besegít az erdő szelleme is, és amikor a gyerekeket kérdezik, hogy mit javasolnak a temérdek szemét eltüntetésére, meglepő (vagy ezt már természetesnek is vehetjük?) javaslat érkezik egy aranyfürtös kisleánytól: „szelektíven kellene gyűjteni a szemetet, mert akkor újra lehetne hasznosítani és ezért most szét kellene válogatni.” És el is magyarázza, hogy mit is kell érteni a szelektív gyűjtésen.

 

   Nosza, neki is fognak az állatok: papírt a papírhoz, s a műanyag palackokat is egy helyre rakták… Az öko-előadás vége mi más is lehetne, mint zöld happy end.

   Hát, igen. Így van ez rendjén!

   FSZEK Turtur 553

   A megérdemelt vastaps után egy rövid beszélgetés zárta a mesematinét, melyen az előadás résztvevői elmondták, hogy ez a színdarab annyira zöld, hogy még a díszlet is környezetbarát, részben újrahasznosított anyagokból készült. Nevetve mesélték, hogy milyen nehéz volt olyan összerakható, toldható csöveket és ezekből készült sarokelemeket találniuk, melyek a díszlet vázát képezik, könnyen szerelhetők, szállíthatók, és gyakorlatilag bárhol felállíthatók.

   A beszélgetésen kiderült az is, hogy a gyerkőcök – talán nem is meglepő módon – mennyire tájékozottak voltak a környezettudatosság több kérdésében is.

 

Színlap

 

Szereplők: Kőszegi Judit, Boronyák Gergely, Szegedi Tamás
Rendezte: Tömő György

Írta: Varga Júlia

Díszlet: Szöllősi Lívia

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas