AD-blacklist1

2019
már.
27

Mozdulatművészet – a másik oldalról

Írta: Oszvald György

Morvai foto 192leadMozdulatok pillanatai címmel nyílt meg Morvai Tamás Róbert fotóművész kamara kiállítása a Köszi KőCafé Galériában március 19-én. A megnyitón több ritmikus gimnasztika sportoló is részt vett.

 

 

 

Engedje meg az olvasó, hogy egy rövid személyes élménnyel nyissam a Morvai Tamás Róbert minapi kiállításának megnyitójáról szóló tudósításomat! Több alkalommal is fotóztam a Grácia Kupa nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyt. Ezeken találkoztam már Tamással, csak akkor még nem ismertem, s nem tudtam, kivel állok szemben. Egészen pontosan mellette, hiszen mindketten a fotózásra lehető legjobb pozíciókat kerestük a szőnyeg mellett.

 

   Morvai foto 1212018-ban ismertem meg, mikor is Sándor Tímea táncművész, koreográfus a Kőrösiben mutatta be társulatát, a Spirit Dance Companyt SDC). Ezen alkalomból egy alkalmi fotókiállítás volt látható a Körgalérián. Nos, itt csodálkoztam rá először Tamás képeire, s jöttem rá, hogy milyen alkalommal találkoztunk korábban.

   Természetesen, megnéztem Tamás facebook oldalát és honlapját is, így azt mondhatom, egy kis részletet megismerhettem a művészetéből is. Ezek után nagy érdeklődéssel vártam a KÖSZI-ben rendezett kamara kiállítását.

   Nem csalatkoztam. A képei mérnöki preciztással mutatják meg részben a ritmikus gimnasztika, részben az emberi test gyönyörűségeit. Ő maga mondta a megnyitón, hogy amikor azt gondolta, hogy sikerült egy döbbenetesen jó, a kompozíció szempontjából ideális pillanatot lőnie, később az edző hibák sokaságát fedezte fel. No, nem a képen, hanem versenyzője testtartásában, a rögzített mozdulat esetleges befejezetlenségében. Kérdés, mennyire kell a fotósnak erre – az egyébként nem lényegtelen szempontra – figyelnie.

 

 Sportolói oldalról Fata Anita, a Grácia Fair Ritmikus Gimnasztika SE elnöke méltatta Tamás művészetét, a szakmai vonalat pedig Szipál Péter fotóművész, a modellközpontú fényképészet aspektusainak avatott szakértője méltatta.

 

   Morvai foto 110Fata Anita (képünk) – egy előadás tapasztalatait elemezve – kiemelte, hogy ezek 14-17 éves fiatalok mennyire ismerik és tudják uralni a testüket, hogy képesek irányítani a legmélyebben fekvő izmaikat is az öröm, a fájdalom, a feszültség kifejezésére. „Ezekben a képekben hosszú évek nagyon sok munkája van. Ehhez a műfajhoz a tapasztalaton túl, a művésznek alázattal és tisztelettel kell fordulnia. Tamásnak ez sikerült. Tehetségét az instrukciói határozzák meg, munkáinak színvonalát pedig a technikai tudása.” – érzékeltette a képek megszületésének alapfeltételeit.

 

   Morvai foto 130aSzipál Péter (képünk)  azt fejtegette, hogy mi különbözteti meg ezt a fényképezési módot másoktól. „Táncot botrányosan nehéz fényképezni, mert ami a fotón jól néz ki, az táncban brutálisan rossz, és fordítva. Tamás valahogy elérte, hogy ne legyen ellentét, hogy működjön a pillanat megörökítése. A táncos fotózása csapatmunka, nem csak modell és a fotós tevékenysége.” – mondta Szipál Péter, s beszéd helyett azt javasolta, gyönyörködjenek a képekben a jelenlévők, ezzel megnyitotta a kiállítást.

 

   Takács István, a kiállítás rendezője, a kiállítás házigazdája még fagatta egy kicsit Tamást. A kérdésekre válaszolva elmondta, a fotózást gyerekkorában, egy Pajtás géppel kezdte. „Soha nem tanultam intézményi keretek között a fényképezést, és nem azért, mert a tanárokban nem bíztam. Csak arról volt szó, ha akár a komponáláshoz, akár a vágáshoz az ő elgondolásait használnám, akkor az én alkotói tevékenységem is az ő keretei közé lenne beszorítva. Azaz, nem lenne „saját hangom.”

   A fotózást a ritmikus gimnasztikával kezdte, a mai napig ez a kedvence, ugyanakkor hagyott lehetőséget más mozdulatművész műfajhoz is. A modern táncot már említettem, de itt vannak még az egyéb táncok és a fitness. Tamás elmondta azt is, hogy a sportoló lányok akár ezerszer is megismételnek mozdulatokat, hogy tökéletes legyen a végeredmény, s nagyon hálás azért, hogy ennek megörökítését rá bízzák.

   Morvai foto 250

 

   Tamást szeretik a versenyzők, látszik, hogy nem zavarja őket a kamera; fesztelenek, lazák, a mozdulataik őszinték. Ez a szeretet a megnyitón is tetten érhető volt, hiszen többen RG-s lány, edzők is jelen voltak, s nem maradhattak el a Tamással közös szelfik, fotók sem.

   A kiállítás április közepéig tekinthető meg.

 

   cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

   fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas