AD-blacklist1

2021
okt.
29

A világűr és a lélek rejtelmei - festmények, versek ölelkezése

Írta: Oszvald György

Kanizsa bookkiallitas 74 leadKanizsa József kőbányai író, költő legújabb kötete bemutatójának és N. Sebestyén Katalin költő, festőművész kiállításának tapsolhatott a KőCaféban megjelent közönség szeptember 14-én. Az unikális eseményen D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere méltatta tevékenységüket.

 

 

 

  A kiállítás és irodalmi est felvezetőjét Győrffy László, a Kőrösi Kulturális Központ igazgatója (képünk) jegyezte.

 

 

   Kanizsa bookkiallitas 37A házigazda jogán köszönte meg, hogy „Józsi bácsi – remélem, nem haragszik meg a titulusért – hosszú évek óta szervezi az irodalmi-képzőművészeti eseményeket, s tart össze irodalmi közösségeket nemcsak a itt, a Köszi-ben, de korábban Újhegyen is ezt tette. Arra biztatom, hogy folytassa a munkáját, ápolja, gazdagítsa irodalmi, művészeti életünket.ˮ – mondta, s felkére a polgármestert az est megnyitására.

 

  Kanizsa bookkiallitas 49D. Kovács Róbert Antal (bal oldali kép)  a Kőbányán fellelhető, s az esthez hasonló tartalmú kulturális, művészeti helyszínekről szólt, kiemelve, hogy legyen az saját vagy más szervek beruházása, működésük csak közösségek által lehetséges, melyek lelket visznek a falak közé.

 

 

   „Az elmúlt időszakban éppen ezen közösségek erejét, munkáját, értékteremtését kellett nélkülöznünk, s most örülhetünk egy ilyen eseménynek.ˮ – kapcsolódott a képzőművészettel övezett irodalmi esthez.

 

  Elmondta, hogy a neki írt levelekben Józsi báʼ azaz Kanizsa József, Kőbánya díszpolgára, mindig úgy zárja sorait, hogy „maradok őszinte megbecsüléssel, kőbányai hittel, zalai, zajki szívvel.ˮ Igen, a hit! Nagyon fontos, s mint a polgármester kiemelte, hit nélkül nem lehet építeni, tereket, közösségeket formálni. „Hinnünk kell egymásban, hinnünk kell az emberben, a másikban, abban, akire támaszkodhatunk, akivel megvédhetjük mindennapjainkat. Hiszem, hogy ennek a hitnek a továbbadására szükség van, akár Kanizsa József 53., Isten kegyelmében című kötetében megjelent versei által is.ˮ – mondta D. Kovács Róbert Antal, majd Kanizsához fordult, s csak neki címezve mondandóját, arra kérte, hogy folytassa tovább a munkáját, adja tovább a hitét a következő generációknak. „Számítunk rád!ˮ – zárta Józsi báʼ máltatását.

  Kanizsa bookkiallitas 80

  balról: D. Kovács Róbert Antal, N. Sebestyén Katalin, Kanizsa József, Győrffy László

 

   N. Sebestyén Katalin munkásságát is méltatta a polgármester. Gondoaltokat idézett a művésztől: „Tudod, az élet eredendőn csodaszép, ezt beszélik róla, életünk pirkadatán sírva-ríva megszületünk, s ekkor még oly oktalanul…” (Részlet: Irodalmi esszé életemről) Az idézet végén hármaspont szerepel, így a gondolat folytatódik. „A hogyanra pedig a művész festményeiben kereshetjük a választˮ – utalt Katalin kiállítására a polgármester.

 

  Kanizsa bookkiallitas 106D. Kovács Róbert még egy gondolatot idézett a már említett írásból:

 

   „[...] őszintén hiszem, hogy a világ jobbrafordul, ember emberre nem fog fegyvert, megőrizzük természeti kincseinket, hagyományainkat, a hazaszeretet dominál az emberek cselekedeteiben.ˮ

   

   E gondolattal fűzte egybe Kanizsa költészetét és Katalin művészetét. A domináns elem az egymásba vetett hit, a bizalom, egymás megbecsülése, a természeti környezet megóvása, a hazaszeretet.

 

  A polgármesteri köszöntő után Kanizsa József beszélgetett a kiállító festőművésszel. Katalin művészetének legfontosabb állomásai, művésszé válásának alapjai szerepeltek a palettán.

