AD-blacklist1

2016
szep.
22

Színekké váló hangulatok

Írta: Oszvald György

nemet kiallitas 053leadÚj helyszínen, ám hagyományosan gazdag tartalommal nyílt meg a Kőbányai Német Önkormányzat Színek és hangulatok című tárlata szeptember 16-án, melyen a kőbányai német származású művészek mutatják be alkotásaikat.

 

 

 

A helyszín többszörösen is új. A Kőbányán élő német származású képzőművészek először állítanak ki Újhegyen, s itt is a tavasszal felújított Újhegyi Közösségi Ház ad otthont műveiknek. A falakon s a tablókon változatos műfajokat és műveket láthatnak az érdeklődők. Nem véletlen, hogy dr. Barabás (Breuer) Rita, a Színek és hangulatok címmel jellemezte a kiállítást.

 

   Barabás Rita német és magyar nyelven köszöntötte a szép számú közönséget, majd Weeber Tibort, Kőbánya alpolgármesterét (képünk) kérte fel a köszöntő elmondására.

 

     nemet kiallitas 247– A német önkormányzat kiállítása mindig színes színfoltja a kerület kulturális életének, s hogy ezek évről-évre létrejönnek, azt külön köszönöm Barabás Ritának, a német önkormányzat elnökének Nemzetiségi kiállítást először rendez a megújult közösségi ház, s e szempontból ez a tárlat most kiemelkedő jelentőséggel bír. Az újhegyiek sokáig vártak egy méltó helyre, mely képes a sokrétű kulturális igényeiket kielégíteni. Most ez megvalósult, s rögtön egy kiemelkedő színvonalú kiállítás a nyitány.

   A művészettörténész majd elmondja, mit lát egy szakember, de a kérdés az, hogy a laikusnak mi a fontos, miért lehet izgalmas egy kiállítás? – tette fel a költőinek is mondható kérdést Weeber. De megválaszolta, ráadásul egy régi, saját levéltári munkája idejéből vette a példát. Elmondta, hogy új irodába költözött, melynek „lesújtó” berendezése nemigen tetszett neki. Úgy vélte, a „titkosított” raktárban talál majd alkalmas tárgyakat, irodája falait díszítendő. Meglepetésére E. Szabó Margit két összetekert vásznára lelt, s az addig sorsára váró munkáknak azonnal meg lett a helye az irodája falán. Megváltozott az iroda képe, hangulata.

   – Hát, ilyen hatások miatt válhat bárki számára érdekessé egy kiállítás. Kívánom, hogy mindenki leljen rá egy élményre, mely behozza őt ebbe a térbe! Mert az ilyen kiállítások nemcsak Kőbánya kulturális életét, de az egyes ember lelkét is gazdagítják – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlatot Weeber Tibor.

    nemet kiallitas 305

 

   A Kőbánya Férfikar hangulatfestő előadása után a kiállítást, a műveket és alkotóikat Szakolczay Lajos művészettörténész  (balra) méltatta, mutatta be. Kiemelte, hogy „hihetetlen az a megtartó erő, az a közösséget tömörítő értékszemlélet, mely a német származású kőbányai képzőművészeket jellemzi”. – Igényük van arra, hogy évről-évre megmutassák fejlődésüket. De talán csak azt, hogy vannak, élnek, gondolkodnak, végzik munkájukat az Isten adta tehetségők szerint – mondta.

   nemet kiallitas 381És igazolandó a megújulás belső kényszerét, Kőhegyi Gyulát, a kis csoport doyenjét emelte ki, az úttörőnek is nevezhető, színes nyomatokat számítógépes alkalmazásokkal ötvöző, kísérletező munkáival. Szólt E. Szabó Margit nehezen műfajba sorolható két „papírkárpit” művéről, s ha őt egyfajta mesterként tekinti, akkor jelen van a tanítvány, a „sugaras tehetségű” Eperjesi Nóra is.

   – Ha mindössze csak hárman lennének jelen a tárlaton, természetesen nagyobb számú művekkel, már akkor kirajzolódna a figuratív és nonfiguarítv, a hagyományközeli formálási mód és az avantgard csaknem összetartozó különbözősége – értékelte a kiállítást.

   Szakolczay mindegyik művészről vagy éppen a kiállított művéről mondott néhány szót, méltató mondatot, összességében pedig a változatosság mellet is érzékelhető azonos művészi látásmódot, a kifejező együvé tartozást húzta alá.   

 

   nemet kiallitas 275

 

   Az élénk érdeklődést kiváltó, immár nyolcadik tárlat az idén is követte a hagyományt. A kőbányai művészek mellett a vendég kiállító, Ferenczy Tamás (jobb oldali kép) műveiben is gyönyörködhetnek a kiállítást megtekintők. A győri képzőművész szívesen válaszolt szerkesztőségünk kérdéseire.

