AD-blacklist1

2017
jún.
13

Tüzes ajándék a Szent László templomnak

Írta: Oszvald György

Tuzzomanc plebania 098leadHárom kiváló kőbányai művész, E. Szabó Margit, Illési Zoltánné, Weninger Varga Ilona és egy győri vendég, Ferenczy Tamás festőművész kiállítása nyílt meg Tűz és vászon címmel a katolikus plébánián június 11-én. A kiállítás a Kőbányai Német Önkormányzat gondozásában valósult meg.

 

 

Mióta a plébániát felújították, s közösségi rendezvények, köztük kiállítások céljára is alkalmassá tették a nagytermet, se szeri se száma a különleges és nívós eseményeknek, melyek szebbé tették a lelkünket. Balogh Attila atya is ezt a tényt emelte ki a köszöntőjében.

 

   Tuzzomanc plebania 255– Azon gondolkodtam, mikor a megnyitóra készültünk, hogy bárki bármit tesz, mindig azt nézzük, mi a haszna belőle. Ma erről szól a világ. És ugyanakkor itt vannak a képzőművészek, legyen szó bármilyen alkotásukról is, sőt, akár mondhatnék egy zeneművet is. Amikor ők alkotnak valamit, nem azt a lényeg, hogy mi annak a haszna. A belső szépségük a fontos, s az, hogy általuk a lelkünk is szépüljön! – mondta Attila atya (képünk).

 

   Felhozta azt is, hogy amikor megállunk egy kép előtt, s azt szemléljük, akkor engedjük, hogy azon keresztül az Isten megszólítson bennünket. S ha ezt megengedjük, gazdagabb lesz a lelkünk is.

  

   Tuzzomanc plebania 279Inguszné dr. Barabás Rita (képünk), a Kőbányai Német Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy lehetőséget kaptak a három művész bemutatkozására, s köszöntötte a megnyitó résztvevőit.

 

   Vezényletével a látvány mellé a Kőbánya Férfikar biztosította a fül számára kedves, s a tárlathoz illő csemegét. Egy XVI. századi, Szent László királyhoz szóló dallamot adtak elő. Szólót énekelt Ertl Ferenc, zongorán közreműködött Anker Antal.

 

   A kórusmű után Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere méltatta az alkotókat, s nyitotta meg a kiállítást. Bár az alpolgármester szabadkozott, hogy nem műkritikus és nem mávész, mégis tartalmas és lényegre törő megnyitóbeszédet hallhattak a szép számmal összegyűlt művészetbarátok. Hogy elfogadta a felkérést a megnyitóra, azzal indokolta, a kiállító művészek mindegyike „emberileg és műveik által is közel állnak hozzá”. Van, akit több évtizede ismer, kit az egyházmegyéből, kit művei által.

   

Tuzzomanc plebania 298

 

   – A kiállítás címe Tűz és vászon, s ennek megfelelően az alkotások jó része valóban hordozza a tüzet, de a kiállítás minden darabjában hordozza az alkotó belső tüzét akkor is, ha annak anyaga papír, vászon vagy éppen fa – hangsúlyozta.

 

   Tuzzomanc plebania 320Ez egy frappáns átkötés volt a művészek méltatására.

 

   E. Szabó Margit textilművész esetében azt emelte ki, hogy Kőbánya meghatározó alkotó művésze. Két faliszőnyege már akkor az irodája falát díszítette, mikor még nem ismerte személyesen. – Ahogy a zenében a hangok harmóniája, úgy E. Szabó Margitnál a színek és formák ölelkezése, a térbe nyíló kompozíciók érintenek meg. Elegancia és nyugalom sugárzik a munkáiból – magyarázta.

 

    Illési Zoltánné Naszádos Ilona tűzzománc művészt úgy vezette fel Weeber Tibor (képünkön), hogy   több évtizede ismeri a Szent László templomból, de csak jóval később tudta meg, hogy elkötelezte magát a tűzzománccal.

   – Ősi technika, tartós, fegyelmezett és pontos mozdulatokat követelő műfaj. A képi világ fokozott szín-képzelőerőt kíván, mert a végső színt a tűz alakítja ki. Tűzzománc művész. Milyen találó szóösszetétel ez: a művész és a tűz együtt dolgozása. Vagyis, a művész alkot, de mégis, egy cinkos kacsintással művét a tűz fejezi be. Aláztat kell ehhez – fejtette ki a nem mindennapi alkotói módszer lényegét. Kiemelte még, hogy „Naszádos Ilona meleg fényben szikrázó hagyományos vallásos ábrázolások világába repít”, munkáiból mély hit és emberség sugárzik.

 

   Wenninger Varga Ilona ikonfestő művész szintén Weeber Tibor régi ismerősei közé tartozik.   

   – Az ikonfestészet az egyik legrégibb ábrázolási forma, évszázados, szigorú szabályai mit sem változtak – kezdte a harmadik kőbányai művész méltatását az alpolgármester. Elárulta, hogy gyerekkorában találkozott először ikonnal. – Maga az ikon sűrített ima – sűrítette egy rövid tőmondatba a művészet lényegét.

  Az ikon műveket intim világnak tartja Weeber, mert „méretei és részletgazdagsága miatt közel kell hozzá kerülni, hogy a mondandójához jussunk.” – Ilona mélyen vallásos ember és istenfélő művész, aki hittanárként kiválóan ismeri a keresztyén jelképeket, és van benne annyi művészi alázat, hogy a háttérben tudjon maradni.

 

Tuzzomanc plebania 361

  balról: Wenninger Varga Ilona, Illési Zoltánné Naszádos Ilona, E. Szabó Margit

 

   Weeber Tibor szólt még arról is hogy az előtérben egy csodálatos krisztus fejet ábrázoló festménnyel van jelen Ferenczy Tamás.

 

   A megnyitó után Illési Zoltánné kért még figyelmet, s néhány perc türelmet; egy nagylelkű meglepetést jelentett be. Elmondta, hogy amikor a plébánia elkészült, Attila atya felvetette, hogy milyen szépen mutatna egy, a plébánia hangulatához illő alkotás. Megkérdezte, tudna-e egy ilyet készíteni? Ezért úgy döntött, hogy Szent István és Szent László király alakját is tartalmazó tűzzománc triót adományoz a Szent László templomnak. Természetesen, Attila atya nagy örömmel vette át az adományozó okiratot, s a műalkotásokat.

 

Tuzzomanc plebania 041

   Az ajándék tűzzománc trilógia

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY