AD-blacklist1

2016
júl.
01

Szent László Napok Kőbányán – 2.

Írta: Oszvald György

SZTLN B2 729leadAz alkotói tér kifordítása

A kőbányai Szent László Napok ideje alatt négy kiállításmegnyitót is tartottak, közülük három közvetlenül kapcsolódott a rendezvénysorozathoz. Jelen írásunkban két különleges tárlatról szólunk.

 

 

A Kőrösi Csoma sétányon, a szökőkút közelében állították fel azt a rácsos szerkezetet, melyre – a hőséget enyhítő vízpermeten túl – a Hofi Géza születésének 80. évfordulója alkalmából (1936. július 2.) meghirdetett karikatúra pályázatra érkezett alkotásokból nyílt kiállítás. Joós Tamás, a rendező Kőrösi Nonprofit Kft. ügyvezetője (lenti képen balról)  elmondta, természetesen itt az időjárásnak ellenálló másolatok láthatók, az eredeti képek, rajzok a Kőrösi Körgalérián vannak kiállítva.

 

Pusszantás mindenkinek

 

   SZTLN A 104A kiállítást Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere (a képen középen) nyitotta meg. Azzal indított, hogy ennek a szabadtéri galériának még nincs neve, de biztos, hogy elnevezik majd. (Szerkesztőségünk azonnal tesz is egy kézenfekvő névjavaslatot: Sétány Galéria. – kiemelés a szerkesztőtől) A Hofi Gézára emlékező gondolatai közül azt emelnénk ki, mi szerint „Hofi Gézát nehéz méltatni, mert szinte mindent tud róla az ország”. – Hofi nemcsak hogy új műfajt teremtett, de ő maga volt egy önálló műfaj – mondta Kovács.

 

   Néhány mondatban megemlékezett arról is, hogy a „kőbányai proligyerek” úgy ötvözte a kifinomult iróniát, az intelligens humort és a mély gondolatokat, mint előtte senki más. És azóta sincs senki, aki a nyomába lépne.

   Kovács elmondta azt is, ha Hofi Géza nevét beírják az internetes keresőbe, 200 ezer találatot ad ki. (Megnéztük, 215 000 – a szerk.). Ez messze több, mint Kádáré, az Antall-Boross kormányé összesen, négyszer annyi, mint Horn Gyuláé vagy Torgyáné. – Hofi Géza humora túléli a politikusokat és a rendszereket, amelyekből egész életéből csúfot űzött. Hofi Géza humora halála után 14 évvel is hungarikum, melyet kötelességünk megőriznünk, különösen nekünk, itt Kőbányán, amely identitásának meghatározó része volt – zárta megnyitó beszédét a polgármester.

 

A „Pusszantás mindenkinek!” – Hofi 80 pályázat kiírói éppen ezt a különlegességét választották a pályázat alapjának. Arra kérték a vállalkozó szellemű alkotókat, ezt a sehová nem sorolható karaktert vegyék célba! Az már csak a ráadás, a slusszpoén, hogy az egykori porcelánfestő rendkívüli karikatúrákat is rajzolt!  

 

   SZTLN A 192Dluhopolszky László, neves karikaturista vagy, ahogyan sokan ismerik, Dluho (képünkön balról a második), a pályázati zsűri elnöke nemcsak arról beszélt, milyen szempontok alapján döntöttek. Vajon hányan tudják, tudták, hogy Hofi Géza „keresztapja” Szendrő József színművész volt? Azt mondta, ezt a humort nem lehet Hoffmann Géza néven eladni, s azt javasolta neki, legyél csak Hofi. És ő rábólintott, és azt mondta, rendben, akkor te vagy a keresztapám.

 

  Néhány ritkán hallható vagy olvasható életrajzi emléket idézett még fel Dluho, majd a pályázatról elmondta, 50 művészt szólítottak meg a szervezők, közülük „17 ragadott ceruzát, ecsetet és egeret”. A kiállításra 23 alkotást választottak ki. A pályázók 12 helységből érkeztek, s nevezhető nemzetközinek is, hiszen Párkányból (Štúrovo), Stockholmból, Szófiából is érkezett pályamű; a magyar települések pedig: Dunaharaszti, Lövő, Szeged, Dunakeszi, Telki, Szigetszentmiklós, Dömös, Hajduböszörmény. Budapestről hat fő pályázott.

 

A győzteseket Joós Tamás hirdette ki.

   Harmadik díjat nyert Lázár Zoltán (fenti képen jobbra), a második helyen végzett Fehér Zsolt, míg a pályázat győztese Takács Krisztián (fenti képen jobbról a második) lett.

 

Tekintet és harangszó

 

   A Kőrösi Galériában dr. Murai Gábor (lenti képen jobbra) vezette fel azt a kiállítást, mely újdonság volt a Szent László Napok sorában. – Az volt a célunk, hogy a vállalkozó szellemű alkotók itt, helyben dolgozzanak, alkossanak, s munkájukhoz bármilyen eszközt segítségül hívhattak. Az volt a feladat, hogy valamilyen médium segítségével a Szent László templomot formázzák meg egy nap alatt – mondta.

   SZTLN B2 735

 

   Hozzátette, hogy ez a pályázat, azért is érdekes kezdeményezés, mert „igyekszik a kiállító teret kifelé fordítani”. Ennek a kezdeményezésnek az a törekvés az alapja, mi szerint ne a rendezvényre hívjuk meg az embereket, hanem hozzájuk vigyük el a rendezvényt. Itt az érvényesült, hogy az alkotó folyamat legyen átlátható, hogy bárki bepillanthasson az alkotó folyamatba.

 

   SZTLN B2 753Gál Magdolna azzal egészítette ki, hogy nem elképzelhetetlen a kiállító térben egy foglalkozás megszervezése, ahol az érdeklődők is kipróbálhatják magukat, s akár, ha van hely, azonnal ki is állíthatják az alkotásukat. Vállalva persze az azonnali, nyilvános kritikát.

 

   A zsűri tagjai voltak Vazinay Mária, a Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete elnöke, Gál Magdolna festőművész és dr. Murai Gábor.

 

   Az elkészült művek közül a zsűri az első helyre sorolta Krausz Margit képét (akvarell) - képünkön -, a második Horváth György kisplasztikája és Liczhner Barbara képe lett, a harmadik helyre pedig Király Gabriella fotóját tartották érdemesnek.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY