AD-blacklist1

2014
már.
19

90 éves lenne: in memoriam Litkei József

Írta: Szerk.

litkeijozsef-leadLitkei József 1924. március 14-én született Jászberényben. Édesapja 1932-ben meghalt, s a család kilenc gyermekét ezután édesanyja egyedül nevelte, taníttatta. József a gimnáziumból átiratkozott a tanítóképzőbe, majd annak elvégzése után, immár tanítás mellett 1946-ban jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, s 1951-ben fejezte be tanulmányait. Mesterei Bernáth Aurél, Bencze László, Barcsai Jenő és Pór Bertalan voltak.

 

 

 

Tehetséges volt, de családi körülményei miatt nem vállalta a további művészképzést. Ekkor ajánlottak fel számára az iparművészeti főiskolán egy tanársegédi állást, s nyugdíjazásáig itt tanított. Borsos Miklós mellé került a szilikát tanszékre.

 

   Munkássága része volt, hogy felélesztette tetszhalálából a szitatechnikát, mely törekvéseit egy, a Műcsarnokban rendezett 1977. évi kiállításon mutatta be.

 

lj2   – Érdeklődése kiterjedt a festészet mellett a grafikára, sőt, a „bőrhöz, mint képzőművészeti médiumhoz elsőként nyúlt.” – írja egy megemlékezésben Litkei bőrképeiről Bial Pál. (a fotón az Íriszek című bőrképe látható)

 

   Az Iparművészeti Főiskola nyári művésztelepeinek állandó vezetője volt.

 

   Kőbányán 1979-ben vettek házat, melyhez feleségével műtermet építettek. Itt élt és alkotott 1988-ban bekövetkezett haláláig.

 

   Felesége, Fábián Rózsa festőművész a Kőbányai Önkormányzat támogatásával 2009-ben emléktáblát helyezett el a lakóház falán.

 

   Litkei József művészi pályáját, tevékenysége elismerését nemcsak sikerei, melyeket kiállítások hosszú sora jelez és kitüntetései tanúsítják, de egykori művésztársainak, kritikusainak véleményei is.

 

   „Litkei József életútjának nagyrészt kortársa voltam, egyidejűleg voltunk alakrajztanárok az Iparművészeti Főiskolán, a Művészeti Alap, a képzőművész-szövetség tagjaiként is ugyanakkor mustráltuk az ég alját a kulturális horizonton, beleképzelve egyéni lehetőségeinket, amelyekre ifjonti ambícióink, de családi állapotunk is kötelezett. (…) Az, amire szívesen emlékszem, grafikai működéséből eredő kollegiális segítsége volt. Hallatlan leleményességgel szervezte meg grafikai műhelyét, rézkarcok, színes linómetszetek, a szitanyomtatás lehetőségét teremtette meg magának. Engem a színeslinóleum-készítés rejtelmeibe vezetett be, minden tudnivalót elmagyarázott, világosan érthetően, saját kiforrott gyakorlati tudását egyből átadta. Helyettem kísérletezett, nekem már csak a kész módszert kellett alkalmaznom.” – Gerzson Pál festőművész.

 

   lj1„Bárhogyan is minősítjük Litkei József inkább már csak akadémikus értelemben „határsértésnek” nevezhető munkássága legjavát, művészetileg éppen ezáltal jutott el pályája végső szakaszában, önmaga művész voltának méltó kinyilvánításáig.” – Mezei Ottó művészettörténész.

 

Válogatás önálló kiállításaiból:

1964 • Fényes Adolf-terem
1965 • Jászberényi Tanítóképző Főiskola • Jász Múzeum,     Rákosliget
1977 • Műcsarnok

1950–65 • Magyar Képzőművészeti Kiállítások, Műcsarnok

1965 • III. Orsz. Grafikai Biennále, Miskolc
1966 • Állami Képzőművészeti Vásárlások Kiállítása, Műcsarnok 1968 • 4. Balatoni Nyári Tárlat 

1971 • VI. Orsz. Grafikai Biennále, Miskolc
1980 • József Attila Művelődési Közont, Sárbogárd
1981 • Műcsarnok.

 

Elismerései, kitüntetései

Az Iparművészeti Vállalat 1970-ben megrendezett kiállításán domborított bőrdobozával nyert díjat.

A Budavári Palotában 1972-ben rendezett Centenáriumi ajándéktárgyak kiállításon bőrdomborítású faliképével az I. díjat érdemelte ki.

Kitüntetései: Szocialista Kultúráért (1974), Munka Érdemrend arany fokozat (1984), Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1970, 1971),