AD-blacklist1

2017
nov.
06

Szójátékok rajzban – szó szerint!

Írta: Oszvald György

H Szantay kiallitas 006leadIV. Szó Szerint… címmel nyílt meg a Kőrösi Galériában H. Szántay Marianna grafikai kiállítása október 17-én. A kiállító művészt Feledy Balázs művészeti író méltatta.

 

 

 

H. Szántay Marianna meghívóján a IV szám azt jelzi, hogy ebben a témában, mondhatjuk: játék a szavakkal, immár a negyedik önálló kiállítását mutatja be a művész. És higgye el az olvasó, ha figyelmesen megnézi az aprólékos munkával megrajzolt képeket, nehezem tudja majd elképzelni, honnan ez az óriási energia, hiszen nincsennek ismétlések a kiállításokon! Felvetésünkre azt mondta H. Szántay Marianna, hogy a legrövidebb időt is kihasználja, hogy rajzoljon, így meglehetősen sok képet tud elkészíteni 3-4 hónap alatt. Csak annyit teszünk hozzá, hogy mindeközben édesanya, boldog nagymama is, egyúttal háziasszony a saját háztartásában, és rendre találkozunk vele színházi előadásokon, más művészek kiállításain és egyéb rendezvényeken.

   H Szantay kiallitas 082

  balról: H. Szántay Marianna, Takács István,Weeber Tibor

 

   S hogy közben varázsol, kihasználja a magyar nyelv egyedülálló sokszínűségét, összetettségét, s talán kétértelműségét is, az már csak hab a tortán, ööö… egy-egy új rajzlapra vésett szójáték.

   A kiállításra nagyon sokan voltak kíváncsiak, s ennek a sokaságnak Takács István, a Kőrösi Kulturális Központ munkatársa, mint házigazda ajánlotta figyelmébe a képeket, ehhez segítségül hívta Weeber Tibort, Kőbánya alpolgármesterét, aki a köszöntőt mondta, és Feledy Balázs művészeti írót; ő a kiállító művészt méltatta.

   Elmondta, izgalmas dolog, amikor a művész az otthon, a műterem rejtekéből előjön, s megmutatja műveit a nagyközönségnek. Igazából ilyenkor találkozik az alkotó azzal, hogy a bemutatott gondolatai milyen érzéseket váltanak ki a szemlélőkben.

 

   H Szantay kiallitas 246Weeber Tibor azt osztotta meg a közönséggel, hogy szinte minden héten nyílik valahol egy kőbányai művész kiállítása, s örül annak, hogy ezek mindegyikén találkozik valami egyedi, valami újat mondó alkotással vagy maga a kiállítás hordozza ezeket az értékeket. Nincs ez másként H. Szántay Marianna esetében sem.

 

   – A művésznőt mintegy húsz éve ismerem a Szent László templomból, sok éven át templomi padtársak voltunk. Ennek ellenére Marianna művészetét csak az utóbbi években ismertem meg, s tapasztalom újabb és újabb oldalait. Szántay Marianna a vonal virtuóza – jelentette ki. – Játkosság, biztos technikai tudás, precíz kivitelezés, humor és mély gondolataok egyaránt jellemzik munkásságát. Játék, szó, szójáték: vonalak közé rendezve, hisz’ a leírt szó nem más, mint a vonalak mögé rendezett gondolat – értékelte általánosságban a kiállítás legfőbb jellemzőit.

   De hozzá tett még egy lényeges definíciót, ami viszont logikusan következett a leírtakból: H. Sántay Marianna művei a „humor, a szójáték vonalkódos feldolgozásai.” Weeber ezen megállapítása pedig magas labda volt Feledy Balázsnak…

 

   …aki vette a labdát, s azzal indított, hogy „több közös gondolatunk lesz Weeber Tiborral, hiszen az egyik oldalról én is a befogadók közé tartozom, s bennem is azonos érzéseket gerjeszt egy olyan műalkotás, műalkotás-sorozat, melynek kifejezetten az a célja, hogy ne csak vizuális élményt, örömet okozzon, de – s talán most mondom el a legfontosabb mondatot – intellektuális gondolati örömet is keltsen az emberben.”

 

    H Szantay kiallitas 089Feledy (képünk) ezután elmondta, hogy a kortárs képzőművészetben ez a kettőség nagyon ritka, mert vagy „mélyütést” kap a szemlélő a vizuális oldalról és nem is érzékelhető az intellektuális háttér vagy „filozófiai magasságok felé megy el a művész” és éppen a vizualitás érzelmi hatásai hiányoznak.

 

   Hangsúlyozta, hogy a jelenkor művészeti szemléletében jellemző a meghökkentő, az addig soha nem látott elemek preferálása, hiszen, elvileg már mindent kitaláltak a művészek. Mi pedig azt tesszük hozzá, hogy ez nem nagyon vitatható, de éppen H. Szántay Marianna a bizonyíték, hogy a „mindent kitaláltak” valóban csak elvi gondolatkísérlet. Ezt az attitűdöt a következő szavakkal jellemezte Feledy Balázs.

 

   – Itt van egy művész, akinek egész énje irtózik a magamutogatástól, akinek arc poetciája inkább a tradíciók ápoláshoz és folytatásához kötődik, és nem az avantgárd magamutogatásához, akinek az alázat mind emberi, mind művészi habitusában döntő tulajdonság. És akkor ez a művész olyan alkotásokat készít, főleg az utóbbi években, mely a korábbiakhoz képest minimum meghökkentő! H Szantay kiallitas 114

   Nyugodtan mondhatjuk, hogy eddig képzőművészeti kiállításon ilyet nem láttunk! – helyezte képbe a grafikákat. Ugyanakkor felhívta figyelmet, hogy ezek a képek nem a hagyományos értelemben véve avantgárd művek. Megjelenési formája hagyományos, de a rajzok, a művek jelentése, gondolatisága, koncepciója bontja ki számunkra az újító lényeget.  

  

   Feledy Balázs ezután több képet kiemelt, elemezte ezeket a magyar szókincs szempontjából is, bizonyítandó a felvázolt gondolatokat, majd a méltatás után, de a kiállítás megnyitása előtt a kiállító művész kért szót.

   H. Szántay Marianna (képünk) megköszönte a lehetőséget a kiállításra, és mindazok figyelmét, akik kíváncsiak voltak rá, s elfogadták az invitálását a megnyitóra. – Önfeledten rajzolok, és még nagyobb öröm számomra, ha a műveim felkeltik a látogatók érdeklődését, és megdöbbenést vagy mosolyt csalnak az arcukra.

 

    A kiállításon közreműködött Nagy Sándor brácsaművész.

 

    A kiállítás 2017. november 12-ig díjmentesen megtekinthető keddtől péntekig 14.00-19.00, szombaton 10.00-14.00-ig a Kőrösi Galéria (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.) termeiben.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogasson minket, hogy fejlődni tudjunk! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px