AD-blacklist1

2019
aug.
06

Mi van az üveghegyen túl?

Írta: Oszvald György

Horvath Gy kiallitas 002leadEgy népmesei ihletésű kiállítás (Hol volt, hol nem volt) folytatódott még május végén a Kőbányai könyvtárban. Horváth György szobrász állította ki különleges, „agyagba gyúrt” képeit Az üveghegyen is túl címmel. Nemrég, újfent a könyvtárban, gyerekekkel gyúrta az agyagot a művész…

 

 

 

Valójában nehéz dolgom van, mert a kiállítást legfeljebb a jelen cikkhez csatolt galériában lehet nyomon követni. Belátom, hogy Horváth György művei – sőt, a kiállítás megnyitása sem –, a képernyőn keresztül nem adják vissza az élményt. Ráadásul a kiállítást én nyitottam meg, s az akkor elhangzottakat most nehéz lenne megfeleltetni a tényleges történéseknek.

 

   V HaGYag 8Azért megpróbálok néhány gondolatot felidézni, s nem titkolt célom, hogy egy július első napjaiban zárult eseményt párosítsak a kiállításhoz.

   Az apropót Horváth György személye adja, s az a képessége, hogy a felnőtteket provokáló, de mindenképpen gondolkodásra késztető alkotásainak eszmeiségét átültesse a gyerekekbe.

 

   Hát, lássuk! Horváth György bemutatásában szerepelt az is, hogy fazekas mesteri képesítése mellé oktatói szakvizsgát tett, sőt, mindezt megfejelte az ELTE-n szerzett művelődésszervezői diplomával. Miközben arról beszéltem, hogy a kiállított agyagképeket be lehet sorolni a portré, a misztikumot hordozó állatok, totemek és a társadalmi érzékenységet jelző kisplasztikák kategóriákba, nemigen gondoltam arra, hogy ebben a sorban hová helyezzem a gyerekeket? Persze, ott ez nem is volt kérdés, de most azon agyalok, hogy a kiállítást óhatatlanul látták a tizenévesek és akár a fiatalabbak is, akik a szüleikkel jöttek a könyvtárba kölcsönözni vagy éppenséggel egy gyerekprogramra. Ha mást nem, azt talán megkérdezték, mik azok a képek a falon, merthogy olyan szabálytalanok, érdekesek. Talán megkérdezték…

   A válasz átvezethet egy másik gondolathoz, s itt már közelebb vagyunk a gyerekekhez.

 

   Miközben arról elmélkedtem a megnyitómban, hogy – manapság népszerű szóval élve – influencer-e a művész, eszembe sem jutott, hogy akár az, akár nem, bizony hatása van a gyerekekre, ha velük foglalkozik. Akár akarja, akár nem. Az agyagot, művei alapanyagát nem tudja másként kezelni, használni, formázni a kicsikkel, csak egy módon, csak úgy, mintha magának alkotna. Alázattal.

 

   Horvath Gy kiallitas 006Egy reklámszakmai oldalon találtam a meghatározást (itt és most eltekintek a reklámmal kapcsolatos fogalmaktól), e szerint: „az influencer magyarra fordítva „befolyásolót” jelent, ami nem véletlen, hiszen az influencereknek hatalmukban áll befolyásolni követőik véleményeit…” Arról nemigen szólt a reklámszakmai fejtegetés, hogy vajon van-e felelőssége az influencernek, miközben „osztja az észt”? (Utalásokat véltem csak felfedezni, hiszen a hirdetők rajtuk keresztül vásárlókat akarnak szerezni, így profitot gyarapítani, ehhez pedig kell a bizalom, mindkét fél felelőssége, hogy megfeleljenek egymás elvárásainak.)

 

     De térjünk vissza a művészethez! Horváth György játszva vált a felnőttről a gyerekre. Tanítása elvileg azonos mindkét korosztályban: merd megfogalmazni, kimondani mindazt, ami benned van, s amit – egyelőre – nem mersz kibeszélni! Többnyire megmondja a kibeszélés módját is: agyagképei a felnőtteknek mutatják ehhez az utat.

 

  

   A gyerekeknél viszont más módszert alkalmaz. Nagy figyelemmel, minden mozdulatukra reagálva irányítja a könyvtár nyári olvasótáborán résztvevő gyerekeket az agyag formázásában. Mit akarsz alkotni, mennyi anyagot végy ehhez, mennyire legyen vizes a kezed, hogyan javíthatsz a munkádon, ha valamilyen hibát látsz, hogyan és milyen eszközökkel díszítheted a munkádat? Egyszerre mutat és magyaráz, közben dicsér…  

 

   FSZEK HGY agyagozas 055Látom, de nehezen hiszem el, hogy egy időben képes ott lenni szinte minden gyerek mellett, mögött.

   A végeredmény pedig? A gyerekek imádják Gyurit, s bár biztos vagyok benne, nem lesz mindegyikből szobrász vagy festőművész, de műértő, művészeteket szerető ember igen.

 

 

   Horváth György hatalmas lökést adott nekik, hogy kipróbálhassák képességeiket, s majd, ha választaniuk kell, talán ez a néhány agyagos óra segít nekik a döntésben.

 

Horváth György kiállításáról a galéria ITT látható  

A gyerekek agyagos foglalkozásáról készült képek ITT tekinthetők meg.

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas

fotó: 10kerkult.hu/OGY