AD-blacklist1

2019
nov.
22

György lovag és a sárkány

Írta: Oszvald György

FSZEK csak gyuri 75leadKülönleges, bábtechnikát is alkalmazó mesedarabot mutatott be a Trambulin színház két művésze a Kőbányai könyvtárban október 26-án. A mesének mind a gyerekek, mind a velük lévő felnőttek körében nagy sikere volt.

 

 

 

„A Trambulin Színház előadása egy tréfás, egyben tanulságos történet egy mesebeli városról. Királyról, lovagokról, a vasorrú banyabábáról és egy fiúról, aki eszesen legyőzi a „félelmetes” sárkányt. Jutalmul lovag lesz, és elnyeri a szépséges királyleány kezét. A humoros mesét minden korosztálynak szívből ajánljuk!” – így szólt a gyerekeknek szóló kamaradarab, mesebábszínház beharangozója.

   

FSZEK csak gyuri 455

 

   Nem ritka, hogy a gyerekszínházi előadásokon a felnőttek is jelen vannak, és néha jobban  szórakoznak, mint a porontyaik. Valami ilyen történt a Kőbányai könyvtárban is; – amiben, persze, elvitathatatlan érdeme van Csák György színművésznek. Humora, kiszólásai – egy-két kivétellel – azért elsősorban a kicsinek szóltak, és ők értették is ezeket a poénokat. Aktív részesei lettek a mesének, szurkoltak a sárkány ellen hadakozó hősnek… ahogy ez általában lenni szokott a gyerekdaraboknál.

 

   FSZEK csak gyuri 163Csák György (Sopán) és társa, Mezei Réka (Sopánka) - képünk - valójában egy pálcikás síkbáb technikára alapozott meseprodukciót adtak elő. Ők voltak a mesélők és egyben szereplők, a bábok mozgatói, megszemélyesítői is.

 

   FSZEK csak gyuri 175A színtér egy fél ebédlőasztal nagyságú „bőrönd”, melyben laponként behajtogatva helyezkedtek el a díszletelemek: a banyabába háza, a királyi palota, melyen az ajtók, ablakok, falak hajtogatásával tudták a belső tereket vagy éppen a palotához vezető lépcsőt elővarázsolni, és nem utolsó sorban a sárkány lakóhelye, a nagy tó.

 

   A bábok, és egyéb eszközök, például a csónak, nagy műgonddal elkészített papírfigurák voltak, melyek keze, lába, a sárkánynál a feje és farka is, külön-külön voltak mozgathatók. Ha nem kellettek a szereplők, hát „szögre akasztották” őket. A mesét az adott helyeken Sopánka furulya játéka tette színessé, változatossá.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas