AD-blacklist1

2024
már.
08

Festett és rajzolt lovak

Írta: Oszvald György

Angi2 leadA tehetséges fiatal, Avar Angelina művésztanoncot gyakorlatilag az utolsó napon invitáltam Rehorovics Anita kiállítására február 15-én. Az apropó az volt, hogy Anita képei között, több lovat, lovakat is ábrázoló művet láttam a megnyitón, másfelől Angelina szenzációsan rajzolja a kedvenc állatát…

 

 

Bár Rehorovics Anita restaurátor, festőművész kiállítását már leszedték február 18-án, mégis van olyan téma, melyet érdemes megírni. Hadd szóljak elsőként arról, hogy a Madách színház Tolnay Szalonjában rendezett kiállítása hogyan függ össze Avar Angelina, a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum elsős tanulójának tevékenységével!

   Míg Anita három téma köré szerkesztette a képeit, Angelina tevékenysége csak egy témát fog át. Egyelőre…

 

   A három téma a természet, a gyerekei és a lovak. Angelina pedig néhány éve szinte kizárólag a lovakat rajzolja meg. Tehetsége oly annyira kiugró, hogy az egyébként ceruzarajzokat sokan hiszik fotónak. Éppen ez volt az apropója annak, hogy néhány nappal a kiállítás bezárása előtt meghívtam, hogy jöjjön el velem megnézni azt, hogyan festi meg a lovakat Anita.

   Angi érdeklődve nézte a képeket, láthatóan tetszettek neki, de megjegyezte, hogy azok teljesen eltérnek az ő stílusától, mert ezek festett képek, ő pedig rajzol.

 

   Angi3– Tetszenek Anita lovas képei? Melyik lett a kedvenced? – kérdeztem. – Igen tetszenek, mert mindegyik szép, és nehéz választani, nézett körbe a teremben. Némi hezitálás után azért csak az egyik kép elé állt, mondván az tetszik neki a legjobban.

 

   Angi paciHogy bátorítsam egy kicsit Angit (képünk), elmondtam, hogy nekem egy másik lovas kép a kedvencem, melyen egy ló és a csikója látható, méghozzá úgy, hogy a csikó hozzá simul, ami egyfajta összetartozást jelent. Ebből kiindulva kérdeztem, hogy neki miért tetszik pont az a kép. Imígyen válaszolt: – Ez a kép azért jó, mert igaz, hogy többen vannak, de a legjobb kidolgozás a középen vágtató lónál látható. Ez számomra valami olyat is jelent, hogy ez a ló a többiek vezére, s ahogy a csikós képen megjelenik egyfajta érzelem, összetartozás, ez itt is tetten érhető.

 

   Hazafelé menet Angi megjegyezte, hogy megérte eljönni, tetszett neki a kiállítás. Útközben csak egy-két mondattal említettem neki, hogy hol, mikor ismertem meg Anitát, és hogy milyen kiállításon találkoztam a képeivel. Hadd bővítsem az ismertetést még néhány gondolattal!

 

   Rehorovics Anita Nyíregyházáról került Budapestre, a festő szakot a Török Pál Képzőművészeti Szakközépiskolában végezte el. 2004-ben nyert felvételt a Képzőművészeti Egyetem festő-restaurátor szakára.

   Restaurátorként az eddigi legnagyobb élménye egy aquincumi mumia-sír feltárása során egy több mint 1600 éves fára festett férfiportré helyreállítása volt. Ez a munka a szakdolgozata témája volt.

   Rehorovics 186

 

   Festészetében dominálnak a tájképek, főleg a fény-árnyék hangulatteremtő, pillanatonként változó formájának visszaadása a célja. „A restaurátori munka rendkívül nagy pontosságot, szaktudást igényel, míg a festészetben a saját elképzeléseimet valósíthatom meg” – írja a bemutatkozó brossurában Rehorovics Anita.

 

A kiállítás megnyitója  ITT  tekinthető meg

Fotó: 10kerkult.hu/OGY