  A felvezetésben Józsi báʼ elmondta, hogy Katalint Németh „Nyibaˮ Sándor mutatta be neki. A verseit átolvasva egy érett, szép érzelmekkel teli költőt ismert meg. A festményeiről pedig úgy vélekedett, hogy azok színekkel, formákkal kifejezett versek: Katalin a „festészetében költőien fogalmazˮ summázta észrevételeit Kanizsa, majd a művész születésnapja apropóján felovasta Katalinhoz írt, Az univerzum festője című versét.

 

  Kanizsa bookkiallitas 432 Miért éppen az univerzum adta festészetének témáját? Kik és hogyan segítették, segítik a munkáját? szólt a kérdés. A válasz meglepő volt.

  Kisgyerek koromban már a csillagokért rajongtam, de isten igazából a nyugídjazásom után kerültem az univerzum bűvkörébe. A festővizsgámra készülve arra kértem a férjemet, ugyan nézne körül a világhálón, hogy fest-e baárki is ebben a témában. Így akadtunk rá az amerikai Alan Bean űrhajós festőművészre, aki negyedikként járt a Holdon.

 

   Alan a NASA kiképző tisztje is volt, így kerültem kapcsolatba a NASA-val, s azóta is, rendszeresen kapom tőlük a különféle felvételeket. Alan kérésére több alkotásom fotóját is elküldtem neki a privát imél címére; rendszeresen leveleztünk.

 

  Záró gondolatként Katalin kiemelte néhány elismerését. 2018 óta járja Európát a festményivel, s több díjat is nyert a kiállításokon. 3 alkalommal kapta meg a DavidArts Alkotói Nívódíjat, 2018-ban Palermo-Mezojusoban elnyertea Nemzetközi Kultúráért díjat, ugyan itt 2019. októberében az Év művésze díjjal ismerték el. Comisoban a Legjobb a legjobbak között címmet ítélte neki a nemzetközi zsűri. 2019-ben Budapesten Képzőművészeti Nívódíjban részesült. 2020-ban a Vatikánban egyedüli magyarként állított ki. Több kiállítása volt már Párizsban és Szentpétervárott, Oroszországban. Legutóbb, 2021-ben, Avianoban elnyerte a Nemzetközi Művészetek Nagykövete címet, majd a Bukaresti Műszaki Egyetem Professzorától különdíjat és aranyérmet kapott az alkotásai egyedisége, tudományos és oktatási jellegük okán. Egy hónappal ezelőtt pedig Életmű Díj Comiso kitüntetésben részesült.

 

  N. Sebestyén Katalin bemuatatkozása mind festőművészként, mind költőként sikeres volt. Megjegyzem, vele néhány éve az Újhegyi Közösségi Házban már találkoztam egy hasonló rendezvényen. Az akkori képei, ugyancsak az űrről szóltak, de egészen más stílusban, mint a jelen kiállításon felvonultatott vásznak.

  Az irodalmi részben a házigazda szerepkörét Hermann Marika meseíró, költő a

Dabasi Gyóni Géza Irodalmi Kör vezetője és Cserna Ferenc költő töltötték be; a versek többségét ők mondták el, ugyanakkor teret adtak az est fészereplőinek is. N. Sebestyén Katalin mély átéléssel mondta el verseit. Ezt a szerkezetet foglalta keretbe Leblanc Győző operaénekes és Tóth Éva operett primadonna duettje.

 

 

  Kanizsa bookkiallitas 47Kanizsa József esetében nem lehet szó nélkül hagyni, hogy verseit egy-egy témakörbe rendezte.

 

   Így például családtagjaihoz, közéleti szereplőkhöz, művészekhez írt versek – hadd emeljem ki éppen Leblanc Győző személyét – csokrát, továbbá a Kőbányához, szülőföldhöz és egyéb okok miatti fontos helyekhez, eseménykehez kötődő verseit említeném.

  Az űr képei között elhangzott Kanizsa-versek közül egyet szeretnék kiemelni, melyet felesége 78. születésnapjára írt.

 

 

Kanizsa bookkiallitas 442. A

Kanizsa József: Isteni fény simogassa arcod

(Czérna Vilmához, feleségemhez)

 

 

Isten ajándéka ez, ez a nap,

cirógassa arcod a fénysugár,

szeretetben érjen az alkonyat

s a család mindig tárt karokkal vár.

Isten adjon testedbe erőt,

a napi tettekhez hitet, kedvet,

szívedbe család-siker örömöt,

most érezd az isteni kegyelmet.

Isteni fény simogassa arcod,

érezd az Élet csodás örömét

legyen áldott minden alkonyod,

élvezd a szépkor csodás szépségét.

 

       A képen Kanizsa József felesége

 

 

A cikkhez képgaléria tartozik - ITT 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY