AD-blacklist1

2015
már.
26

Bábok adta boldogság

Írta: Oszvald György

babukiallitas 042leadCsászár Ágnes bábművész, bábkészítő, a Magyar Bábjátékos Egyesület Meseláda Bábcsoportja tagjának a bábkiállítása nyílt meg 2015. március 18-án a Köszi Kő-Café galériában.

 

 

Mindenképpen unikumnak tekinthetjük a Kő-Caféban nyílt kiállítást. Hatalmas érdeklődés, barátok, munkatársak, hozzá tartozók voltak kíváncsiak a méltatásra, a bábokra. Majdnem azt mondtam, egy élet munkájára, de ez nem igaz, hiszen Császár Ágnes még élete derekát sem nagyon érte el, így helyesebb egy hosszabb alkotói periódust említeni.

   A Kő-Café falainak utolsó négyzetcentimétereit is kihasználták, hogy a paravánokra a témák, stílusok szerint csoportosított bábokat fel tudják rakni. A látszólagos zsúfoltság érzete csak addig tartott, míg nem lépett középre Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke (képünkön jobbra).

 

   babukiallitas 037‒ Néhány perecig arról szeretnék beszélni, ami itt a vásznakon látható. Ezek szavak. Ezek gondolatok. Ezek folyamattá lényegült gondolatsorok, amelyeket meg kell mutatni azoknak, akik még kicsik, és akiknek a szavak nem azt jelentik, mint nekünk, felnőtteknek. Nekünk, ha valaki azt mondja, alma, kinyílik a fejünkben egy fiók és megjelenik benne az alma. De mi képesek vagyunk ebben azt is értelmezni, hogy reszelt alma, moníliás beteg alma. Ezek a fiókok nehezen telnek meg, különösen azok, amelyek kézzel nem fogható dolgokat, például a hazaszeretet fogalmát tartalmazzák vagy barátság vagy az összes emberi érzelem. Ezeket a fiókokat a gyerekeknek időben meg kell mutatni, mert úgy nőnek, mint a cirok. Mert nem tudnak még beszélni, de tudnak látni, nézni, s észlelnek minden olyan tárgyat, melyeket eléjük teszünk. S ezek között vannak banyák, ördögök, vannak angyalkák, nemecsek ernők, majd később ezekre teszünk egy emeletet, s így tovább, s a gyerekek lassan megértik, hogyan szerveződik a világunk.

    babukiallitas 016Örülök annak, hogy ilyen sokféle figurát látunk, mert ez megmutatja, hogy hányféle módon tudunk közel kerülni az emberi lélekhez. Önök most egy olyan ember hosszú évek alatt létrehozott munkáit látják, melyek azt bizonyítják, hogy alkotójuk képes színeket, formákat, anyagokat összehangolni, ahogy azt a mese kívánja. Képes kifejezni azt az alapgondolatot, hogy ne nagyon szegődj a gonosz mellé, inkább válaszd a jót! – ajánlotta a jelenlévők figyelmébe Császár Ágnes munkáit, kiemelve, hogy igencsak míves figurákat láthatnak.

 

   Utána meglepetés következett, mondhatjuk, dupla marionett báb produkció, de az is lehet, hogy egy hasbeszélő-marionett bábut láttunk. Törtét, hogy Molnár Mihály bábművész egy fiúcskát ültetett a székre, s egy zsinóron mozgatott bábut rakott a térdére. A bábu énekelt, ölelgette a srácot, kedveskedett neki, s közben a megnyitó résztvevői egy ritka műfajt láthattak, melynek aktív résztvevői lehettek a közös énekléssel.

  babukiallitas 124 

   S hogy a megnyitó ne fogyjon ki a meglepetésekből, egyszer csak középen termett az Erkel Ferenc Kórus, s ajándékként humoros dalokat énekeltek a főszereplőnek, Császár Ágnesnek.

   A műsor végén Domonkos Béla bábművész két verset mondott el, s köszöntötte Császár Ágnest mindenki örömére.

   babukiallitas 173

   A megnyitó záró produkciójaként bábos társai egy drótkötéltáncos báb performansszal adtak át egy csokor virágot az ünnepeltnek. De nem akárhogy ám! A bábkészítő válogatós. Az egyszerű mezei virágokból kötött csokrétára nem volt vevő, ám amikor vörös rózsára cserélték, azonnal elfogadta. A közönség vastapsa között meghatottan állt Császár Ágnes, majd családjának, kollégáinak, tanárainak, s minden érdeklődőnek megköszönte a segítséget, a türelmet, az érdeklődést, a szeretetet.

   Szó se róla, nem túlzás azt állítani, hogy egy rendkívül színvonalas és kuriózumnak számító performansz volt az egész megnyitó.

 

   A kiállítás zenei alapját Török György gitárjátéka biztosította, a bábokat összerakta, a falra akasztotta, sok szeretettel elrendete a Meseláda Bábcsoport.

   A kiállítás április 5-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY