AD-blacklist1

2018
okt.
06

És akkor Darth Vader kilépett a Gutenberg-galaxisból

Írta: Oszvald György

FSZEK StarWars 149leadA Csillagok háborúja univerzumának egyik főhőse, Darth Vader nagyúr és katonái látogattak el a Kőbányai könyvtárba szeptember 22-én. A játékos tesztek, kérdőívek kitöltése, a nehéz „csillagközi akadályok” leküzdése, egy érdekes előadás és kiadványok tömkelege tette élvezetessé a szombat délelőtti időtöltést.

 

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai könyvtára munkatársai sok kiváló rendezvényt hoztak már eddig is tető alá, s azt talán csak Leila hercegnő tudná megmondani, miért is lesz közülük egyik vagy másik az átlagosnál nagyobb élményt adó esemény. Jómagam azt mondanám, hogy amikor a játék részben valósággá válik, átélhető, tényleges próbákat kell teljesíteni, akkor bejön a szervezők számítása.

 

   FSZEK StarWars 094Én is kipróbáltam a lézersugarakkal keresztben-hosszában védett űrfolyosón az átjutást, igaz, némileg csaltam, hiszen a sugarak közti tornamutatványokat elkerülve, inkább átkúsztam alattuk. És hadd tegyem hozzá, ez csak egyik eleme volt az űrfolyosót védő rendszereknek! (Azért a jedi-kardos – erre az alkalomra korengedményes kategóriába sorolt – űrjelvényt én is megkaptam.)

 

   Elméláztam a könyvespolcokra ragasztott Bolygóvadász űrplakátok előtt: egymásba kapcsolódó feladatok csalogatták a gyerekeket egyik helyről a másikra, s mire a rejtvényeket megoldva kitalálták az aktuális betűt, a végén – sorba állítva a betűket – a keresett bolygóra is ráleltek. Nekem bizony (már) a többségükhöz kevés volt a tudásom. Csak a példa kedvéért a kérdés: miért Owen Larsra bízta Obi Wan Kenobi a csecsemű Luke-ot? A három lehetséges válasz az S, V, C betűkkel volt jelölve, s ha valaki tudta a választ, már egy betűvel közelebb volt a bolygóhoz.

  

FSZEK StarWars 233

  Akit megkímélt a Nagyúr - a fiatal Vader megúszta a fenyegetést

 

   Darth Vader, a kegyetlen nagyúr pedig nem is volt annyira felelmetes. Igaz, látszólag életveszélyesen fojtogatta Földényi Krisztina könyvtárost, de csak azért, hogy maradandóbb legyen a közös fotó emléke. (Én kiszúrtam a nagyúrral, mert amikor a közös fotóra kértem, a megelőző – szinte kötelező – fojtogatási kísérlete sikertelen volt. Valójában azért, mert nem világított a fénykardja, ezt kihasználva megragadtam az energiahiányos fegyvert, majd felkiáltottam: az Erő velem van! Gondolom, ettől megijedt, így egy szokásosnál is hörgősebb sóhaj kíséretében Vader elállt a nyakam vizsgáztatásától és „mosolyogva” állt a kamera elé a közös fotóra.)

 

   FSZEK StarWars 280Egyedi élmény volt Földi Bence újságíró, StarWars szakértő (képünk) előadása. Bár a címét olvasva – A Csillagok háborúja és a politika kapcsolata – kételkedtem, vajon gyerekeket is be tud-e csalni az emeleti olvasóterembe (az ajánló szerint kamaszoknak és felnőtteknek szánta az előadást, kamaszok viszont nemigen voltak), de kiderült, nem volt rá okom. Egy jól szerkesztett, pergős, sok példával és vetített diákkal alátámasztott „hangos dolgozatot” kaptunk, és az éppen csak a tinédzserkorba lépő fiatalok is élvezték. Az elemzésekkel, összevetésekkel csak addig ment el, amíg az a Star Wars világában kevésbé járatosoknak is követhető volt. Témái között szerepeltek: Hogyan tudott Palpatine uralomra törni? Miként alakulnak ki a diktatúrák, illetve, milyen kapcsolat van a római császárság és a náci Németország között?

 

    Mintegy húsz érdeklődő, köztük kisebbek is voltak, szó szerint aktív résztvevői a programnak. Földi Bence az elején elmondta, ha valami kérdés vetődik fel, kérdezzenek menet közben is bátran. Akadt, aki élt a lehetőséggel, de a kérdések a végére maradtak. Sok kérdés! Így lett a 35-40 percesre tervezett előadás valamivel hosszabb, mint egy órás időtartamú. (Bár az űr végtelenjéhez képest ez elenyésző nagyságrend, az egész délelőttös „űrmatiné” szempontjából jelentős produktumnak tudható be.)

  

FSZEK StarWars 498

  A Star Wars hősei - a jelmezesek jutalma az ajándékokon túl a közos fotó Darth Vaderrel

 

   Végül szólnom kell arról is, hogy sokan jelmezben jöttek, ajándékaikról a könyvtáros zsűri döntött. És fontosnak tartom azt is, nem először a hasonló programok sorában, hogy ezen a délelőttön (is) a szülők nem csak elkísérték csemetéiket, de velük közösen játszva töltötték el az időt.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

tamogatas