AD-blacklist1

2011
nov.
26

Szeniorok junior szívvel

Írta: Oszvald György

 

sr kimittud_424leadTöbbet tudnak attól, amit előadtak azok az idős emberek, akik időt, fáradságot nem kímélve készültek hosszú hónapokon át a nagy megmérettetésre. Színpadra álltak, s tudásuk mellett egy élet tapasztalata is segítette őket, hogy kiváló produkcióknak örülhessen a Kőrösi Kulturális Központ színháztermének szép számú közönsége.

 

  Az eseményre november 24-én délután kettőkor került sor. Ki fürgébben, ki nehezebben mászta meg a színházteremig vezető lépcsőket, majd a legjobb helyet kinézve ültek a kényelmes székekbe. A csendes zsongás elcsendesült, amint Joós Tamás, a kultúrközpont igazgatója a mikrofonhoz lépett. – Ki mit tud? – de most másként. Más a korosztály, mint a jól ismert tehetség-felfedező műsorokban, és más a terület is. Itt és most csak Kőbánya szépkorú hölgyei, urai állnak reflektorfénybe. A mintegy ötven produkció az előzsűrizés után megcsappant, s a közönség most tizenkét műsorszámmal találkozhat. Köszönöm a sok-sok jelentkezést, és a gála iránti érdeklődést – mondta Joós Tamás.  

sr kimittud_079

 sr kimittud_156

 

 

 

 

 

 Kovács Péter                                              Voloncs Katalin                     

A zsűri elnöke Weeber Tibor alpolgármester volt, tagjai között pedig Kárpáti Beatrix, a Humán iroda szociális és egészségügyi csoportjának vezetője, Joós Tamás és Morassi László, a Kőrösi Csoma Kulturális Központ igazgatója és programigazgatója szerepeltek. A Senior Ki Mit Tud? ötlete az Idősügyi Tanács média- és kommunikációs munkacsoportjának ötlete volt.   

sr kimittud_176

                                                         Harmat Nyugdíjas Klub, Vadvirág énekkar

A rövid megnyitó után a kerületben jól ismert, fiatal színművész, Kovács Róbert konferálta a versenyszámokat. De előtte megosztott a közönséggel egy titkot: – Sokszor voltam már itt fellépni, egy-egy dalokkal fűszerezett előadáson arra biztattam a közönséget, énekeljenek velem. Most jó dolgom lesz, mert nem játszom, leülök, itt, hátul és élvezem a műsort!  

sr kimittud_222

                                                      Tamási Áron Székely, Hagyományőrző Énekkar

Vers és próza, hangszerszóló, táncdal, énekkarok és néptánc produkciók váltották egymást jó ritmusban. A sort Román János nyitotta, József Attila: Ha majd megöregszel című versét szavalta. Holló Lászlóné ugyancsak verssel folytatta, ő Horváth István: Tornyot raktam című versét mondta el. A zenés blokkot a Kőbányai Nyugdíjasok Klubjának dalköre kezdte Békés megyei népdalokkal. Nem a sorrendet követve, hadd soroljuk e műfaj jeles képviselőit! A Napsugár énekkar – a Pongrác úti Idősek Klubja társulata – csárdásokat énekelt, az Őszirózsa énekkar népdalcsokorral versenyzett. A Harmat Nyugdíjas Klub Vadvirág énekkara „vizuális meglepetést” okozott a hajdanvolt határőr egyenruhával. Műsorukon is nosztalgia határőrdalok szerepeltek. A „tiszta forráshoz”, az érintetlen folklórhoz talán a Tamási Áron Székely Hagyományőrző Népdalkör állt, természetesen, székely népdalokat énekeltek, s jó érzékkel szerkesztve, egy kis prózát, népi játékelemeket is vegyítettek közéjük.

  sr kimittud_047Sikert aratott Szilassyné Botos Katalin (képünk) H.Ch. Andersen: A teáskanna című meséjével, míg a szép versek sorát Háromszéki Pető Anna gyarapította: Petőfi Sándor versét, A magyarok istenét szavalta. A két zenei szólista közül előbb Kovács Péter szerepelt, Örökzöld dallamokat adott elő tangóharmonikán. Valami különleges hangszere volt, mert a bőséges repertoárban szinte minden egyes dallamhoz más és más regisztert használt, változatossá téve előadását. Voloncs Katalin táncdal összeállítása a Viva España címet viselte. Kellemes mezzoszoprán hangja, a dalok sodró lendülete és dr. Péter Árpád kiváló zongorakísérete kellemes színfoltjai voltak a gálának.

  Az utolsó, meglepetés produkció előtt Weeber Tibor átadta a gála résztvevőinek az emléklapokat és az ajándékokat. Sőt, a gálába nem jutott produkciókat is jutalmazták egy oklevéllel. Külön elismerésüket fejezték ki Decsi Margitnak áldozatos és mindent megmozgató szervező munkájáért.

  A gála fináléját az idén ötven éves jubileumát ünnepelt Törekvés Táncegyüttes Szenior csoportja adta. Parádés műsorukban a magyar tájegységek néptáncai mellett litván táncot is bemutattak. A gála tanulságát is hozzájuk lehet kötni, hisszük, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, ezek az emberek csak nevükben seniorok, tudásukban, kitartásukban, a produkciókban a sok-sok évvel fiatalabb junior korosztályt idézik.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

írásunkhoz képgaléria is tartozik - ITT