AD-blacklist1

2014
okt.
01

Gerpolux - barátságok

Írta: Oszvald György

GER-POL 114leadA kőbányai németajkú képzőművészek Barátok a művészetben című csoportos tárlatának – létrejötte óta először – a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára galériája adott otthon. A kiállítás megnyitóját szeptember 27-én rendezték.

 

 

Lehetne talán valamiféle jelképet, összefüggést keresni abban, hogy éppen lengyel galériában rendeznek kiállítást azoknak a ma már teljes egészében kőbányai képzőművészeknek, akik ősei valaha osztrák vagy német állampolgárként, betelepülőként anyanyelvükként bírták a német nyelvet. Hogy egy világégés kezdődött el Lengyelország lerohanásával. Hogy a kiállítás megnyitóján először énekelt együtt, közös kórusban a Kőbányai Lengyel Perszonális Plébániatemplom Szent Kinga Kórusa és a Kőbányai Scola Férfikar Barabás Rita vezényletével, kísért Anker Antal szintetizátoron. És aki esetleg nem tudná, Barabás Rita német-osztrák származású, nagyapja viselte a Breuer von Briebach nevet.

 

   GER-POL 067Nem hisszük, hogy érdemes ilyen hátteret keresni, ám a kiállítás címébe foglalt barátságot annál inkább! Hadd említsük elsőként a meghívott művészeket! Maria Kisser osztrák festőművész, aki már több alkalommal is jelen volt a kőbányai tárlaton, Zenobia Siekierski lengyel festőművész, akinek 2012-ben volt önálló kiállítása ugyanebben a galériában, s amelyről honlapunk is tudósított, Krystyna Varga-Wieloch lengyel festőművész és Germanie Hoffmann luxemburgi festőművész, akinek a kőbányai megnyitóval egy időben nyílt meg önálló kiállítása Luxemburgban.

 

   A magyar művészek neve jól cseng szerte az országban, sőt, többségük külföldön is jegyez önálló kiállításokat. Ehrental Krisztina festőművész, E. Szabó Margit textilművész, Illésy Zoltán tűzzománc művész, Krausz Margit festőművész, Kőhegyi (Köhler) Gyula grafikusművész, Meiszter Kálmán festőművész és Weninger Varga Ilona ikonfestő művész műveiben gyönyörködhetnek az érdeklődők.

   A kiállítást E. Szabó Margit és Budahelyi Tibor szobrászművész rendezte, létrejöttét a kőbányai képviselő testület Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsága támogatta.

 

Barabás Rita (képünk) a bevezetőjében elmondta, az idén hetedik alkalommal rendezik meg a Kőbányán élő német származású képzőművészek tárlatát, igaz, ezúttal a Kőbányai Német Önkormányzat összefogott a Kőbányai Lengyel Önkormányzattal. A kiállításnak mindig van egy központi gondolata, idén ez a művészek közötti barátság.

 

GER-POL 069   A kiállításon Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere (képünk) mondott köszöntőt. – Ha ma kellene megfogalmaznom, mi jellemzi legjobban Kőbányát, minek a városa, akkor az összefogást említeném. A kiállítás ezt nagyon jól szemlélteti. De kicsivel távolabb, az Óhegy parkban a kőbányai egyházak rendeztek ökumenikus családi napot, a szomszédságukban pedig a Csősztorony Bisztró & Galéria rendez szüreti mulatságot. Ez alapján bátran mondhatjuk, Kőbánya egy olyan város, melynek élő szövete van, s amely szövetet a kisebb-nagyobb közösségek töltenek meg élettel. Ennek vagyunk tanúi itt is, ezen a kiállításon. Köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik létrehozták, akik összefogtak azért, hogy Kőbánya egy igazi, jó város legyen! – zárta beszédét Kovács Róbert.

A köszöntő után a lengyel-magyar alkalmi kórus először Francz Schubert: Német Mise című művéből a Sanctus részletet énekelte, majd a lengyel szerző, Klonowski Gaude Mater Polonia című kórusműve hangzott el.

 

GER-POL 084A zene után ismét a próza, ezúttal Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író méltatta a kiállító művészeket, s nyitotta meg a kiállítást. Kifejezte, nagyra értékeli az identitás, a művészeti önazonosság-tudat szerepét, itt kézzel fogható jelenlétét. – Ez főleg akkor fontos, ha figyelembe vesszük, szerte Európában egyfajta közös módi van jelen, ugyanazt esszük, ugyanolyan autókkal járunk, ugyanazt a tárgykultúrát látjuk mindenütt. Kérdezhetjük, mi akkor csak a miénk, ha minden ennyire uniformizálunk? Első mindenekelőtt az anyanyelv. De, ami kicsit megkülönböztet minket másoktól, azt egyfajta művészeti nyelvként is felfoghatjuk – magyarázta.

   Megnyitójának további részében néhány mondattal elemezte, bemutatta kiállító művészeket.

  

   A megnyitó zárásaként néhány közös fotó készült a jelenlévő kiállító művészekkel, vendégekkel.

   GER-POL 197

 

A kiállítás október 4-ig tekinthető meg naponta 10-18 óra között.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik  - ITT   

fotó: 10kerkult.hu/OGY