AD-blacklist1

2015
okt.
19

„Nem a gép teszi a fotóst”

Írta: Oszvald György

fotoklub kiallitas 105leadA Kőbányai Fotóklub éves kiállítása nyílt meg Fény-év 2015 címmel a Kőrösi Galériában október 15-én. A három teremben a klub alkotóinak legjobb fotói láthatók, ez évben külön falon kaptak helyet az AFIAP kitüntetett fotósai alkotásai és a MAFOSZ Szalon díjnyertes kollekciója.

 

 

Hadd kezdjük a tudósítást a kiállítók felsorolásával, hiszen minden, a megnyitón elhangzott méltatás róluk szól! Tehát: Böjtös Attila, Deli András, Déri Tímea, Esztergály Keve, Farkas László, Haár László, Horváth Zoltán, Kele János, Koppány György, Kovalik Mária, Kürti János, Levachich Attila, Nagy Sugár, Német István, Pádár Piroska, Petrovai Edit, Pivonka Krisztina, Pollák László, Skrach László, Somogyi László, Stefkovics János, Szabó József, Szakács Ádám, Szatló Gábor, Szécsényi Zsuzsanna, Sziszik Dániel, Szőllősi Eszter, Tóth Imre egyaránt ,,felvonul" a tárlaton.

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (AFIAP) kitüntetettjei pedig: Szepesi Julianna, Szabó József. A MAFOSZ Szalon résztvevői: Horváth Zoltán, Kele János, Koppány György, Nagy Sugár, Pádár Piroska, Skrach László, Szabó József.

 

fotoklub kiallitas 003

 

A köszöntő és Havasi Zoltán gitárjátéka után a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) elnöke, Horváth Imre lépett a mikrofonhoz (fenti nagy kép). Azzal indított, hogy sokáig tartotta magát az a vélekedés, mi szerint a fotográfia nem is művészet. Természetesen ez és az ellentétes nézetek, vélemények igencsak nagy vitákat váltottak ki a művészvilágban.

– Kinek van könnyebb dolga hát? A fotósoknak vagy a más alkotóművészeti ágak képviselőinek? – tette fel a kérdést. – A szobrászok, festők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az észlelt valóságot vagy éppen a fejükben keletkezett képet absztrahálhatják, leegyszerűsíthetik, kihagyhatják a felesleges dolgokat, átalakíthatják a saját világukra és ezek után születik meg az alkotásuk. A fényképészeknek van egy nehezített pályájuk: aki fényképet lát, a valóságot kéri számon általában az alkotón. Pedig, minden, a többi alkotónál említett módszer náluk is megtalálható, és mindazok keresztül kell, hogy menjenek a fotóművészen. Így náluk is létre kell jönnie annak a csodának, ami más képzőművészeti alkotásokat is jellemez.

 

  Ebből kiindulva felvetett egy érdekességet. Lehet-e, kell-e manipulálni a képeket? Utalt rá, hogy a magyar értelmezés a manipulációt sok esetben a csalással azonosítja, mert fényképeknél a hitelességet, az eredetiséget, a valóságot keressük. De a digitális világban is „elő kell hívni” a képet. Persze, itt más a technológia. Amikor a fény hatására a papíron megjelent a kép, igaz volt az értelmezés, fény-kép, fénykép jött létre. De valójában a digitális módszer is a fényt rögzíti, a végeredmény egy lehetséges megjelenési formája pedig a termekben látható képek sokasága.

 

   fotoklub kiallitas 028‒ Engem nem érdekel, hogy született a kép. Az viszont igen, amikor végigmegyek a falak mellett, megállít-e, megszólít-e, látom-e a szerzőt is mögötte? Mondhatom, ezekben a termekben sok-sok kép megállított. Örülök annak, hogy vannak olyan fotóklubok Magyarországon, amelyekben vannak olyan tagok, akik a legmagasabb szintű művészi alkotásokat is létre tudják hozni. A kőbányai klub ezek közé tartozik, hiszen ebben az évben a Kőbányai Fotóklub megnyerte a MAFOSZ Szalon-díjat, két tagjuk a nemzetközi fotóművész szövetség diplomáját vehette át. Az ilyen társaságok példaként állhatnak más közösségek előtt, itt az adni és kapni egyensúlyban van – fejezte ki elismerését a kiállítóknak, a klub vezetőinek.

 

   A továbbiakban Horváth Imre elmondta, a Fotóművészeti Nyári Egyetem rendezvény keretében pályázatot írnak ki a résztvevő tagoknak minden évben. Ezen két Kőbányai Fotóklub-tag nyert, egyikük, Éles Rea már korábban átvette a díját. A jelenlévő alkotó pedig a pályázaton 3. díjat nyert Jóbarátok című képével, a színes kategóriában a 3. díjat érdemelte ki a Bevetés előtt című képe, s a fekete-fehér kategória 1. díját pedig Szepesi Julianna nyerte (képen balra fent).

 

   fotoklub kiallitas 059Horváth Imre azt mondta a megnyitón, akkor érezte a fotózás igazi örömét, amikor a megszerzett tudását volt kinek átadnia. Farkas Lászlót, a Kőbányai Fotóklub korábbi elnökét erről az érzésről kérdeztük.

– Van-e nagyobb öröm annál, hogy két kollégám is elnyerte az AFIAP-diplomát? – kérdezett vissza. – Hiszen ez az elismerés, bár az egyénnek szól, mégis csak az éveken át tartó közös munka, a kiállításokon való eredményes részvétel díjazása.  

 

   S ha már a díjaknál tartottunk, Farkas László elmondta, hogy az asztalon díszelgő serleg és medál a MAFOSZ Szalon résztvevői között – márpedig ide mind a 64 fotóklubnak illik képet küldeni –, az adott évben a legjobb fotóklubnak ítélt közösség elismerése, s aki ezt háromszor megnyeri, végleg nála marad. Nos, ez a Kőbányai Fotóklub esetében megtörtént, jelezve a klub kimagasló színvonalú munkáját.

Igaz, a klubot már nem ő vezeti, két éve adta át a stafétabotot Kele Jánosnak, a tízéves munkája benne van elismerésekben, a díjakban. S valahol éppen erre utalt Horváth Imre.

 

   fotoklub kiallitas 096Megszólítottuk Kele Jánost (képen balra) is, az elmúlt két év tapasztalatai alapján arról kérdeztük, nehéz-e összerakni egy ekkora kiállítást.

    ‒ Gondolom, a bőség zavarával küzd, amikor a képeket ki kell válogatni…

    ‒ Az alapfelállás az, hogy miután ez klub, az évi kiállításokon legalább egy képpel részt vegyen. Ha esetleg kicsit gyengébb a munkája, ösztönözni kell, hogy a többiek színvonalát elérje. Egy kiállításnál fontos, hogy lehetőleg ne lógjon ki senki, mindenki munkája minőségi legyen. Úgy gondolom, jelenleg a Kőbányai Fotóklubban nincs olyan ember, akinek legalább egy képe ne ütné meg a kiállításhoz szükséges szintet. Sőt, sok ilyen képe van mindegyik tagunknak. Ha innen nézem, az a válaszom, hogy nehéz kiválasztani a kiállítás anyagát, persze, látván az eredményeket, ez egyben öröm is.

 

   ‒ Mit tart a fontosabbnak a műhelymunka során? Azt, ha hetente hozzák a tagok a képeket, s ezeket minden szempontból kivesézik, elemzik vagy inkább a workshop jellegű közös fotózást, esetleg az ott készült képek összevetését?

   ‒ A képelemzést minden klubnapunkon csináljuk, része a műhelymunkáknak. A fotós séták már más kérdéskör, ezek fakultatívak, van, aki nem is tud részt venni az ilyen alkalmakon. Mivel ezekre nem ugyanazok a tagok jönnek el, így az összevetés nem könnyű, de ezt tudjuk pótolni a heti találkozásainkon. Aki mind a kettőt tudja csinálni, az gyorsabban fejlődik. Azzal tudunk ösztönözni, hogy az ilyen alkalmak anyagából kiválogatunk 10-10 képet, ezeket kirakjuk a klubban, s ezekből is lehet tanulni. A műhelymunkánkhoz tartozik az is, hogy a folyosón havonta más-más tagunknak van kiállítása.

 

   fotoklub kiallitas 127‒ Végül egy keresztkérdést engedjen meg! Sokan kérdezik, milyen kamerát vegyenek a fotózáshoz? Ön mit tanácsolna?

  ‒ A jó kép nem a kamera függvénye. Sok függ attól, milyen szeme van az illetőnek, milyen a témaérzékenysége. Ha adottsága, érzéke van ehhez, akkor akár egy telefonnal is fényképezhet. Nem a gép teszi a fotóst. Szerencsére, ma már egy középkategóriás géppel is lehet olyan világszínvonalú képet készíteni, mint egy professzionális kamerával. Tudás, türelem és alázat kell bármilyen gép mellé, ezek megszerezhető és fejleszthető képességek. Viszont sokszor a kidolgozás több időt igényel, mint a kép elkészítése.

 


A kiállítás megtekinthető november 25-ig, keddtől péntekig 14-19, szombaton 9-14 óráig.


    

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kkerkult.hu/OGY