AD-blacklist1

2018
ápr.
23

Keresztmetszet

Írta: Oszvald György

Kohegyi Gyula 002leadKőhegyi Gyula német származású grafikusművész, a Magyar Kultúra Lovagja életművet átfogó, Keresztmerszet című kiállítása nyílt meg a kőbányai Szent László Plébánia Galériában április 15-én. A kiállítást dr. Kelényi István művészettörténész nyitotta meg.

 

 

 

A rendező Kőbányai Német Önkormányzat nevében dr. Barabás Rita elnökasszony (képünk) köszöntötte a rendkívüli érdeklődéssel kísért kiállításmegnyitó vendégeit.

 

   Kohegyi Gyula 005a– Most először, mielőtt a vernisszázs (festménykiállítás ünnepélyes megnyitója) megkezdődne, prelúdium (prelűd, előjáték) lesz, mégpedig azért, mert a hely szelleme megkívánja, részben a húsvéti időszak végét írjuk, másfelől pedig a plébánia megszentelt hely – vezette fel a megnyitó különlegességét.

 

   Ezt a csemegét, egy ritkán bemutatott reneszánsz, több szólamú, zenei kísérettel rendelkező húsvéti traktust a Kőbánya Scola férfikar adta elő. Keletkezését Mátyás király udvrába lehet visszavezetni, ritmusa olasz jegyeket mutató táncos karakter.

 

   Szólót énekeltek: Belényesi Tibor, Kaszabi János, Gerner Mihály, Miszlay Gyula. Vezényelt. Barabás Rita KÓTA-díjas karnagy. Zongorán kísért Anker Antal professzor emeritus. Itt jegyezzük meg, hogy a férfikar egy későbbi előadását, a zongora mellől kilépve, ő maga vezényelte.

  

Kohegyi Gyula 029

  A Kőbánya Scola férfikar, vezényel Barabás Rita

 

   A kellő áhítat megteremtése után Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Azzal nyitott, hogy a Plébánia az utóbbi években „kőbánya kulturális otthonává” vált: bábfesztiváltól kezdve irodalmi estekkel és kiállításoknak ad helyet, a művésznek pedig bemutatkozási lehetőségeket.

   Kohegyi Gyula 063– Így talált helyet e patinás intézményben a Kőbányai Német Önkormányzat is, mely évek óta szervezője a kőbányai képzőművészek kiállításainak. Hogy ezek létrejöttek, köszönet illeti Barabás (Breuer) Ritát, aki egyfelől a német önkormányzat elnökeként, másrészt KÓTA-díjas karnagyként dirigálja az eseményeket, s a Kőbánya Scola férfikart.

  Most, a 2018 elején, a kortárs képzőművészet fejlesztés érdekében kifejtett életművéért a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett Kőhegyi (Köhler) Gyula grafikusművész kiállításának ad otthont a galéria – mondta Weeber Tibor (a képen jobbra). Kőhegyi rangos elismerésének bejelentését hangos taps követte.

 

   Kohegyi Gyula 007Beszédét egy rövid életrajzzal folytatta, melybők kiderült, hogy Kőhegyi Gyula (képünk) alapító tagja a Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesületének, s a Művésztebarátok Egyesületében tagja annak a gérmiumnak, mely a kiállításokra szánt művek elbírálását végzi, elősegítve alkotótársai fejlődését.

 

   Weeber Tibor jelezte, a „kiállítás valóban keresztmetszetét adja” a művész életművének. Többféle technikával, alapanyaggal, eszközzel, több műfajban fejezi ki magát, osztja meg gondolatait.

   – Kőhegyi Gyula biztos kézzel kezeli a sokszínűséget, a legrégebbi fametszetes technikától kezdve a számítógépes grafikáig – mondta, majd hozzá tette, hogy ebben sokszínűségben benne van a folytonosan megújulni kívánó művész ereje. – A sokféleségben egy közös pont van: a művész szakmai igényessége, tehetsége – emelte ki Kőhegyi Gyula legjellemzőbb vonását.

 

   Az utóbbi időben Kőhegyi érdeklődését a mozaik képek alkotása köti le; ezekből is szép számmal láthatunk a kiállításon.

 

   Az általános ismertetés, köszöntő után dr. Kelényi István művészettörténész vette át a szót, s Kőhegyi Gyula kiállított műveit – fa-, linó és rézmetszetek, rézkarcok, grafikák, ex librisek, illusztrációk, mozaik – szinte egyenként vette górcső alá, s rendezte adott szempontok szerint.

 

   Kohegyi Gyula 127Elsőként gratulált művésztársának az elismeréshez, s jelezte, a díjak, elismerések, köztük a képek megvásárlása, serkentik a művészt az alkotásra. De van, ami ezen is túlmutat, s a művész kíváncsisága, az önkifejezés lehetőségeinek szélesítése új műfajok kipróbálásával párosul. – Így történt ez Kőhegyinél is, ámbár az ő mozaikjai parányok – minimozaik – például a római San Pietro ábrázolással összevetve, hiszen ott egy parányi madártoll is másfél méteres – mondta Kelényi (képünk).

  

   Egy érdekes felvetéssel folytatta Kelényi István, melynek lényege, hogy akár a kép, akár a paszpartu adta keret valójában lehatárolja a mondanivalót, ugyanakkor azzal teljes összhangban áll. – A keret összefog, összetart, ezen belül kell komponálni – mondta.

 

   Kőhegyi műveiről Cato egy mondása jutott az eszébe: „Törekedj pontosságra!” szól az intelem. Felhívta a figyelmet, hogy Kőhegyi metszeteiben, legyenek azok bármilyen alapra készítve, a pontosság alap! – Főleg akkor, ha Kőhegyi színes metszeteit nézzük, hiszen itt arra kell figyelni, hogy az egyes színek a megfelelő helyre kerüljenek, s ebben nem csak az illesztés pontosságát kell szem előtt tartani – magyarázta. – Ezt a fajta pontosságot fedezhetjük fel Rembrandt metszeteiben is – fűzte hozzá. Kiemelte, hogy Kőhegyi rendkívül változatosan komponálja a fekete-fehér és a színes metszeteket, szem előtt tartva, hogy bizony ez kunszt (die Kunst), már ha a szónak a mesterség, művészet, tudás magyar megfelelőjit értelmezzük!

 

   Kohegyi Gyula 276Kelényi visszatért a keret értelmezéséhez, s azt fejtegette, hogy a szakrális térben megjelenik egyfajta transzcendens érzés: a felfelé törekvés, a vertiakalitás határa a felső vízszintezés, s e fölé már csak a lélek képes menni. Erre hozta egy példának Kőhegyi Áldozati bárány című rézkarcát (képünk).

 

   Külön foglalkozott az ex librisekkel. Itt elmondta, arra kell figyelni, hogy kinek szól, kinek a könyvei közül való és annak a személynek a legfontosabb attitűdjeit ragadja meg.

 

   – A kiállítás nem csak azzal közelíthető meg, hogy értjük a témát, hanem azzal is, hogy ha megfelelő lelki azonosulással tekintünk a művekre, azok megszólítanak minket. Ezt a megszólítást kívánom önöknek! – zárta Kelényi István a szakmai elemzést, s ajánlotta jó szívvel a kiállítást az érdeklődők figyelmébe.

 

   A kiállítás április 30-ig tekinthető meg a Plébánia nyitva tartási idejében.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px