AD-blacklist1

2015
júl.
01

Sikeres szellemi ötvözet

Írta: Oszvald György

SZTLN 3rd day close 520leadKőbánya hagyományos ünnepét, a Szent László Napok rendezvénysorozatot az idén június 25-28-a között rendezték meg a jól bevált helyszínen, a Szent László plébániatemplom környezetében. Szerkesztőségünk egy összefoglaló tudósítással idézi fel az elmúlt hétvégét.

 

 

Nem tudtunk mindenhol ott lenni, néhány program egybeesett. Így csak egy töredékes beszámolót adunk közre az idei Szent László Napokról. A summás megállapításunk az, hogy színvonalas programok, nagyszerű szervezés és kommunikáció, a rendezők figyelmessége, szinte kézzel fogható csapatmunka jellemezte ezt három és fél napot. Írásunkban nem tartunk időrendet, inkább a tapasztaltakat rendezzük egy-egy központi téma köré, s amennyire tudjuk, azon belül részletezzük benyomásainkat.

 

Kronológia

    Igazság szerint a kőbányai Szent László Napok rendezvénysorozata június 25-én, a FSZEK kőbányai könyvtárában megrendezett, Illési Zoltánné Naszádos Ilona tűzzománc készítő művész Szent magyaroknak tiszta lelkét nézzed című kiállításának megnyitójával vette kezdetét. (A kiállításról szóló tudósítással rövidesen jelentkezünk.) Ezt az ünnepi képviselőtestületi ülés követte, ahol is átadták a Szent László-díjat, a díszpolgári címeket és más kitüntetéseket.

   Külön cikkben írunk rövidesen a program 2. napjának kiemelkedő sporteseményéről, a több korosztályt és távot átfogó Szent László Napi Futásról, melyet a Kőbánya Kiváló Sportszervezője címmel kitüntetett Merkapt Maraton Team Sportegyesület rendezett.

 

   SZTLN 3rd day close 127A rendezvénysorozat vasárnap délutáni kiemelkedő, több tételes záró eseménye a koszorúzással kezdődött a Szent László szobornál. A Tutta Forza Zenekar adott térzenét a templomparkban, majd műfajt váltottak, s a katonai díszpompa mellett zajló koszorúzáshoz igazították a dallamokat.

 

   Miután Újvári Zoltán, a Nemzeti Színház színművésze elmondta Arany János: Szent László legendája című versét, koszorút helyezett el a szobor talpazatán a kőbányai önkormányzat nevében Kovács Róbert polgármester, Weeber Tibor, Radványi Gábor alpolgármesterek, a Fidesz kőbányai szervezete nevében Agócs Zsolt, dr. Mátrai Gábor, a X. kerületi rendőrkapitányság részéről dr. Gyetvai Tibor r. alezredes, kapitányságvezető, a Ludovika Zászlóalj nevében Papp László őrnagy, Lakatos Imre zászlós.

    A civil szervezetek részéről a Kőbányai Lengyel Önkormányzat, a Kőbányai Örmény Önkormányzat és a Kőbányai Ruszin Önkormányzat közös koszorút helyezett el, önállóan koszorúzott a Kőbányai Német Önkormányzat, a Kőbányai Görög Önkormányzat, a Kőbányai Horvát Önkormányzat, a Kőbányai Szerb Önkormányzat, a Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért, a Kőbánya Scola Férfikar.

   A Szent László templom nevében Balogh Attila atya helyezte el a kegyelet virágait a Szent László szobornál.

   SZTLN 3rd day close 378

 

   A koszorúzás után ünnepi szentmise vette kezdetét, melyet körmenet előzött meg és körmenet zárt. A misét Snell György püspök celebrálta, közreműködött a Caritas Collectio Kamarazenekar kibővített zenekari kísérettel vezényelt Varsányi István és a Szent László Templom kórusa. Elhangzott Hayden: Nelson Mise című műve.

 

Vásározók, egyebek

   Az első napon, pénteken viszonylag kevesen voltak, akik portékáikat vagy szolgáltatásaikat kínálták. Ez talán annak is volt betudható, hogy a programok lényegében délután négykor kezdődtek, sokan csak a koraesti órákban értek haza a munkából, így eleve kérdéses volt, hogy a kirakodáshoz és elpakoláshoz szükséges munka, energia arányban áll-e a várható bevétellel? A döntés egyértelmű volt.

   SZTLN 2nd day A 048Változott viszont a kép szombaton és vasárnap. Ha a parkba vezető utat, majd a polgármesteri hivatal melletti szakaszt, s onnan a színpadig a parki sétányt nézzük, akkor a szervezők oldaláról teljes volt a siker. A fagyistól a lángossütőig, a többféle népi ihletésű, néhány esetben zsűrizett fa termékeket kínáló mestereken át a különféle bizsu és iparművész ékszerekig terjedt a standot foglalók palettája. A zeneiskola oldalán – már hagyományosan – a finom falatoké és az itókáké volt a terep. Addig-addig nézegettük a hatalmas edényekben a sült zöldségeket, a csülköt, az oldalasokat, míg végül késő délután megszületett a döntés: egy kanálnyi a zöldségből és egy roston sült tarja (ránézésre úgy 20 dkg lehetett egy darab) került a papírtálcára. Jól néztek ki így együtt, de a tétel sztornózva lett. 1900 forintot kellett volna fizetni érte. Megértjük a haszon kitermelésének igényét, de ez azért túlzás volt. Végül, már csak dacból is, a szuhai kecskesajtok közül választottunk egy 15 dkg-os, lilahagymás ízesítésű finomságot. Ja, 400 magyar forint volt az ára.

 

   SZTLN 2nd day A 022Engedelmükkel, ide soroljuk a különféle civil szervezetek templomkertben felállított sátrait is (Civil korzó és Miénk itt a tér), köztük az állatvédőkét, a CIKK egyesület, a KEF, a Kontúr egyesület közös sátrát, asztalait, az Életrevaló egyesület standját, a BKIK X. kerületi szervezete sátrát. Kitelepült a Kőbányai Sportszövetség is, s ha már a sportot említettük, szólnunk kell Egedi István sakkmester szimultánjairól is. Ott jártunkkor – némileg kilógva a sorból – éppen Révész Máriusz parlamenti képviselő küzdött a fiával (bocsi, hogy nem vártuk meg a játszma végét).

   Szinte nem is volt megállásuk a Magyarok Madara Íjász Egyesület tagjainak. Gyerek, s felnőtt egyaránt ki akarta próbálni őseink harceszközét, jó sokan voltak! Az egyesület íjászai pedig hangyaszorgalommal vezényeltek, oktattak, ügyeltek, hogy ne történjék baleset, sőt, a figyelmesség non plus ultrája volt, gyereknek a gyerek mutatta be az íj használatát!

 

Sztárok a színpadon

   Kétségtelen, Joós Tamás és csapata mindent megtesz azért, hogy a különféle közéleti, társadalmi eseményeken a magyar zenei élet sztárjai lépjenek fel. Hadd ne soroljuk … ! Nem volt ez másként most sem.

    Pénteken a Romm Srvice (Bryan Adams tribute band) idézte a rock legenda életművét egy nagyon figyelemre méltó koncerttel. (Bryan Adams kanadai zenész, dalszövegíró és fotográfus. Zenei pályafutását 1977-ben kezdte, azóta közel 34-szer jelölték különböző zenei díjakra. 1998-ig közel 65 000 000 lemeze fogyott el. Bryan már többször is járt Magyarországon. Először 1992-ben Budapesten, a Népstadionban adott közel 2 és fél órás koncertet, majd 2006-os budapesti és debreceni turnéfellépés után 2007. június 30-án az ingyenes Kapcsolat koncerten lépett fel. Körülbelül kétszázezer érdeklődő volt jelen az egykori Felvonulási téren, ma 56-osok tere. /wikipédia, - a szerk.)

   SZTLN 1st day 666

  A Nedooton família

 

   Meglehetősen sokan voltak rájuk kíváncsiak, de amint az várható volt, az est záró koncertjére, a Neoton Família fellépésére megtelt a színpad előtti tér, saccunk szerint legalább kétezren voltak.

 

  Szombaton a szisztéma azonos volt, csak a szereplők változtak. Az esti koncerteket a Queen Emlékzenekar nyitotta, népes közönség előtt játszottak nagyszerűen, majd a fő attrakció, Demjén Ferenc következett. Szó se róla, nagyon tökéletes előadás volt, igazi sztárprodukció. Régi és újabb slágerek váltották egymást, „Rózsi” pedig az idolok magabiztosságával kezelte a sikert, a népszerűséget.

  SZTLN 2nd day B 278

   Demjén Ferenc

 

   Vasárnap az Ismerős arcok zenekar koncertje zárta a négy napos programot. A nézők száma messze elmaradt akár a Netonhoz is viszonyítva, ám dalaik, zenéik megszólították a közönséget. Egy, a facebookon megosztott fotójukhoz kapcsolt vélemény szerint jó volt egy kicsit visszanézni, elgondolkodni azon, honnan jöttünk, hová tartunk. Muzsikájuk békességet hozott a szívekbe.

   SZTLN 3rd day close 542

  Ismerős arcok

 

   Egészen másfajta érzelmeket hívott elő a Tutta Forza és az önkormányzat meghívására vendégszereplő Letovicei Fóvós Zenekar koncertje. Az élmény már csak azért is különleges volt, mert a közelmúltban egy amerikai fúvószenekart volt alkalmunk meghallgatni a Kroó György zeneiskolában. Érdekes összevetésre adott alkalmat a rövid időn belül elhangzott három produkció. Elmondhatjuk, hármas holtversenyt kell kihirdetnünk! A Tutta Forza (vezényelt Bakó Roland) minden SZTLN 2nd day A 297szempontból megállja a helyét bármilyen összehasonlításban, legyen az színpadi megjelenés, repertoár, technikai megoldások, hangszerbiztonság, szólisták, stb. Sőt, bár nincs okunk kételkedni az említett vendégek utánpótlás képzési rendszerében, a hazai kicsik, a Tutta Forza Piccola (vezényelt Dávid Krisztina) révén talán le is körözték a nagyokat. Mert azért az bravúr, ahogyan, amilyen biztonsággal zenéltek a fiatalok. Hadd emeljük ki Erdősi Mátét (képünk), Bakó Roland tanítványát a VI. kerületi zeneiskolából, aki fiatal kora ellenére rendkívül határozottan, hiba nélkül fújta el Marquina: Spanyol Cigánytánc szerzeményének trombitaszólóját!

 

   SZTLN 1st day 174Tetszett az utcai énekesek jelenléte, ám úgy véljük, lehetne kicsit hangsúlyosabb is a muzsikálásuk. A sok jó produkció közül Matus Mihály tárogatóst (képünk) emelnénk ki, elsősorban a ritkán hallható gyönyörű hangszer, majd a széles választékot mutató repertoár, végül a hiteles csikós jelmez okán.

 

Kalauz helyett dalolás

   A sokszínű, gyerekeknek kínált programok közül néhányat kiemelnénk. Nagy sikere volt a Varázslatos zenevonatnak, melyet Takáts Rita vezetett, no, nem masinisztaként, de sok-sok vidám énekkel. Sokan próbálták ki a lovagi játékok kellékeit, s vívtak „vérre menő” kardpárbajt, mint a középkori vitézek. Nem hiányozhatott a kínálatból a kézműves foglalatosság sem. A szülők a gyerekeikkel vágtak, színeztek kartont, ragasztottak filcet, bőrt, s készítettek sok-sok csodát.

  SZTLN 1st day 079Itt jegyezzük meg, hogy két – már-már kihagyhatatlan gyerekeknek szóló – program azért elvitte a show-t, mindegy is, hogy péntek vagy vasárnap volt. Az egyik a mókás lufik, mert szinte nem volt állatfigura, amit ne kértek volna a gyerekek, s utána vitték lelkesen a kutyust, a cicát vagy éppen a sláger katicát – akár extrém nagy méretben is.

   A másik pedig az arcfestés! Hát, itt is csak a gyerekek fantáziája szabott határt a lehetséges arcoknak. Pillangó királylány és a félarcú robot volt a két véglet.

 

Sajnáljuk

   Sajnáljuk, hogy nem hallhattuk, láthattuk Vinkovci, a horvát testvérváros zenekarának koncertjét, szívesen nevettünk volna Dolák-Saly Róbert poénjain, s éppen azért, mert már láttuk más alkalmakkor, nem esett jól, hogy nem tapsolhattunk a Magic Dance School táncbemutatójának és nem élvezhettük a Tébláb táncosok táncházát!

 

   Bár több alkalommal jártunk már a Kőbánya alatt húzódó pincerendszer látogatható vagy sportcélra igénybe vehető részében, most is szívesen elmentünk volna, ugyanúgy, mint ahogy egy bő másfél órás autóbuszos városnézés is remek pihenés lett volna a kerület történelmi utcáin, műemléki házai között.

   Mint mondtuk, osztódni nem tudunk, és jövőre is biztosan lesznek Szent László Napok!

 

Kérjük, nézzék meg a három nap krónikáját képekben – ITT, ITT és ITT.

fotó: 10kerkult.hu/OGY