AD-blacklist1

2019
máj.
30

Újhegyi tavaszi piknik – balkán módra

Írta: Oszvald György

Balkan est 035leadNegyedik alkalommal fogott össze a három – szerb, görög, bolgár – kőbányai önkormányzat, hogy kultúráját, gasztronómiai csemegéit bemutassa, egyben szórakoztassa a Mély-tó víziszínpadja előtt és környékén összegyűlt közönséget május 25-én.

 

 

A közönséget elsősorban kőbányai lakosok alkották, de sokan jöttek Budapest, sőt, az ország más részéről is érdeklődők – ők főleg a fellépők baráti köréhez tartoztak. A ma már hagyományosnak nevezhető Balkán est programja egy jól bevált szerkezetet követ. Elhangzik egy polgármesteri, egyben fővédnöki köszöntő, majd a nevezett önkormányzatok vendégművészei, csoportjai adnak egy változatos műsort, az esti órákat egy sztárvendég zenekar fellépése követi, s a programot táncház zárja.

   Természetesen, a felső, a „gasztro-sétányon” felállított büfékocsikban, sátrakban mindenki kedvére kóstolhatta a szerb, görög, bolgár nemzeti étkeket.

 

   Balkan est 044Az est nyitányaként Kollátosz Jorgosz, a Kőbányai Görög Önkormányzat elnöke (képünk) idézte az előzményeket. Elmondta, a görögök rendszeresen tartottak a nyár folyamán egy kulturális estet, s az egyik után a vendégként jelenlévő polgármester felvetette, hogy egy ilyen műsort érdemes lenne nagyobb közönségnek is bemutatni. Ennek hatására Jorgosz 2016. elején felkereste a szerb és bolgár önkormányzatok elnökeit, s ismertette egy nagyszabású balkán est tervét. „A tervet, az igényes közös műsor ötletét az érintettek elfogadták, s így jött létre a Balkán est. Kőbánya egy élhető, színes város, s ennek a bizonyítéka a mai este is.” – emlékeztetett Kollátosz Jorgosz.

 

   Na, de lássuk, mit emelt ki D. Kovács Róbert Antal polgármester (balra lent) az estet nyitó köszöntőjében.

 

   Balkan est 072„Bevallom őszintén, nagyon büszke vagyok Kőbánya nemzetiségeire, nem csak a mai estén közreműködő három délvidékire, de a kerületben működő összes nemzetiségre. Tevékenyégük, kultúrájuk ápolása, közösségük szervezése példamutató. Kiemelném, hogy ebből a munkából, életérzésből mindig telik arra, hogy nekünk, a többségieknek adjanak valamit, valami olyat, hogy amikor mi hozzájuk utazunk, megélünk, megtapasztalunk. Legyünk akár Bulgáriában, Görögországban vagy Szerbiában. Erről szól a mai este is: élvezzük a zenét, a táncokat, éljük át a hangulatot, együnk finom ételeket, azaz élvezzük a balkáni estét!”

 

   Pergett a műsor, melyet a Tabán táncegyüttes nyitott meg a Babra zenekar kíséretével, majd egymást váltották a bolgár, görög, szerb zenekarok, néptáncegyüttesek. Egy különleges csemegét hadd említsünk meg!

   Balkan est 268Mezei Brigitta görög hastáncos művész (képünk) nem először áll kőbányai színpadon. Műsora minden alkalommal egy különleges világot idéz: a mozdulatai, testének mozgása bár az erotikát sejteti, de mégis más, és attól bőven többet mond! Különlegessége a test és csípő külön mozgatása. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a táncban az egész test mozog: a has, csípő rázása, csavarása csak kiragadott elem, mert a váll, a mellek, a fej mozgása és a lágy karmozdulatok együttesen akár egy történetet is képesek elmesélni. Persze, azt sem szabad elfeledni, hogy ez a különleges tánc az ókori termékenységi táncokban gyökereznek.

 

   Balkan est 564A görögökhöz kötődik, de fontos megjegyezni, hogy a koreográfiában nem görög nemzetiségűek a táncosok.

  Mind magyarok, s a produkciójuk egyediségét éppen ez adja: a Kefi táncegyüttes (képünk) híd a nemzetiségek között, vezetőjük Miklósi Zoltán.

 

 

   Meg kell említeni a szerb Guca Partyzans Brass Band szereplését (lenti nagy kép). Nem mindennapi esemény, hogy egy zenekar nem a színpadon, hanem az előtt, a táncoló közönség között elvegyülve szórakoztatja a negyérdeműt. Márpedig itt és most ez történt.

   Balkan est 1591

 

A teljesség kedvéért álljanak itt a Balkán est fellépői.

 

   Bolgár nemzetiségi műsor: Pravo zenekar, Jantra Bolgár Néptáncegyüttes, Biljarszki Emil, Oláh Annamária-Meszecsinka zenekar 
   Görög nemzetiségi műsor: Kefi Görög Tánccsoport, Mezei Brigitta: hastánc, tűztánc, Mydros zenekar, Zorba tánca, Kollátosz Fotiosz-Keller Linda színművészek énekduó.
   Szerb nemzetiségi műsor: Babra zenekar, Tabán Szerb Néptáncegyüttes, Guca Partyzans Brass Band 

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY