AD-blacklist1

2012
jún.
17

Égi vándor - musical az Omega dalaival

Írta: szerk-ogy

szln2012 leadAz OMEGA legnagyobb slágereit felhasználó új magyar musical elsősorban az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis című nagylemezek lírai rock-scifi történetére alapoz. A legendás Mátrix című film dramaturgiájára emlékeztet e mű.

 

 

   Egy fiatalember arra ébred egy reggelen, hogy ő nem e világi lény, visszavágyik és visszatér a csillagok közé, egy ismeretlen, titkokat rejtő, az idő és a tér relativitásában létező világba. Miközben feltárulnak előtte az új dimenzió titkai, rádöbben, hogy e más szerkezetű világ ugyanazokat a típusokat, ugyanazokat a problémákat hozza felszínre, mint a jól ismert földi lét. szln-egi2S miközben rejtélyes figurákkal, különleges, csábító nőalakokkal, ismeretlen dimenziókba nyíló ajtókkal találkozik, letekint a Földre, ahol egy öreg zongorán időtlenül ég a Petróleum lámpa, szól a Fegyverkovács dala, a legrégebbi OMEGA slágerekkel üzen és hívogat a Föld. Ez az izgalmas, csillagközi utazás inkább rockopera, néhol táncjáték, mely az OMEGA-dalok bravúros zenei betéteire épül. Ez a stílus, ez a világkép, ez a dramaturgia - mely Krámer György koreográfiáival, Vándorfi László írói-szerkesztői és rendezői munkájával kerül színpadra - igazi újdonság a magyar és a nemzetközi musical irodalomban. A produkció főszerepeit Zayzon Csaba, Kékesi Gábor, Stefancsik Annamária, Bánfi Kata és Nagy Barbara játsszák, de színre lép a Pannon Várszínház egész társulata. Minden korosztály megtalálja benne a maga értékeit, zenei színházi és táncstílusát.

 

   Égi vándor: Kékesi Gábor; Látogató: Zayzon Csaba; Lány (Gyöngyhajú lány, Nyári éjek asszonya, Lena): Stefancsik Annamária; Holló Kovács: Ágnes Magdolna; Fehér Holló: Telegdi Kamilla; Király, I. Arcnélküli ember, Apa: Koscsisák András; Bolond, II. Arcnélküli ember: Egyed Brigitta; III. Arcnélküli ember, Testvér: Molnár Ervin; Anya: Kiss Barbara; A gyermek Égi vándor: Horváth Bence; Égi lányok: Kovács Ágnes Magdolna, Soós Melinda, Kiss Barbara, Huszti Réka, Csontos Boglárka, Molnár Rita, Vincze Kitti; Gengszterek: Varga András Zoltán, Farkas-Csányi Attila, Szelle Dávid, Lenchés Márton; Rosszlányok: Soós Melinda, Kiss Barbara, Huszti Réka, Csontos Boglárka, Molnár Rita, Vincze Kitti; Arcnélküli emberek, Gyerekek: Hercsik Rebeka, Gfellner Fanni, Staub Viktória, Percze Csenge, Percze Luca.

   Közreműködik az LGT Emlékzenekar, színpadra alkalmazta és rendezte: Vándorfi László

 

   szln-egi3„Benkő László mesélte előzőleg, hogy a dal születésekor (Léna – a szerk.) beleolvasott plusztartalom, vagyis, hogy Lénát az ávó vagy a hatalom tüntette el, eszükbe sem jutott, de ez most a Pannon Várszínház színpadán igenis megtörténik” (…) A Fegyverkovács dala, s a többi mind, amin felnőtt egy generáció, az utána következő nagy tisztelettel tekintett rá, a mainak pedig talán megint újat, de végül mégiscsak ugyanazt mondja: legyél több, mint puszta test, amit táplálni, öltöztetni kell, légy légies, emelkedj el a földtől, és nézz távolabb mint a lábujjad hegye. – írta a premierről a Veszprémi napló online kiadása.

 

   A Pannon Várszínház nemcsak erről a produkcióról ismert. Repertoárján olyan „slágerdarabok” is találhatók, mint a Valahol Európában, a Dzsungel könyve, A padlás vagy a Monte Cristo grófja.

   szln-rossa laszlo 

 

   A 2011/2012-es színházi szezonban már 11. évadát teljesíti a társulat. „Magyar és világirodalmi klasszikusok, egy-egy műfaj kiemelkedő alkotása, ősbemutatók jelzik, hogy a szórakoztatás, az öröm pillanatait értékek mentén kívánjuk megteremteni” – írja honlapjukon Vándorfi László igazgató-rendező.

 

  

   A zenei vezető Rossa László zeneszerző (képünk) személyében kőbányai kapcsolata is van a produkciónak. Jóllehet, Rossa nevét elsősorban a Kossuth-díjas koreográfus, néptánc-tudós Novák Ferenc, alias Tata nevével kapcsolják össze, sem a komolyzenei sem a rock-és musical műfaj nem idegen Rossa tanár úrtól.