 

   nemet kiallitas 436– Vendégtől elsőként azt szokás kérdezni, hogyan, milyen kapcsolatok révén kerül egy másik város kiállítására, jelen esetben Győrből Kábányára? Engedje meg, hogy ezzel a kicsit sablonkérdéssel indítsak!

   – A jelenlétem kettős, egyfelől a Győri Német Önkormányzat elnökeként vagyok itt, másfelől pedig kiállítóként is. Ez utóbbi, a meghívás nagyon fontos és örömteli a számomra, már csak azért is, mert a funkció és a művészet összefonódására példa. A kapcsolat régebbi keletű, az itteni német önkormányzat vezető kerestek meg, hogy szeretnének partneri viszonyt kiépíteni a győri németekkel. Ez a megkeresés azért is jelentős, mert a magyarországi németség összetartozásának erősítését szolgálja. Győr e tekintetben egy népes diaszpóra, hiszen kétezer regisztrált tagunk van. A másik vonal az elnökasszony, Barabás Rita kapcsolata a győri bencés gimnáziummal, amely a most is hallott Kőbánya Férfikarhoz köthető. Jártak már nálunk fellépésen, s ha ezeket a szálakat összeköti, a végeredmény az, hogy itt vagyok.

   – Szakolczay László azt említette, hogy művészete elmozdul a figurális ábrázolás felé (ezt két kép is mutatja). Számomra ez azt a kérdést veti fel, hogy az erősebb vonal a tájkép, a természet csodáinak megörökítése? És persze, hogy mi van még a művész festékes hátizsákjában?

   – Tudni kell, hogy gyerekkorom óta érdekel a rajzolás, a festészet. Mesterem, Francsics József tanár úr Székesfehérvárott a Csók István Kollégiumban fogott össze minket egy alkotókörbe. Az ember kísérletezik, már fiatal korában, az útkereséskor is, velem is ezt történt. Szeretem a természetet, s ez a tájképekben nyilvánul meg az alkotói oldalon. És hadd kössem akkor össze a dolgokat, a természet része az ember is, így kézenfekvő, hogy valamilyen módon őt is meg kell jeleníteni. A figurális munkák ezt a jelenséget mutatják be. Megjegyzem, hiszen itt csak egy töredéke van jelen a munkáimnak, hogy a tájképeimen is megjelennek emberek, alakok, kifejezve az előbb mondottakat.

   – Min dolgozik jelenleg?

   – Egy sorozatot készítek az Ószövetség ihletésére. Négy darabból áll majd a téma, egy van készen, ez a Sámson ébredése. A következő Mózes lesz, a többi még alakul, gyűjtöm az élményeket, sőt, a másik négy tételt az Újszövetségből merítem majd. Az viszont biztos, a megjelenítésben visszanyúlok egy kicsit a reneszánsz ábrázoláshoz.

   nemet kiallitas 077– Hogyan tovább a kapcsolatépítésben? A kulturális vagy a társadalmi, civil szál lesz a vezérfonal? 

   – Szerencsémre, emiatt nem kell a fejemet törni. Meghívtam az adventi rendezvényünkre a kórust, ami egyszerre jelenti az önkormányzatok és a művészeti élet összefonódását. Szeretném megjegyezni, hogy ez a mi életünkben kiemelkedő esemény, hiszen ez alkalomra megkapjuk a Bazilikát, s igazán illusztris környezetbe tudunk ünnepelni.

   – Zárásnak, éppen a Jazz című, szaxofonos előadót ábrázoló képe miatt, azt árulja el, ez a kedvenc műfaja vagy „zenei mindenevő”?

   – Szörényi Leventén, LGT-n, Beatlesen nőttem fel, ezek meghatározók, de nem vetem meg a mai fiatalság zenéit sem. Szeretem a komolyzenét is, s érdekességként jegyzem meg, ha dolgozom, komolyzene szól a háttérben, a hangulatomtól függően Mozart, Vivaldi.

 

   A tárlat megnyitójának hangulatához a Kőbánya Férfikar – vezényelt dr. Barabás Rita, zongorán közreműködött Anker Antal emeritus professor – járult hozzá Műsorukon Brahms: Románc és Bach: Parasztkantáta művének Kocsmadal című tétele szerepelt, szólót énekelt Németh Attila, KÓTA-díjas előadóművész.

nemet kiallitas 409

  A kliállító művészek egy csoportja

 

   A Színek és hangulatok tárlaton kiállító művészek: Ehrenthal Krisztina festőművész, E. Szabó Margit textilművész, Illéssy Zoltánné tűzzománc művész, Krausz Margit festőművész, Kőhegyi (Köhler) Gyula grafikusművész, Weninger Varga Ilona ikonfestő művész és a meghívott vendégművészek, Maria Kisser osztrák festőművész, Ferenczy Tamás festőművész (Győr), Eperjesi Nóra grafikusművész

  

   A kiállítást rendezte: E. Szabó Margit, s október 4-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

Fotó: 10kerkult.hu/OGY