AD-blacklist1

2018
dec.
04

Közös világ – apró eltérésekkel

Írta: Oszvald György

Kozos vilag kiallitas 210leadFent Győző és Varga Eszter képeiből Közös világ címmel rendezett kiállítása már csak néhány napig látható a Kőrösi Galériában. December 9-én elillan a varázs, átadja a helyét egy másik csodának…

 

 

 

 

Hát, tényleg nem látszik a kor Fent Győző festőművészen. 1973-as születésű, de fiatalos megjelenése inkább a harmincasok érzését kelti, mintsem az élete, ereje teljében lévő férfiét. Mindezt csak azért írom le, mert ő maga is megemlíti bemutatkozó anyagában, és valójában az életkor nem meghatározója a művészi kiteljesedésnek.
   Fontosabbnak tartom arról beszélni, hogy egy nagyon gyorsan megvalósult kiállításról van szó, s annak ellenére, hogy a hírverésre maradt a legkevesebb idő, mégis szép számban voltak jelen érdeklődők.


Kozos vilag kiallitas 038

  Varga Eszter a múzsa szerepében: mindkét kép modellje, ihletője

 

   Miközben Baffia Tamás előadóművész diszkrét gitár és szájharmonika zenéjét hallgatva, még a megnyitó előtt a képeket nézegettem, nehezen tudtam eldönteni, vajon miért is érzek valami békességet, harmóniát? Annak ellenére, hogy egy nagyon változatos anyaggal álltam szemben. Tájkép, idilli portré (mint kiderült, a felesége a modell – gyorsan készült is egy fotó), merész aktkép, békés csendélet, izgalmas, színes városképek.


   Kozos vilag kiallitas 180A választ folyamatosan kaptam meg a megnyitó folyamán. Egy részét magától, a Sárbogárdon élő művésztől (képünkön párjával, Varga Eszterrel)


   „Gyerekkorom óta rajzolok-festek. Építésztechnikus lettem és abban a suliban leginkább vonalzóval lehetett rajzolni. Utána volt pár nekifutásom a képzőművészeti felsőoktatás irányába, de sehova nem sikerült bejutni. Úgy döntöttem, ha „nem kell” a tehetségem a főiskolán, akkor tanulok tovább magamtól. A ’90-es években megismerkedtem a pasztell technikával, majd az olajfestészetbe is belekóstoltam. Ekkor tájt voltak az első kiállításaim is. Közben az alkalmazott grafikai tudást és a számítógépes grafikát tanultam. Kb. 2014-től jobban felpörögtek a művészeti dolgok. Egyre több facebook kapcsolat révén jobban ráláttam a hazai és külföldi festők munkáira, megismerkedtem fantasztikus alkotókkal, akik arra inspiráltak, hogy hozzak ki többet-jobbat magamból. Mutassam meg mit tudok. Talán nem kell bemutatni, hogy a kedvencem a realista ábrázolás.”


   Kozos vilag kiallitas 079E rövid életrajzi kivonat sok mindenre választ ad: elhivatottság, makacs kitartás, önismeret, tapasztalatok.

Néhány morzsát az alkotót, sőt, alkotókat méltató Cene Gál István festőművésztől csipegtettem fel. Arra mutatott rá, hogy a közel azonos stílust teljesen más utakon ériel Fent Győző és párja, Varga Eszter. Utalt rá, hogy nem csak a ceredi alkotótáborban, de egy más jellegű, tengerparti „festőtúrán” is volt szerencséje megismerni a pár alkotói tevékenységét.


   Mikor a hivatalos megnyitó véget ért, a kiállítás érdekes „vendégkönyvéhez” léptem, s a falra függesztett felületre beírtam ezt: „Őrizzétek ezt a csodás, bár itt-ott eltéréseket mutató közös világot”!

   S hogy miért, írtam le pont ezeket a szavakat? Miért is ezt üzentem a művész házaspárnak? Mert hiszem, hogy ilyen mélységekkel, érzelmekkel csak harmóniában élve (magunkkal, a társunkkal és a világgal) lehet alkotni! Az eltérések pedig, nem baj, ha vannak, meggyőződésem, hogy egy adott határon belül képesek a harmóniát erősíteni.

   Kozos vilag kiallitas 194

  balról: Takács István, a kiállítás rendezője, Cene Gál István, Fent Győző, Vaga Eszter, Baffia Tamás

 

   Varga Eszter szintén realisztikus képeket hozott, igaz, csak néhányat. De ezekből is látszik, hogy a stílusa lágyabb, finomabb, mint a párjáé. Talán a női érzelemvilágban gyökerezik ez a közös világot picit másként értelmező eltérés.
   „Varga Eszter Stella sárbogárdi művésznő gyermekkora óta rajzol és fest. A szombathelyi Savaria Egyetemi központban tanult rajzot és festészetet Tóth Csabától, majd később Cereden, a Cene Gál István által vezetett festőtáborban került közelebb az olajfestészethez. Azóta a tanári hivatás mellett, amikor csak teheti, a festészetnek hódol. Kedvenc témái az emberábrázolás, a virág és tájképfestészet.” – írja róla Fent Győző.

 

   A kiállításról a Pro-koord egy rövid filmet készített. Minden további „beszéd” helyett javaslom, tekintsék meg, és látogassanak el a Kőrösi Galériába! Érdemes.

filmhez 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT
fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas