AD-blacklist1

2015
már.
30

A legfontosabb operaműhely lesz

opera mav eszaki mtiKis túlzással napról napra egyre több részlet válik ismertté a kőbányai opera-beruházással kapcsolatban. A műhelynek jövőre már működnie kellene.

 

 

 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjújában említett újabb részleteket a Kőbányai úti egykori vasúti járműjavító területén kialakítandó operaházi háttérbázisról.
,,– Szinte az összes működési gondunkat megoldja a MÁV Északi Járműjavító 22 ezer négyzetméteres épülete, amelyet Eiffel Műhelyháznak kereszteltünk el. A barnamezős beruházásnak 2016 őszére be kellene fejeződnie, már csak azért is, mert a 2016/17-es Magyar Évad programját úgy állítottuk össze, hogy itt már próbák zajlanak. Az összes raktárunk, minden jelmez, díszlet, kellék, valamennyi műhelyünk ide költözik. Kialakítunk még két méretarányos próbaszínpadot és egy felvételek készítésére is alkalmas zenetermet. A miniszterelnök azt kérte, hogy az objektumot tegyük nyitottá, ez egybevág a mi elképzeléseinkkel is. Látogatóközpontot hozunk létre, ahol a kihalófélben lévő színházi szakmák oktatására és szemléltetésére is sor kerül majd.
– Mekkora az összköltségvetése a projekteknek? Korábban 18 milliárd forintot emlegettek.
– A jelenlegi tervtanulmány szerint az Eiffel Műhelybázis nettó nyolcmilliárd forintból már megvalósulhat, de az Operaház is elvisz majd minimum ugyanennyit. A már említett kisebb, de szintén elmaradhatatlan beruházásokkal együtt a nettó 20 milliárdos összeg tűnik ma reálisnak.
– Hatékonyabbá válik az üzemeltetés a megújult épületekkel?
– Nem árulunk zsákbamacskát: az Opera működése nem lesz olcsóbb, sőt drágulni fog. Ez az ára a minőség növekedésének. Az Eiffel fenntartása évi 250 millió forintba lesz, de a tervezett költségvetési pályán nem lesz gond a fenntartással. Jelenleg nincs hol próbálnunk, a hat raktárunk meg a megye hat különböző táján található. Muszáj egy bázist létrehoznunk – ahogy az összes nyugati példa is mutatja –, ez ugyanis az Opera működőképességének is feltétele.”

 

(fotó: MTI)