AD-blacklist1

2019
jún.
13

110 alkotás a kiállításon

Írta: Oszvald György

madarak fak kiallitas 62leadMadarak és Fák Napja címmel hirdetett rajzpályázatot a Kőbányai Önkormányzat, alapul véve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívását. A beérkezett munkákból kiállítást rendeztek a Kőrösi Kulturális Központban.

 

 

 

Ha a kulturális központban valaki a büfé melletti folyosón jobbra néz, egy néhány posztamensre erősített rajzlapokból és a dobozokra helyezett kis térplasztikákból álló kiállítást láthat. Érdemes egy kis időt a nézelődésre szánni: az óvodások és iskolások rendkívül színesen, a témát sok oldalról közelítve fogalmazták meg gondolataikat a természetről, a természetvédelemről.

 

   „A Madarak és Fák Napja egy több mint százéves hagyomány Magyarországon, melyet minden év május 10-én ünnepelünk. A hagyomány célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Az első Madarak és Fák Napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.” (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja)

 

   A kiállítás létrejöttéről az önkormányzat alkalmazottját, a pályázat mindentudóját, Szolnoki Ferencnét kérdeztük.

 

   madarak fak kiallitas 34„A pályázatot a X. kerület óvodásainak és iskolásainak hirdettük meg. a megadott határidőig 110 pályázati munka érkezett be, több műfajt is képviselve. A rajzok többnyire ceruzarajzok voltak, a nagyobbaknál különféle montázsokat, sőt – jobb híján nevezzük így – kisplasztikákat is találhatunk. Örömmel újságolom el, hogy mind a 110 munkát kiállítottuk.” – válaszolt a kérdésünkre Szolnokiné asszony.

   madarak fak kiallitas 39

A rövid beszélgetésünk során kiderült, a zsűrizésben Kires Györgyné, a Kőrösi Kulturális Központ dekoratőre, Zsemlye Ildikó Munkácsy-díjas szobrászművész vett részt, s „szakmai bírálataikat mintegy 30 hivatali dolgozó szubjektív véleménye egészítette ki.” Így alakult ki a dobogósok és különdíjasok mezőnye.

 

   Azt is megtudtuk, hogy díjakat a rajz, a kisplasztika (ez a kettő az óvodásoknak szólt), valamint iskolások kategóriában adták ki. Ez utóbbiban elég színes és nehezen besorolható alkotások is születtek.

   A kiállítás már csak néhány napig látható, ezért érdemes a hétvégén megtekinteni a sok tekintetben remekművekből rendezett kiállítást.

madarak fak kiallitas 22

 

I. helyezést értek el: Kazamér Emese Zoé - Gesztenye Óvoda; Bóbita Óvoda; Baráth Antia Beatrix - Üllői úti Általános Iskola;

II. helyezett: Süni csoport - Gesztenye Óvoda; Perity Alíz - Aprók Háza Óvoda; Bóbita Óvoda;

III. díjat nyertek: Bartha Fanni - Gyermekek Háza Óvoda; Pálinkás Lívia - Zsivaj Óvoda;

 

Különdíjasok: Gyöngyvirág csoport - Aprók Háza Óvoda; Süni csoport - Kiskakas Óvoda; Vizuális tehetségműhely - Mászóka Óvoda; Tolnai Balázs - Gyermekek Háza Óvoda; Gergely Anna Szilvia - Gézengúz Óvoda; Márton Luca Csenge - Csodapók Óvoda; Horváth Bence: A hó hatalma - Szent László Gimnázium;

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkutl.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas