AD-blacklist1

2019
már.
18

Mazsola, Tádé és társai az oviban

Írta: Oszvald György

Vari Ildi Zuglo ovi 043leadVári Ildikó bábművész kiállítása a zuglói Napraforgó Óvodába „vitte el” a bábok mesevilágát február végén. A kicsiknek jónéhány figura ismerős volt, s az örömüket fokozta a Kőmazsik Bábcsoport előadása…

 

 

 

Szorgos kezek rendezték be az óvoda előterét szőnyeggel, padokkal, hogy a kicsik minél kényelmesebben élvezhessék Vári Ildikó bábművész kisiskolás bábcsoportjának előadását. Tudom, ez olyan rébusznak tűnik így, de azonnal felfedem a titkot.

   Vári Ildikó ugyan elkötelezett bábművész, aki nem csak játszik, de tervezi és készíti a bábokat, a kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskola tanítója. Nos, ez a mondat magyarázza a bábművészt, az iskola pedig lehetőséget ad arra, hogy átkössek a Kőmazsikra.

 

   Vari Ildi Zuglo ovi 280Ildikó szinte minden szeptemberben újra építi, szervezi a bábcsoportot, s mivel ez a munka az első osztályban kezdődik, „kőbányai mazsoláknak” – olyan tündéri, ennivaló édes kis apróságoknak – is tekinthetjük a nebulóit. Áldozatos munkáját mi sem bizonyítja jobban, minthogy rövid időn belül színpadképes együttest képes létrehozni (hogy aztán 2-3 év múlva cserélődjék, frissüljön a kis csapat az új elsősökkel), melynek tagjai kiválóan énekelnek, ha kell, zenélnek, és nagyon szépen beszélnek.

   Pár hónap alatt sajátítanak el többféle bábos technikát, kezdve a kesztyűs bábozástól a marionett-módszerig. A hagyományos paravános módszertől kezdve az árnyjátékon át az élőbábozásig terjed technikai repertoárjuk. A gyerekekkel közösen készítenek figurákat, építenek egyszerűbb díszletelemeket és „színpadot”. (Mint tették ezt a zuglói előadás előtt is.)

 

   Vari Ildi Zuglo ovi 173Vári Ildikó bábművészetét Bagi Mária Anna, a Magyar Bábjátékos Egyesület vezetőségi tagja, „civilben” az óvoda vezetője (a képen jobbra, vele Vári Ildikó) méltatta. „Bemutatta” a bábokat, többségüket ismerték a gyerekek és megemlítette azt is, hogy például a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese figuráit, ha UV fénnyel megvilágítják, akkor azok ragyogó színekben pompáznak; bár ebből az ovisok valószínű, keveset értettek, ám a fantáziájukban nem kételkedem. Elmondta azt is, hogy „ez a kiállítás azért különleges, mert csak látszólag műalkotások. Ha értő kezekbe kerülnek, a bábosok életre keltik őket, s a figurák történetei „valósággá” válnak.”

 

   Ildikó 20 éve készíti a bábokat, lassan negyedszázada, hogy a Szervátiuszban megismerkedett a bábozás rejtelmeivel, csoportjai számtalan díjat nyertek már, s a kis bábjátékosok sok-sok gyereknek, felnőttnek szereztek már örömöt – hangzott el a bemutatás zárásaként, s ez a néhány mondat vezette be a Kőmazsik előadását, A világszép kecskebéka című mesét.

   Ebben a béka a Nap, majd a Hold párja akart lenni, de nem állta ki a próbákat, mígnem a végén csak rátalált az igazira, a deli kecskebékára.

   

Vari Ildi Zuglo ovi 290

  A Kőmazsik Bábcsoport

 

   Az előadás szereplői voltak: Batbileg Enkh-Amgalan (Enci), Czinege Nikol Baonhi, Gál Eszter, Kálmán Jázmin, Keveházy Patrik, Nagy Luca, Nguyen Ngoc Tram (Viki), Salem-Ossama Szelim, Sztropnik Noémi, Várnai Marcell, Wu Fan Lilla.

 

   A program végén Vári Ildikó megköszönte a meghívást, Császár Ágnes bábművész kollégája segítségét, s azt kérte, hogy a vendégkönyvbe írják, rajzolják majd bele az észrevételeiket.

   Az ovisok pedig maguk készítette apró ajándékokkal köszönték meg a kiállítást és az előadást.

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

   Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas