AD-blacklist1

2011
okt.
20

A Kopaszkutya Kettő kicsit Kőbányáé

 

kopaszkutya mti kallosbeaA tabáni lejtőkön felvett interjúkkal ért véget Szomjas György filmrendező Kopaszkutya Kettő című dokumentumfilmjének forgatása csütörtökön. Az alkotás a Hobo Blues Band búcsúkoncertjéről, valamint a zenekari tagok életéről – benne Póka Egonnal és Deák Bill Gyulával, Kőbánya díszpolgáraival – szól, és várhatóan december 9-től lesz látható. A film egyes jeleneteit Kőbányán vetté fel.

 

A mű alapvetően dokumentumfilm lesz, tehát nem tekinthető az 1981-ben készült mozi folytatásának. Kopaszkutya Kettőnek három főszereplője van: Hobo (Földes László) énekes-szövegíró, Póka Egon basszusgitáros-zeneszerző és Deák Bill Gyula énekes, mellettük feltűnnek a zenekart és a 2011. február 11-12-i dupla búcsúkoncertet meghatározó zenészek, például Solti János dobos és Tátrai Tibor gitáros.
Szomjas György elmondta, hogy a filmet a februári koncerten kezdték el forgatni. Bemutatják az előkészületeket, a kőbányai próbákat, de forgattak teljesen fikciós jeleneteket is. Erről a rendező és a zenekar tagjai sem kívántak többet elárulni, azt azonban elmondták, a Kopaszkutya egyes jeleneteit rekonstruálták.
- Sajátos műfajú film lesz, a dokumentum-, a koncert- és a játékfilmet ötvözzük - fogalmazott Szomjas György. – A dal ugyanaz marad. A fiúk kitartottak a szellemiség mellett, amelyet annak idején együtt képviseltek, ugyanakkor mindenki megtalálta a maga útját.


A koncertről DVD is készült, így a Kopaszkutya Kettő stábja főleg a közönséget filmezte. Forgattak a backstage-ben, a Póka Egon által alapított Kőbányai Zenei Stúdióban, a zenekar tagjainak lakásaiban, illetve a Tabán lejtőin, ahol az egykori koncerteket, a film forgatását idézték fel az alkotók.
- A fikciós jeleneteket Kőbánya jellegzetes helyszínein rögzítettük, például egy fantasztikus aluljáróban. Ez egy egészen elvarázsolt hely, természetesen ki van írva, hogy Bill a király - mesélte a rendező. A bemutatót december 9-re tervezik, a premiert egy koncert kíséri majd, amelyet online és az e-cinema hálózaton keresztül is nyomon lehet követni, sőt - ha a technika lehetővé teszi - határon túl is látható lesz.


A film ötlete amúgy Szomjas Györgytől származik. Póka Egon kiemelte: ő dokumentumfilmként tekint a Kopaszkutya Kettőre, ami arról szól, hogyan élték meg az eltelt harminc évet, illetve a film körüli időszakot.
- Ez sokkal inkább szól rólunk, mint az előző. Annak a forgatókönyve ugyan a mi életünk alapján készült, de a nagy része mégis fikció - jegyezte meg. – A Kopaszkutya hihetetlen népszerűséget hozott annak idején a zenekarnak. A közönség nagy része velünk azonosította a szereplőket. Hobót ez zavarta, ő tudatosabban szeretett volna építkezni, én viszont úgy láttam, a film által olyanokhoz is eljutnak a dalaink, akik amúgy nem hallgatnák meg őket" - fejtette ki Póka Egon. Most sok mindent kimondhatnak, amit akkor nem, igaz, már nincs sok értelme, mert senki sem figyel oda.

 


Az alkotás mintegy húszmillió forintból forgott, a költségvetés nagy részét önerőből finanszírozzák, ezen kívül 3,5 millió forintot kaptak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri keretéből. A filmhez 1,7 millió forintos támogatást éppen csütörtökön, a sajtótájékoztató napján hagyta jóvá a kőbányai képviselő-testület, többek között azzal a feltétellel, hogy az egyik díszbemutatót a X. kerületben tartják.

 

(MTI) (fotó: MTI, Kallos Bea)