AD-blacklist1

2019
okt.
11

Kóló, szirtaki, hóra és társaik

Írta: Oszvald György

Balkan hangja 553leadA Kőbányai Szerb Önkormányzat és a Balkán Hangja Kulturális Egyesület szervezésében rendezték meg a Balkán Hangja nemzetiségi néptánc gálát a Kőrösi Kulturális Központban október 5-án. A programban a legjobb hazai szerb, görög, bolgár, horvát együttesek ifjúsági együttesei léptek fel. A fesztivált két helyszínen tartott táncház zárta.

 

A Balkán Hangja Kulturális Egyesület olyan civil fiatalokból áll, akik a hazai balkáni nemzetiségekhez tartoznak, magukénak érzik a balkáni kultúrát, a magyarországi kisebbségek életében aktívan részt vesznek, nem utolsó sorban a kisebbségek részéről elismert személyek. Immár 20 éve szerveznek koncerteket, előadásokat és évente kétszer a Balkán Hangja országos fesztivált.

   Balkan hangja 038

 

   A fesztivál különlegessége volt, hogy ezúttal a neves táncegyütetsek (Tabán, Jantra, Fáklya, Pyrgos) fiataljai mutatkoztak be; a korosztály a gyerekektől az ifjúsági csoportokig terjedt. Azonnal megjegyezzük, hogy a korosztályi besorolás egyáltalán nem utal a bemutatott produkciók minőségére! Gyerekként, tinédzserként olyan szintű tudásról, színpadi viselkedésről, biztonságról adtak számot, ami példa értékű minden táncos számára. Nem volt műmosoly, nem volt markírozás, gyönyörűek voltak a lányok hajfonásai.

   

Balkan hangja 260

 

   Egy másik fontos dolog, amire talán kevesek figyelnek, figyeltek: ezek a fiatalok hitelesek voltak a színpadon. Hitelesek, mert nem csak eltáncoltak egy megtanult mozgássort: birtokolták, sajátjuk volt a tánc. Nemzetiségük népviseletét nem csak holmi jelmezként öltötték magukra, de identitásuk szerves része volt. A szóban, népviselet, benne van a leírtak indoklása: viselték a hagyományokat hűen tükröző népi ruhákat. Arról pedig talán fölösleges is beszélni, hiszen magától értetődik, hogy a fiatalok élvezték a táncolást.

   Balkan hangja 493

 

   S hogy ne csak a színpadon jelenlévőket dicsérjük, arról is szólni kell, hogy mindezekhez a szakmájukat, nemzetük hagyományait, kultúráját nagyon jól ismerő és értő vérprofi koreográfusok állnak a háttérben.

   Amikor a fesztivál után, a táncházakban „köszöntek vissza” a kis táncosok, talán nem is meglepő, örömmel, fáradságot szinte nem ismerve táncolták – immár kötetlenül – a délszláv, görög táncokat. A jókedvhez, a felhőtlen „mulatáshoz” az Akropolis, a Kolo és a Rila zenekarok „húzták” a talp alá valót.

   

Balkan hangja 1099

 

   A Balkán Hangja néptánc bemutatón résztvevő együttesek: Tabán (szerb gyerek tánccsoportja), Deszki Bánát (ifjúsági tánccsoportja), Helidonaki (beloinnaszi görög ifjúsági táncegyüttes), Tököl (délszláv ifjúsági tánccsoportja), Pyrgos (Aprajai és ifjai görög táncegyesület), Rosica (bolgár ifjúsági tánccsoport), Rozmaring (szerb ifjúsági tánccsoportja), Hrvatski Biseri (horvát ifjúsági tánccsoportja).

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY