AD-blacklist1

2017
nov.
24

Feledy Balázs M. S. mester díjas

Írta: szerk

fb ms2A Magyar Nemzeti Galéria késő gótikus szárnyas oltárok termében tizenhatodik alkalommal adták át az M. S. mester díjat. A 2001-ben magánszemélyek – Mihály Gábor szobrászművész és Molnár Pál újságíró – által alapított képzőművészeti elismerést ez alkalommal Feledy Balázs művészeti író, jogász vehette át.

 

 

 

Az alapítók célja az európai szellemiségű magyar művészek elismerése és egyúttal az is, hogy életben tartsák a XVI. század elején alkotó magyar festőóriás, M. S. mester alakját.

 

    fb ms1A díj egy bronzszobor, amelyet M. S. mester 1506-ban festett, Vizitáció – Mária látogatása Erzsébetnél című műve alapján Mihály Gábor Munká­csy-díjas szobrászművész alkotott. Feledy Balázst Molnár Pál, a díj társalapítója laudálta.

 

   A díjat alapítása óta első alkalommal ítélték művészeti írónak, az előző díjazottak képzőművészek voltak, illetve két alkalommal restaurátor kapta az elismerést. (képünkön Feledy Balázs művészeti író, művészettörténész (jobbról) átveszi az M. S. mester-díjat Molnár Páltól, az elismerés társalapítójától, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnökétől)

 

(Címképünkön: Feledy Balázs mellett Mihály Gábor szobrászművész, a bronz kisplasztika készítője, az elismerés társalapítója (középen) és Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke.)

 

   Szerlesztőságünk gratulál a Kőbányán is rendszeresen megforduló, a művészetbarátok körében jól ismert művészeti írónak!

 

fb ms3

 

MTI; B. Orbán Emese/magyaridok.hu

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI