AD-blacklist1

2018
dec.
22

Jó nekünk Rózsa képeit nézni

Írta: Oszvald György

FSZEK Regos foto 87leadMegfagyott pillanatok címmel látható a FSZEK Kőbányai könyvtárában Regős Rózsa téli hangulatokat bemutató fotókiállítása. A megnyitót Kézdi Beáta újságíró, az Evangélikus élet főszerkesztője mondta.

 

 

 

A kiállítótér főhelyén Kézdi Beáta újságíró és Regős Mátyás ültek, egy szék üresen állt: az est főszereplőjét, Regős Rózsát várta, aki éppen a Kápolna kórusban (vezényelt Regős Imre karnagy) énekelte kiállításának felvezető dallamát, egy adventi éneket. Természetesen, a taps alatt a helyére ült és a többiekkel együtt hallgatta Földényi Krisztina, a könyvtár munkatársa bevezetőjét.

 

FSZEK Regos foto 13

 

   „A könyvtár, vállalt feladatán túl, sokféle kulturális szolgáltatással várja az érdeklődőket. Szakami berkekben különlegesnek tartják azt a felületet, mely érdekes, izgalmas kiállításoknak ad helyet. 1977 óta élünk ezzel a lehetőséggel, festőművészek, grafikusok, mutatkoztak, s mutatkoznak be alkotásaikkal. Ezen kiállítások között különleges, becses alkalomnak számít, ha helybéli, vagy Kőbányáról elszármazott művészeknek adunk lehetőséget. Ez a mai egy ilyen alkalom.

   FSZEK Regos foto 35Regős Rózsa fotóit már volt szerencsém megcsodálni, s nagy öröm, hogy most egy nagyobb közönség előtt is megmutatkozhasson. A méltatásra Kézdi Beáta újságírót, az Evangélikus élet főszerkesztőjét kérem.” – alapozta meg a képek befogadását Földényi Krisztina (képünk).

 

   FSZEK Regos foto 48– Nem tartozom azok közé, akik láthatták már Rozi képeit, de a „szerelem első látásra” élménye jár át, mikor Rózsa átküldte a képeket, s azonnal igent mondtam a felkérésre, hogy nyissam meg a kiállítását – kezdte a méltatást Kézdi Beáta (bal oldali képen).

 

   A folytatás meglepetés volt! Részben azért, mert nem szakmai zsargonnal tűzdelt semleges mondatokat hallottunk tőle, hanem természetes reakciókat, közvetlen élményeket osztott meg a jelenlévőkkel. Közben pedig olyan különlegességekre hívta fel a figyelmet, mint a sirályoknál, hogy a nagy kékes-fehéres szürkeségből – egy látszólag fekete-fehér képből – kitűnik a madarak piros csőre és csüdje.

   Emlékeztetett arra, hogy a kiállítás címe: Megfagyott pillanatok, s a címválasztás telitalálat: ragyogó, téli hangulatokat ábrázoló fotókat takar. „Olyanokat, melyeket akár mi is elkészíthettünk volna, ám ahhoz éppen abban pillanatban kell ott lenni, ahol a történés van. És ez nem adatik meg mindenkinek.” – mondta Kézdi Beáta.

 

   FSZEK Regos foto 70Hadd tegyem itt hozzá, hogy az idézett rész csak féligazság: ugyanis lehetünk többen is ugyanazon a helyszínen, akár nézhetünk ugyanabba az irányba is, de az a kérdés, észrevesszük-e, megérezzük-e azt a pillanatot, amikor egy adott helyre kell emelni a kamerát, s hagyni, hogy dolgozzon az automata fókusz… Hadd maradjak a sirályos képnél! Ha csak egy ezred másodperccel később exponál Rózsa, akkor nem az éppen szárnyát széttáró, éppen felröppenő madarat fogja meg, hanem a már levegőben lévőt, s az is lehet, hogy akkor már nem ebből a szögből látja… Na, az ilyen pillanatokat kell észrevenni, s ebben Rózsa döbbenetes beleérző képességgel bír. (Elnézést kérek, kedves Bea, a közbevetésért.)

 

   „Tizenegy plusz egy kép, ugyanennyi elkapott pillanat, melyek a tél szépségeit örökítik meg a maguk valóságában. Bár lehet, hogy sokszor azt mondjuk, nem szeretjük a telet ezért vagy azért, nem a legkedvesebb hónapunk, de elnézve ezeket a képeket, kimondhatjuk, a tél szép.

   FSZEK Regos foto 201Nem győzünk betelni a látvánnyal, de azt is el kell mondanunk, hogy az Úristentől kaptunk egy földet, ami a mi kezünkben van, és amire kell, kellene vigyáznunk, de nem nagyon tesszük ezt! Rózsa fotói olyan pillanatokat örökítenek meg, amiket nem biztos, hogy le tudunk kapni, ha nem vigyázunk rá. Nem lesz befagyott folyó, nem lesznek jégkristályok, vagy nem lesznek zúzmarás faágak…” – jelezte Kézdi Beáta, hogy a képek egy mélyebb mondanivalót is hordoznak, mint a puszta szépség élvezete. (képünkön Regős Rózsa és Kézdi Beáta)

 

   Hangsúlyozta azt is, hogy bár pillanatokról beszélünk, de mindegyik pillanat magában hordozza annak a teljes történetét, s ezt is végig tudjuk gondolni, akár más és más eseményeket mögéjük képzelve. „Bárhogyan is van, elmondhatjuk, jó nekünk Rózsa képeit nézni! Érezhetjük, Rózsa szereti azt, amit fotóz.”

 

   FSZEK Regos foto 109Kézdi Beáta azzal zárta a megnyitót, hogy kellenek nekünk az olyan emberek, mint Rózsa, akik észreveszik a szép pillanatokat, s megmutatják nekünk.

 

   A kiállításon egy fiatal kőbányai költő, Regős Mátyás (képünk) mondott el két saját verset. Ezek hangulata kiválóan illeszkedett a kiállítás témájához, sőt, előre vetítette a karácsony hangulatát is. A megnyitót a Kápolna kórus zárta, s a legvégén Regős Rózsa mondott köszönetet mindenkinek, aki első, s egyben önálló kiállításának megvalósításában segítette.

                                                

   A kiállítás 2019. január közepéig tekinthető meg a FSZEK Kőbányai könyvtárban (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.), a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas