AD-blacklist1

2013
máj.
09

Ha egyszer valami elindul …

Írta: Oszvald György

RING-KG-leadCsoportos kiállításon mutatkoztak be a KÖSZI Kő-Caféban a Ring Alkalmazott Művészeti Iskola növendékei. A rendezvényt Keczely Gabriella művésztanár és Tóth Ramóna, a Kőrösi kultúrközpont művészeti munkatársa nyitották meg.

 

 

 

Szeretnénk hagyományt teremteni azzal, hogy immár második alkalommal állítanak ki a Kő-Caféban a Ring Alkalmazott Művészeti Iskola növendékei. Szeretnénk, ha e hagyománynak az alapeleme lenne, hogy a tanárok véleménye szerint a legjobbak munkái lehessenek itt a falakon. Szeretnénk ezzel egyrészt ösztönözni, másfelől motiválni őket - mondta Tóth Ramóna (képünkön jobbról).

   RING-KG 064De a galéria céljai közé tartozik az is, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a már nem iskolás, de a pályájukat éppen csak elkezdő művészeknek. Ez a tér kiválóan alkalmas akár egy debütáló egyéni vagy csoportos kiállítás megrendezésére.

 

    Keczely Gabriella (a képen balról) – az iskola tanára – mindegyik kiállító diákot tehetségesnek nevezte, s alkalmazott művészetet tanító iskolai tanárként azt javasolta, bátran alkalmazzanak különféle photoshop-effektusokat, de csak akkor, ha ezekkel nem rontanak az eredeti képen. Ezen a kiállításon is van több olyan kép, amelyeken a beavatkozások tetten érhetők, s mindegyiknek előnyére váltak. Van, ahol barnította az alkotó a fotót, van, ahol az előhívás során fém dörzs-mosogatóval karcolt bele a képbe. Van, ahol színszűrőzést alkalmazott a diák, hogy kiemelje a főtéma, a szappanbuborék szivárványos színeit. Keczely tanárnő elismerően szólt a tanulók képszerkesztési teljesítményéről RING-KG 101és témaválasztásuk gazdagságáról! Slusszpoénként elárult egy titkot is. A megnyitó előtti estén egy fotóművész barátjával megtekintették a kész kiállítást, s az igazán értő művésznek Gulyás Attila: Kívül tágasabb című fotója tetszett a legjobban. (Zárójelben írjuk, hogy ez a fotó a szerkesztőségünk által legjobbnak ítélt öt alkotás között volt – mondhatjuk, nem tévedtünk nagyot…) - képünkön Gulyás Attila a fotóval.

   

   A kiállítás megnyitása után a Kőrösi Csoma Kulturális Központban már több kiállításon is résztvevő Keczely Gabriellát kérdezte szerkesztőségünk.

   –  Mikor izgult jobban: a tanítványok vagy a saját kiállításán?       

   – A tanítványokén. Ez egyértelmű.

   – Mert hogy?

   – Hát azért, mert én tudom, mit akarok, de sok embert úgy összefogni, hogy a végeredmény sikeres legyen, az nemcsak feladat, de felelősség is!

   RING-KG 069– Hogyan állt össze a kiállítás anyaga, ki vagy kik válogatták a falakon függő képeket?

   – A diákok leadták a műveiket, s a tanár kollégákkal együtt azokat zsűriztük, s kiválogattuk az ide szánt anyagot.

   – Amikor a photoshop megjelent, meglehetősen megosztotta a művészeket, vajon lehet-e önálló alkotóeszköz vagy sem? Nyugvópontra jutott-e már a véleménypárbaj?

   – Nem, a mai napi tart a vita, hogy a photoshop elismerhető-e önálló, alkalmazott grafikai művészeti ágnak. A magam részéről azt állítom, ha egyszerűbb retusálási műveletekre használom és nem a valóság megmásítására, teljes létjogosultsága van. Ha pedig a művészet oldaláról nézem, aki alkalmazza, az továbbgondolja az alkotási folyamatot, a képet.

 

A kiállítás június 13-ig tekinthető meg a Kő-Café nyitvatartási ideje alatt.

 

 


Mivel nem állt szándékunkban a tudósításban kritikai elemzést adni a diákok kiállításáról, véleményünket, a nekünk legjobban tetsző képekről itt mondjuk el.

 

   Gulyás Attila említett képe nálunk is a kedvencek között volt. Szerkesztése bravúros, mert a domináns átlós fővonal mellett jól érvényesül a rézsűnek a képet vízszintes tengely mentén 1:3 arányban osztó vonala. Bár az átló miatt súlyosnak látszik a kép jobb alsó sarka, mégsem billen el az egyensúly, mert a másik oldalon egy zöld folt ellenpontozza azt.

    Petrikovics István Richárd: Fénnyelbélelt című képén az árnyékalak előtt, sőt, a benne látható amorf vonalas szerkezetű fehér folt az előhívás során a képbe marással készült, mint említettük volt. Így jött létre valójában egy fotogram. Ügyes és több, mint egy szimpla gondolatébresztő kísérlet.

    Géhberger Máté: Holdfelszín című képe is egy ügyes machináció: a vulkánszerű, körkörös formát vasreszelék mágnesre szórásával érte el, ám a harmónia, a messziről nem is nagyon látható térből történő kiemelés csak az alap megfelelő színezésével, árnyalásával jöhetett létre. Kellemes illúziót eredményező munka.

   Rácz Erik: Köszi! című képe egy tipikus színszűrőzős beavatkozás: a fekete-fehér alapon csak az óriási szappanbuborék a színes. Azon túl, hogy az ember felkapja a fejét a megoldásra, amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy ne gondolnánk a fotó láttán a világ törékenységére, az egyensúly ingatag mivoltára!

   Bollók Petra Ágnes: Magány című műve egy ragyogó megoldás a fogalom érzékeltetésére. Jó a témaválasztás, a színezés módosítása, ám azt érdemes lenne végiggondolni, hogy az asszimetria kismértékű jobbra tolásával és a ház arányának kisebbre vételével erősíthető-e a mondandó?

A véleményünk természetesen szubjektív, és a kiemelések nem jelentik azt, hogy ezek a legjobb képek. Pusztán azt szerettük volna elmondani, nekünk ezek tetszettek a legjobban.


 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY