AD-blacklist1

2015
szep.
20

Irodalmi ,,háború"

szinhazak ejszakajEgy kis baki becsúszott a szeptember 19-iki Színházak éjszakájába, de hát nem lehet minden tökéletes. Ugyanakkor például a József Attila Színház egyik programján többszörösen is lehetett nyerni.

 

 

 

Csalóka elnevezés a Színházak éjszakája, mert nem csak éjjel lehetett a budapesti teátrumokat egy belépővel körbejárni, hanem már szombaton kora délutántól hirdettek programokat.
E hagyományosnak tekinthető, sorrendben negyedik rendezvény lényege, hogy a máskor a nézőtéren ülők betekintsenek a máskor számukra zárt világba, a készülő előadásokba, a színházi háttérmunkába.
A Színházak éjszakája programjában az idén az Átrium Film-Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapesti Operettszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Magyar Állami Operaház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpada, a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó, az Újszínház és a Vígszínház vett részt.


Mi a József Attila Színházba látogattunk el, annak is a stúdiószínpadán megtartott Legendák nyomában/Kortárs küzdőtér című előadásra. A rendezvény „gazdája”, a fővárosi önkormányzat meghirdette a Budapest széke elnevezésű programot: a fővárosi színházakban ezen az estén páros belépőket nyerhettek látogatók. A stúdióban is volt egy szerencsés! Mikor a mikrofonba beleszóló hang azt kérte, mindenki nézzen a széke alá, senki nem értette, hogy miért – majd a hang hozzátette, egy színházjegyért. És lőn: azon a széken, ami alá a borítékot elhelyezték, pont ült egy hölgy!
Hogy miért emeltük ezt ki? Hát azért, mert feltűnően kevesen érkeztek a stúdiószínpad nézőterére, holott, azt az információt kaptuk, hogy a központi jegyértékesítés és regisztráció során minden hely elkelt! Aztán kiderült a turpisság: valami gikszer éppen a központosítással lehetett, ugyanis egy diákcsoport – érvényes belépő birtokában – hiába szeretett volna erre az előadásra regisztrálni, egyszerűen a gép nem engedte. És ezt a problémát mástól is hallottuk.
De sajnos a József Attila Színház személyzete sem állt a helyzet magaslatán. Hiába kóricáltak a kicsinosított bejáratnál és az aulában érdeklődő, karszalagos látogatók, szinte alig kapott valaki eligazítást, hogy éppen mi is zajlik a színházon belül. Talán egy kis kreativitással – értsd: nem kell annyira mereven ragaszkodni a központi utasításhoz – megoldható lett volna, hogy a stúdióba is benézzen esetleg az is, aki nem oda regisztrált.
Na mindegy, lesz mit kijavítani jövőre.


A Kortárs küzdőtér előadás pedig még – az említett bónusz jegyen kívül – még egy nyereményt tartogatott. A frissen megjelent Hangzó Nyugat Plusz 2. CD-lemez vihette haza az a hölgy, aki Szabó Zoltán Attila Újnyugat Irodalmi Kör-vezető (és rendező) irodalmikvíz-kérdéseire jól felelt.
Persze a látottak is felértek egy nyereménnyel – már annak, aki kedveli a kortárs irodalmat. Hiszen nagyon ritka, hogy a jelenkor költői, írói élőben megjelennek és saját műveiket olvassák fel, pláne, ha ennyien, egyszerre. Ugyanis Bolemant László, Horváth Gábor Miklós, Bíró József, Petőcz András, Debreczeny György, Draskóczi Ágnes és Filip Tamás egy-egy alkotása „felelt” egymásnak, „küzdött meg” egymással, míg a bevezetőben Láng József színművész Petőcz András egy novellájából olvasott fel. Tépő Donát pedig hang-effektjeivel, Dóka Attila gitárművész megzenésített verseivel színesítette az előadást.
És, ha mindez nem lett volna elég: a „küzdelem” békés és szolid pálinkázgatással zárult.

 

 Ilyen volt a Kortás küzdőtér...

 

 

... itt pedig összefoglaló a Legendák nyomában estekről


(video: Amdala.hu/Youtube)

 


Drámaünnep

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék. Országszerte és a határon túl is több helyszínen megünneplik a hétfői napot: előadásokkal, díjátadással, nyílt nappal és más rendhagyó programokkal várják a közönséget.
Vasárnap, az ünnep előestéjén a Pesti Színházban a 125 éve született Hunyady Sándorra, a Vígszínház egykori háziszerzőjére emlékeznek/emlékeztek Kártyázó asszonyok című drámájával, amelyet Kovács D. Dániel rendezésében láthat a közönség Lengyel Tamással a főszerepben.
Hétfő délelőtt szintén a Pesti Színházban tartják Nádas Péter Találkozás című drámájának rendhagyó olvasópróbáját, amelyen a szerző olvassa fel művét. Az eseményen a nap alkalmából Nádas Péter drámaírói életművéért Szép Ernő-díjat vehet át.
Idén a Szép Ernő-különdíjat Csukás István író a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért és Schilling Árpád rendező az experimentális, égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért kapta. A két díjazott egyéb elfoglaltságai miatt később veszi át a díjat.
A Színházi Dramaturgok Céhe hétfőn este tartja a budapesti Mozsár kávéházban ünnepi összejövetelét. A dramaturgok által az ünnep alkalmából az évad legjobb magyar drámájának odaítélt díjat az idén Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve nyerte el. A díjat későbbi időpontban veszi át az író. A rendezvényen adják át azonban a kétévente titkos szavazással dramaturgoknak odaítélt Bálint Lajos Vándorgyűrűt. Az elismerést Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma művészeti vezetője nyerte el. (MTI)