AD-blacklist1

2019
ápr.
19

Ady „jelen volt” a könyvtárban

Írta: Oszvald György

FSZEK Ady 100ys 114leadAdy100 Ki mit tud? címmel hirdetett versmondó versenyt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai könyvtára április 6-ára. A versenyben 17 produkcióról döntött a Kozma Orsi vezette zsűri.

 

 

 

Kaposi Ildikó a bevezetőjében elmondta, hogy ő találta ki ezt a versenyt, az apropója pedig, hogy Ady-emlékév lévén kíváncsi volt, a mai tizenéves „hogyan nyúl hozzá Adyhoz”.

 

   FSZEK Ady 100ys 001„Azt láttam a beküldött versválasztásokból, hogy sokféleképpen közelítitek meg; van, aki a forradalmi lelkületet fogta meg, mások a szenvedélyét, a harcot, megint másokat egyszerűen csak a szépsége érintett meg.” – mondta. (a képen Kaposi Ildikó)

   Örömmel adta hírül, hogy a kiírás lehetőségeivel élve, három versvideó is érkezett a versenyre.

 

   Bemutatta a zsűrit is: elnöke Kozma Orsi dzsesszénekes, a Szent László Gimnázium egykori diákja volt, s akinek Földényi Krisztina, a könyvtár munkatársa, a zsűri tagja, az eredményhirdetés után átadott egy fényképet, melyen életében először, eben a könyvtárban mondott nyilvános fellépesen verset. A zsűri másik tagja Nagy Anna gimnazista, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyik tárlatvezetője.

  

FSZEK Ady 100ys 014

  A zsűri - balról: Nagy Anna, Kozma Orsi, Földényi Krisztina

 

   Videót küldött:

   Gere Nikolett (Föl-földobott kő), Novák Kristóf (Fölszállott a páva), és Novák Róbert és Novák Kristóf (Ha tanultunk zsoltárokat).

 

   Élőben mondott verset:

   Szujó Cintia (A könnyek asszonya), Horváth Hanga (A Hadak Útja), Altrichter Kinga Virág (Új Vizeken járok), Molnár András (Emlékezés egy nyár-éjszakára), Greillich Eszter (Félig csókolt csók), Szlaukó Barbara (Mert tulságosan akarlak), Mátrai Magdolna Emese (Be gyönyörű tavasz-éjjel), Tóth Dóra (Az elűzött Könny), Kiss Dorottya Zsófia (Ha szeretlek…), Takáts Bálint (Lédával a bálban), Kamarás Laura (Csak egy perc), Pizvor Kitti (A befalazott diák), Fekete Viktória Dorina (A könnyek asszonya [Bús arcát]), Weng Evelin (Az élet).

 

   Telitalálat volt a nézők elé kikészített szék, mondván, ha valaki ülve szeretne verset mondani. Többen is éltek a lehetőséggel, s amíg a zsűri értékelt, erről is kérdeztünk néhány versenyzőt.

 

   FSZEK Ady 100ys 055aGreillich Eszter - képünk - (Budapest, Ady Endre Gimnázium, 11. osztály) szerint barátságosabb volt ülve verset mondani, nem tudta, hogy lesz egy ilyen lehetőség, de „így esett jól” – mondta, s ez azonnali döntés volt részéről: „Jól éreztem magam a versmondás alatt, s remélem átjött, amit szerettem volna közvetíteni.”

 

   FSZEK Ady 100ys 044Molnár András (Budapest, Ady Endre Gimnázium, 7. osztály) - képünk - sem tudta, hogy lesz szék, de nagyon örült a gesztusnak. „Reméltem, hogy lesz egy ülő alkalmatosság, mert otthon végig így gyakoroltam. Állva, szerintem, az ember mindig feszeng egy kicsit, nem tud a versre koncentrálni. Mindenképpen leültem volna valahogy, ha nincs kitéve a szék” – érvelt az ülve versmondás mellett. András elmondta még, hogy iskolai eseményeken mond verset, különösebb eredménye eddig nem volt, mert mindig egy „hozzá nem illő” verset választott.

 

A verseny végeredménye:

 

   Videó kategória (a díjakat Földényi Krisztina adta át)

  1. Novák Kristóf, 2. Novák Kristóf, Novák Róbert (a díjat Kristóf vette át), 3. Gere Nikoletta

   Élő előadás kategória (A díjakat átadta Kozma Orsi)

   1. (megosztva) Horváth Hanga, Molnár András, 2. (megosztva) Kiss Dorottya Zsófia, Takáts Bálint, 3. (megosztva) Fekete Viktória Dorina, Tóth Dóra.

 

   A zsűri különdíjban részesítette: Weng Evelin, Kamarás Laura.

   A többi versenyzőnek egy-egy apró ajándékot adott át Nagy Anna.

 

FSZEK Ady 100ys 297

  A versmondó verseny mezőnye és a zsűri

 

   A verseny végén az ötletgazdát, Kaposi Ildikó, a FSZEK Kőbányai könyvtár vezetőjét (képünk) kérdeztük.

 

   FSZEK Ady 100ys 003Részt vett a versenyen három videós program és 14 élő versmondó. Elégedett-e a megvalósult eseménnyel?

   – Igen, elégedett vagyok, annak ellenére, hogy több videót vártam. Azért hirdettük meg, mert abban bíztunk, hogy a mai fiatalokat ez a megoldás jobban megszólítja. Érdekes lett volna olyan filmeket is látni, ami több egy kamera előtti versfelolvasásánál, ahol esetleg meg sem jelennek, csak egy Ady-vers ihlette kompozíciót szerkesztenek. Ezzel együtt nincs okom panaszkodni, sőt, az, hogy 14 tizenéves foglalkozott Adyval, Ady verseivel, az nagyon jó eredmény. Annak is örültem, hogy nemcsak Kőbányáról érkeztek versmondók. (A XIII. kerületi Ady Gimnázium egyenesen egy kis csapatattal képviselte magát -a szerk.)

   – Mondhatjuk-e, hogy bár Ady halálának 100. évfordulója az apropó, ez egy ünnepi alkalom volt?

   – Miért is ne? Ez valóban egy ünnepi pillanat volt, mind a zsűrinek, mind a versenyzőknek, sőt nekik még egymás meghallgatása is egy külön élmény volt. Hiszem, hogy tudatosult bennük Ady sokszínűsége. A versválasztásaikban gyakorlatilag mindenféle érzelem megjelent. Úgy hiszem Ady jelen volt a könyvtárban.

   – A beküldött tervek és a valóban elhangzott versek alapján mi a véleménye a versválasztásokról? Jellemzi-e a korosztályt, avagy, a másikm oldalról: tényleg ennyire széles körben értelmezhető Ady költészete?

   – Alig volt vers, ami nem nekik való lett volna. Még a hatéreseteket beszámítva is, egy általános versmondó versenyhez viszonyítva ez nagyon jó arány. Itt a többség értette és átérezte a választott verset. Többen éltek a lehetőséggel, hogy a választott verset és a választás indokát előre elküldték nekünk. Meglepődtem, hogy mennyire jól érzik és értik a verset! És azon, hogy mennyire felnőtt módon tudják a saját kis életükre értelmezni egy nagy költőnek akár az egész nemzetre vonatkoztatható versét.

 

   FSZEK Ady 100ys 010aKozma Orsit (képünk) sem kerülték el a kérdéseink. Elmondta, Kőbányán nemrég járt, az ATV-ben volt egy interjún, de hivatalosan, előadáson bizony elég régen. A felkérés pillanatában azonban bevillantak neki a kőbányai gimnazista évek, sok-sok élmény jött elő.

   „Az emlékekről elmondhatom, hogy tavaly Kapolcson futottam össze Sárkány Péter igazgató úrral a koncertemen, s egy jót beszélgettünk utána. Másfelől pedig elég sokszor összefutok egykori lászlós diákokkal.”

 

   Orsi néhány szóval elmondta, folyamatosan koncertezik a zenekarával, emellett jelenleg az Animal Cannibals duóval dolgozik, de más projektekben is részt vesz.

  

 

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas