AD-blacklist1

2019
ápr.
01

A keresztáldozat valósága

Írta: Oszvald György

Szantay Marianna kiallitas 390leadH. Szántay Marianna belsőépítész A kereszt tény című szakrális kiállítását láthatják az érdeklődők a kőbányai Szent László templom plébániáján április közepéig. A kiállítást Kőhegyi Gyula grafikusművész nyitotta meg.

 

 

 

A maga nemében egyedülálló kiállítás (rendező: Takács István) megnyitójának voltunk tanúi a Szent László templom plébánia galériájában. Megjegyezzük, hogy a lassan-lassan formálódó név nálunk már kiérdemelte a nagybetűs írásmódot: Plébánia Galéria. Mondhatjuk, új kiállítóhely született Kőbányán. Még akkor is, ha jellegénél fogva hangsúlyos a szakrális témák befogadása.

 

   Szantay Marianna kiallitas 009Az egyházi közösségi tér fontosságát Balogh Attila atya, a templom kormányzója (képünk) is kiemelte.

   „Nem csak kiállításokat, de más közösségi programokat is szervezünk ezen a helyen, igyekszünk azokat is megszólítani, akik kicsit távolabbról érkeznek közénk. Fontosnak tartotta a plébánia azt is, hogy lehetőséget adjon az itt élő számos művésznek a bemutatkozásra, hogy gazdagítsák részben a plébánia mértékeit, de túl ezen egész Kőbányát. Mariannának külön is köszönöm, hogy kiállítja képeit, hiszen ő a közösségünk tagja, hívő katolikus.” – vezette fel a méltatásokat Attila atya.

 

   Kitért a kiállítás címére is: „A kereszt tény. Egybeírva a keresztény Krisztus nevéből eredeztethető, de a kereszt, minden szempontból tény, így a megváltás is – az, hogy Jézus Krisztus megváltott minket – maga a tény.” – értelmezte. Hozzá tette, hogy az alkotásokon keresztül maga a Szentlélek is szól hozzánk.

  

   A hétvégi misék után nyitva tartó kiállítás H. Szántay Marianna belsőépítész új alkotásait tartalmazza. Tusrajzok, grafikák, kinek-kinek hogy tetszik, de az biztos, egyedülálló, amit a művésznő véghezvisz. A képei olyan aprólékosak – egy cm2 felületen durván 200 karaktert ró a papírra –, hogy az már maga az isteni csoda, ugyanakkor, éppen ezért a piciny méretekért alig észrevehetők. Tényleg pár centiméterről kell nézni (vagy egy szimpatikus méretű lupéval), hogy az emberfia lássa, olvassa ezt a mikroírást, mikrorajzot.

   Weeber Tibor alpolgármester köszöntője után erre a tényre Kőhegyi Gyula, a Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete meghatározó grafikusművésze is kitért.

 

     Szantay Marianna kiallitas 058Weeber Tibor (képünk) egy gondolatot fűzött legelébb Attila atya közösségi térről szóló bevezetőjéhez. azt mondta, hogy egykoron „sátoros ünnepeken lehetett bejönni a plébániára, s abban az időben ez a terem még ebédlő volt.” Az, hogy a terem ma más funkciót tölt be, annak köszönhető, hogy Attila atya felköltözött az időközben felújított és átalakított tetőtérbe. „Megajándékozott minket egy szakrális közösségi térrel” – jellemezte a gesztust az alpolgármester.

 

   A folytatásban elmondta, hogy 25 éve ismeri Mariannát, a gyerekeik is együtt nőttek fel. Sokáig nem tudta, lévén, leginkább a templomban találkoztak, hogy Marianna művész, hogy milyen csodákat alkot, mígnem egy kiállításon „szembe jöttek” vele a képei. Mariannát egy „hihetetlenül izgalmas” művésznek tartja, akinek a képein el kell gondolkodni. „Megdolgoztatják az embert, s nem úgy van, hogy rátekint azember, s azonnal kialakul egy határozott benyomása.” – fogalmazott Weeber. Azzal indokolta véleményét, hogy nagyon sok képén el is kell olvasni az igencsak apró feliratokat, melyek sokszor teljes bibliai idézetek. S mindezeken túl, a képbe rejtett közlés szimbolikáját is meg kell érteni.

   Kiemelte még, hogy nem csak a címadásban játszik a szavakkal, azok értelmével, de vannak olyan képei, melyek kifejezetten szóképek, melyek könyv alakban is megjelentek korábban.

   „Ezeket a munkákat többször meg kell nézni, újra és újra végig kell gondolni, s akkor megértjük és teljes lesz a műélvezet.” – mondta Weeber Tibor.

  

   Szantay Marianna kiallitas 136Kőhegyi Gyula (képümk) szakmailag méltatta H. Szántay Marianna alkotásait. Bevezetőként ő is a címadást említette. Szerinte a tény a valóságot jelenti, s ha ide vesszük Jézus keresztre feszítését, akkor ez a cím a keresztáldozat valóságát jelenti. „Marianna vállalja ezt a valóságot, s a kimondott szó mellé vizuálisan is megjeleníti ezt, létrehozva a szóképeket, vagy, ahogy ő szereti használni a jelenséget: szó szerint.” magyarázta Kőhegyi Gyula.

 

   Bár eddig ez inkább egyfajta filozófiai értelmezés, de az is igaz, hogy nem lehet elválasztani a megjelenített tartalmat a gondolattól.

 

   „Marianna művei vallásos érzelmű gondolatok és szimbólumok, és ez az alapja ennek a kiállításnak. A hangsúly a szimbolikán van. Ha egy közösség érti ezt, akkor az a közösség egységet alkot. Ezeket a tollrajzokat pedig mindenki érti. Marianna ráadásul egy nagyon tiszta fehér felületen fekete vagy majdnem fekete ábrákat rajzol meg, s ez a kontraszt is rendkívül beszédes. Lényegében a kiállítás egységét szimbolizálja.” – magyarázta Kőhegyi Gyula.

 

   Nem maradt más hátra, mint kiemelve több képet is a kiállított művek közül, ezeket kicsit részletesebben elemezte Kőhegyi. Hangsúlyozta, hogy a szerkesztésben sokszor megjelenik a kereszt alakzat és a kezek, melyek Marianna fő szimbólumai. A kiállítás rendezését pedig az a ritmika dicséri, mely kihangsúlyozza ezt a két főmotívumot.

  

Szantay Marianna kiallitas 075

  H. Szántay Marianna és a fő szimbólumok

 

   Egy másik jelenséget a kínai tollrajzokhoz hasonlított, amikor is a rajzok nem töltik ki teljesen a papír adta felületet, mintegy lebegve állnak előttünk. Marianna ábrái a fehér térben ugyanígy lebegnek. Ehhez hozzájárul a fény-árnyék használat módja. 

   Szantay Marianna kiallitas 037A tárgyak, alakzatok vetett árnyéka térbeliséget fejez ki és értelmezi a perspektívát. Ha nincs árnyék, akkor a tárgy, az alakzat lebeg. A jelenség tetten érhető Marianna több képén is. Ez is egy jelkép, egy szimbólum, s mint ilyen megtestesíti a rá vonatkozó alapvetést: állandó!

  

   A megnyitón Szalay Fatima népdalénekes csodálatos hangjában és előadásában gyönyörködhettek a megnyitó résztvevői (ld. videó címkép). Fatima kiváló érzékkel válogatta ki azokat a dallamokat, melyeket énekelt imáknak sem túlzás aposztrofálni, megteremtve azt a hangulatot, mely H. Szántay Marianna csodáinak a befogadását segítették. Túl azon, hogy önmagukban is örömöt szereztek!

    

 

   A kiállítás április 14-ig tekinthető meg a hétvégi szentmisék után a plébánián. Belépődíj nincs.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas