AD-blacklist1

2014
nov.
09

…és szavakból lészen a mondat

Írta: Oszvald György

szantai 048leadH. Szántay Marianna kőbányai belsőépítész, ikonfestő kiállítása nyílt meg a Művészetbarátok Egyesülete és a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola rendezésében az iskola hagyományos őszi tárlat sorozatában november 6-án.

 

 

 

H. Szántay Marianna (képünk) 1987-ben belsőépítész diplomát szerzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, majd vizuális környezetkultúra tanári diplomát is a Magyar Iparművészeti Egyetemen. Családjával öt gyermeket nevel. Az utóbbi időben táblaképeket, ikonokat fest és textilképeket készít. Tagja a Kőbányai Képző és Iparművészek szantai 180Egyesületének, egyéni kiállításai eleddig főleg az ikonokra épült. A Zuglóban látható ,,Szó szerint" című kiállítását tavaly novemberben a Csokonai Művelődési Házban mutatta be nagy sikerrel.

 

   Azt a tudósítás elején írhatom, a siker most sem maradt el. Sokan jöttek el a megnyitóra, s ha már a kiállítás címéül szó szerint a ,,Szó szerint" mondatot választotta a művész, az iskola tanulói (Bognár Roland, Baksa Tóth Balázs, szantai 1479. NyEK. oszt. tanulók) szenzációs műsort varázsoltak Kányádi Sándor, Lackfi János, Varró Dani szójátékos verseiből, Szalay Fatima (bal oldali kép) jóvoltából pedig a bukovinai székelység népdalaiban gyönyörködhettünk.

 

    Miközben nézegettem a képeket, egyszerre zsongott a fülemben Buzás Kálmán tanár, kőbányai várostörténész méltatása, a képek értékelése – szűkebb és tágabb összefüggéseket felvillantva – és egy belső hang, amely nem engedte feledni, hogy a szójáték mögött mélyebb, szinte filozofikus tartalom van.

   De, hogy miről is írok, álljon itt néhány képcím! Szembesülés, Lángész, Szembenállás, Idegőrlő, Szópárbaj, Szófordulat, Szószék, Zárszó és társaik. Hol elvontan, hol didaktikusan, hol a logika adta lehetőségeit direkt használva születnek meg a „szóképek”. Egy tág pupillában álló alak jelzi a szembenállást, vagy a lakatokból megformált „szó” íráskép a zárszót.

 

    „A szavak képidéző tulajdonsága H. Szántay Marianna rajzaiban >> szó szerint << tetten érhető. A kiállított rajzsorozat alapötlete és ihletadója a képekben gazdag magyar nyelv, amely két konkrét fogalom szóösszetételéből egy tőle független jelentésű, harmadik szót is alkothat. Ezen összetett szavak tagjainak képi megjelenítése sokszínű rajzi leleménnyel, iróniával és humorral világítanak rá nyelvünk gazdagságára, képi erejére” – fogalmazta meg Fenyvesi Márta festőművész a meghívóban.

 

   szantai 175S hogy a szóvarázslat mögött hol is van a tartalom?

– H. Szántay Marianna gyakorlatilag mindent lecsupaszított a képeiről: hátteret, színeket és minden más, zavaró körülményt – mondta Buzás Kálmán (képünk). – Csak a fehér papír van, rajta a fekete színű parányi jelek, vonalak, pontok, millióiból létrejövő alakzat. (Ide kívánkozik egy megjegyzés: különös játéka a sorsnak, hogy a számítástechnika, informatika alapját képező 0 = nincs jel, a papír fehéren marad és 1 = van jel, a tinta feketére színezte a papírt szimbolikája éppen egy számítástechnikai iskolában ölt testet képek formájában!) Egy végtelenül leegyszerűsített absztrakt jelrendszer, a képnyelv, az emberi kultúra igen magas szintű kommunikációja jelenik meg Szántay képein. És ez nem más, mint a szimbólum létrejötte.

 

   Engedjenek meg egy másik lehetséges tartalmi összefüggést is. Ennek felfedezéséhez csak annyit kell tenni, hogy az aulába, a kiállítótérbe lépve az óra járásával ellenkező irányba induljunk el, s szemléljük a képeket. Ahol kell, természetesen lépjünk ki a középső oszlopsorra is, de valójában ez csak egy technikai elem. S ha imígyen elértünk az utolsó képhez, amelyen a képet alkotó szók sokasága egy új szót formál, ejtsük ki hangosan: ,,mondat"! Ebből a szóból áll a kép. Akkor döbbenünk rá, hogy nyelvünk, kommunikációnk szerkezetéről beszél H. Szántay Marianna. Hiszen a szó (nem beszélve itt a verbalitásról, mert ott hangot kellene mondanunk) betűkből épül fel, és ha a szavakat a nyelvtan szerint rendezzük adott rendszerbe, sorba, tanúi lehetünk a születésének, midőn szavakból lészen a mondat. A mondat, amellyel közlendőnket fejezzük ki, adjuk mindenki tudtára.

   szantai 074

 

   


A kiállításon Fenyvesi Gábor, az iskola igazgatója és Geröly Tibor, a Művészetbarátok Egyesülete elnöke mondott közöntőt. A tárlat december 18-ig tekinthető meg, hétköznapokon 12-től 18 óráig.


 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik  - ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY