AD-blacklist1

2016
szep.
14

Agyagba simított nyomok a lelkünkben

Írta: Oszvald György

Horvath Gy kiallitas 020leadHorváth György képzőművész izgalmas, sokszínű, több témát is felölelő műveiből nyílt kiállítás a Kőbányai Könyvtárban szeptember 9-én. A kiállítást Kun Viktória újságíró nyitotta meg.

 

 

 

 Ne kérdezzék, van-e létjogosultsága annak, hogy a kerámiákat, a kisplasztikákat, a mázas figurákat egy könyvtár fogadja be, még akkor is, ha rendelkezik egy kamaratárlat megrendezésére elegendő kiállítótérrel! Ne kérdezzék, csak élvezzék a látványt, akár festményeket, akár grafikát vagy éppen fotókat aggatnak a falakra. A könyvtár eleve ad egy meghittséget. Nézelődsz a nyitott polcoknál, valami miatt kitűnik egy kötet, megszólít, hív, kéri, hogy vedd le, lapozz bele, ismerkedj vele. És te megteszed, átpörgeted a lapokat, olvasol egy-két oldalt innen, onnan, kóstolgatod a szerzőt. Ha úgy adódik, akár egy teljes fejezetnél is leragadhatsz.

   Horvath Gy kiallitas 051

 

   Bármi is történik, a szöveg hat rád: örömöt szerez, kíváncsivá tesz, elriaszt, provokál. Arra késztet, hogy valahogy reagálj! Vajon, ha nem olvasgatsz a könyvespolc mellett, hanem meg-megállsz a 7-8 méter hosszú kiállítófal, illetve a fedett tárolók előtt, és a felfüggesztett „kerámiaképek” szavát igyekszel maghallani, megfejteni, vagy kissé lehajolva nézel farkasszemet a tárlókra helyezett kisplasztikákkal, szobrokkal, – némelyikükkel szó szerint –, az vajon nem ugyanazt a hatást adja, mint az olvasott szöveg? Véleménynyilvánításra, gondolkodásra ösztönöz. Nem a hely határozza meg tehát a reakciókat, bár kétségtelen, a könyves környezet ténylegesen kitágítja a galaxist.

 

   A kiállító művész dolga, hogy az alkotásain keresztül megszólítson. Azt mondják, hagyj egy nyomot, hogy emlékezzenek rád, hogy tudják, tettél valamit, ami előre vitt, ami tenmagadnak vagy másoknak segített valamiben! Mindez fokozottan érvényes a művészekre, alkotókra. Az ő nyomaik kicsit mások, mint egy hétköznapi halandóé. Mások, mert műveik az esztétikai értéken túl így vagy úgy, de szembesítenek azzal a társadalommal, ahol és amelyben élsz. Tükröt tartanak eléd, hogy gondolkodj, hogy láss kicsit messzebbre, mint a közvetlen környezeted. Persze, ez nem zárja ki, hogy valamiben csak egyszerűen gyönyörködj, mert szép, mert harmóniát áraszt. Egyszóval, az ő nyomaik mélyebbek és főleg sokfélébbek. Ráadásul nagyobb a felelősségük a nyomaikért, mint nekünk, átlagembereknek.

 

   Horvath Gy kiallitas 009Horváth György ilyen különleges nyomokat hagy. Ezen a kiállításán egy alapjában érzelmes, romantikus alkotót ismerhetünk meg. (Láttunk már provokáló, „kiabálós” kiállítást is tőle, melyen fricskát adott a lehetőségeikkel visszaélő vagy azokkal nem élő politikusoknak, közéleti szereplőknek, veszekedett a megalkuvó, csörtető kortársaival, kigúnyolta a hivatali bürokráciát.)

    A kiállítást megnyitó és Horváth György munkásságát méltató Kun Viktória újságíró az „érzékenységgel és kíváncsisággal megáldott” alkotóról beszélt. (képünk)

 

    – A rendkívüli érzékenység mellett a szabadság igénylése, ami eszembe jut róla. A korlátok, az írt vagy akár még az íratlan szabályok nélküli igazságkeresés. Ő az a művész, aki folyamatosan ég, lüktet és lázad. Mert ő az, akitől ha azt kérik, állat is szerepeljen a művei között, akkor egy mikroszkóp alatt ficánkoló vízibolhát örökít meg. Ő az, akinek valamennyi alkotása csaknem kibújik az anyagból, az élettelen testből, mert annyira tele van energiával és persze érzéssel – jellemezte Horváthot Kun Viktória.

 

   Érzéssel és hadd tegyem hozzá, megerősítve iménti kijelentésemet, érzelmekkel. Csak néhány címet sorolnék fel a kiállított művek közül! Míg az Esti romantika (balra) egy kapcsolat kezdetét jelentheti a finoman ívelő, egymásfelé hajló alakokkal, addig az Este a tóparton (középen) egy összeborult párt ábrázol egy kiteljesedett szerelemben.  

   Horvath Gy kiallitas 000   A Szirombontás egyszerre jeleníti meg a csábító nőt (itt a virágból, az eposzban a habokból kikelő szerelemistennőt), s egy szerelem kezdetét. Különösen érzékeny megfogalmazás: „ím kinyílok, mint a virág, s hogy tovább éljek, jer, termékenyíts meg!” – szinte hallom a nekem szóló üzenetet…

       

Horvath Gy kiallitas 062

   Két alkotást pedig együtt említenék! Egymás alatt helyezkednek el, fent a Fekete, egy női portré, alatta egy igencsak impulzív megfogalmazás, a Filmszakadás. 

   Bár Horváth elmondása szerint ez két egymástól független téma, mégis az egymás alá rendezés egy kapcsolat befejezését sugallja. Nem hiszem, hogy véletlen a két kerémiakép pozíciója. Ha figyelmesen megnézzük, éppen az aranymetszési pontban állnak…    

   Sok más között ezek nagyon hangsúlyosan jelzik Horváth témaérzékenységét, sokszínűségét.

 

  Akik nem láttak még Horváth György kiállítást, azok egy sokoldalú, sokféle témát megfogó és azokat változatos módon megjelenítő, de alapjában véve romantikus alkatú művészt ismernek meg. A kőbányai épületek, hangulatok ugyanúgy jelen vannak, mint magánéletének, közéleti érdeklődésének agyagba simított megjelenítései. Akik viszont ismerik már – egy kicsit legalább – Horváthot, azoknak egy új arcát mutatta meg.

 

   Horvath Gy kiallitas 054De, és legyen ez a slusszpoén, Horváth nem tud kibújni a bőréből! Éles valóságlátása, kíméletlen kritikája azért itt is megjelenik, ha nem is kiabál, de morog egyet, kicsit belesimítva az élcet az érzelmességbe, egyfajta ellenpontként. A Gondolat megszületése művéről – tekintve a kiállítás egészét – az jutott eszembe, hogy olyan ez, mintha a glosszát nem a vélemény rovatban, hanem a sporthírek között hozná a lapszerkesztő…

 

***

 

  A kiállítás megtekinthető október 7-éig, a könyvtár nyitvatartási idejében. (FSZEK Kőbányai Könyvtár, 1105 Budapest, Szent László tér 7-14.)

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT (hamarosan)

Fotó: 10kerkult.hu/OGY