AD-blacklist1

2018
okt.
14

Zengett a Balkán hangja a Kőrösiben

Írta: Oszvald György


BalkanHangja A 139leadHosszabb kihagyás után éledt újjá a Balkán hangja produkció. Kilenc neves nemzetiségi táncegyüttes előadásában bolgár, horváth, szerb, görög és más délszláv táncokkal lepték meg a Kőrösi Kulturális Központ közönségét október 6-án.

 

 

 

A műsorban szereplő együttesek közül a Tabán, a Jantra és az Opanke együttesek a gyerekcsoportjaiknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítottak. Azonnal megjegyezzük, a kicsik produkciója nem valami reklámfogás volt arra az esetre, ha netán produkciójuk nem ütné meg a felnőttek színvonalát, s ezért a nézők szimpátiájára alapozzák a tapsot. Nem! A gyerekcsoportok teljes joggal szerepeltek, előadásuk rendkívül meggyőzó volt, rendkívül magas színvonalon táncolták a korosztályuknak megfelelő koreográfiákat, hangsúlyozzuk, nem „kisfelnőttként” viselkedve, s a vastaps nem valami kikényszerített „dejópofákezekakicsik” érzés miatt csattant fel!

   BalkanHangja A 204opanke

  Opanke gyerekegyüttes

 

BalkanHangja A 090taban

  Tabán gyerekegyüttes

 

BalkanHangja A 904rosica

  Rosica gyerekegeyüttes

 

   S ha már a két neves együttest megemlítettük, soroljuk a többi résztvevőt is. Ki ne hallott volna a Fáklya, a Jantra vagy a Martenica együttesekről? Ugye, ilyen nem is létezik! Főleg akkor nem, ha valaki egy kicsit is képben van a délszláv, balkáni néptáncok, népzenék jellegzetességeivel. És, ha netán éppen ezt az előadást választotta arra, hogy megismerje ezt a magával ragadó, látványos táncokat, viseleteket, zenéket felvonultató kultúrát, jó helyre jött ezen az estén.

   BalkanHangja A 242helidonaki

  Helidonaki együttes

 

   Szólnunk kell a Tököli Délszláv együttesről és a Rozmaring táncegyüttesről is, és meg kell említeni az igazi csemegét jelentő görög hagyomáényárző együttest, a Helidonaki csoportot!

 

BalkanHangja A 805tokol dszlav

  Tököli Délszláv Együttes

BalkanHangja A 714rozmaring

  Rozmaring táncegyüttes

 

   A Balkán hangja produkció – tekintve az előadás dátumát – egyperces néma felállással kezdődött, az aradi vértanúkra emlékezve.   

   BalkanHangja A 048A közvetlen hangú megnyitóban Mátrai Gábor (képünk) elmondta, hogy „a zene és a tánc nyelvét, függetlenül attól, hogy ki hol és milyen kultúrába születik, hogy ki milyen nyelvet beszél, mindenki megérti. Ezt a kincset gondozni pedig valódi értékteremtés. Különösen akkor válik ez a tevékenység értékké, ha különféle nemzeteket kapcsol össze, aktuálisan szerbeket, horvátokat, bolgárokat, görögöket, magyarokat. Ez a műsor bizonysága annak, hogy a nemzetiségi és a többségi önkormányzat egymás munkáját támogatva, segítve közösen munkálkodnak az értékek megőrzéséért.”

  

   Mátrai Gábor után a Kőbányai Szerb Önkormányzat elnöke, Szabó Bogdán osztott meg néhány gondolatot a közönséggel.

   Szabó Bogdán azt a reményét fejezte ki, hogy a szerb önkormányzat tevékenysége, munkája azt célozza, mindenki találja meg közöttük a helyét, lelje örömét saját kultúrájában és ennek másokkal való megosztásában. „Örülök annak, hogy e cél érdekében, egy hosszabb kihagyás után, elhozhattuk a Balkán hangját ide, Kőbányára. Köszönöm mindenki, köztük kiemelten a Kőbányai Önkormányzat és az EMMI támogatását.”

 

   Az első két műsorszámot a pomázi Opanke és a budapesti Tabán együttesek gyerekcsoportjai mutatták be, mint fentebb említettük volt, nagy biztonsággal és rendkívül magas technikai tudással. Jelmezeik igényesek, kifogástalanok voltak, hűen tükrözték az adott vidék viseleteit.

   A Helidonaki Görög Hagyományőrző Együttes táncosai egyszerre voltak csodaszépek, elbűvölők és nagyon képzett táncosok. A hat felnőtt nő és egy fiatal lány nagyon szépen bejárta a teret, együtt élve a zene adta lehetőségekkel alakították a hol sor, hol körformákat vagy éppen párokba rendeződtek.

   Az együttes repertoárjában Görögország egész területéről megtalálhatók népi táncok, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben adnak elő. 1996-ban alakultak, s az elmúlt 22 év során az együttesnek közel 200 görög származású gyermek és fiatal volt tagja. Műsorukkal több elismerést is kaptak külföldön és Magyarországon egyaránt. Ezek közül kiemelendő a Magyar Művelődési Intézet Pro Cultura Minoritatae nemzetiségi kulturális díja, amelyet 10 éves jubileumuk alkalmából tevékenységük elismeréseként vehettek át.

   BalkanHangja A 430faklya

   Fáklya táncegyüttes - Párisz almája

 

   Az Opanke felnőtt táncosai után külön szeretnénk szólni az Fáklya táncegyüttes tematikus kamara-koreográfiájáról. Ebben a Párisz almája történetet dolgozta fel Kricskovics Antal koreográfus. A táncosok annyit mondtak el, amennyi kellett, megjelenítették a csábítást, a csalódást és az örömöt. Üdítő színfoltja volt az egyébként autentikus táncokat bemutató estnek!

   A kiváló szerkesztést mutatta, hogy az intim, négy szereplős tánc után a színpadot teljesen betöltő, nagy létszámot felvonultató és sodró lendületű délszláv koreográfiát mutatott be a Rozmaring együttes. Látványosan, vidáman táncoltak, a viseletük pompás volt, a nők ruhái és a kendők vagy éppen a díszes fejékek egyszerre mutattak meg több lehetőséget is annak kifejezésére, hogy a hagyományos viseleti kultúra hogyan képes jelezni a házasságot, a vagyoni helyzetet, az ünnepet vagy éppen a hétköznapot.

   A sort a Tököli Délszláv táncegyüttes folytatta, nevükhöz híven, a délszláv vidékről hoztak táncokat. Kíséretüket a Kolo zenekar most is élőben biztosította.

   A Rosica (a Jantra együttes gyerekcsoportja) és a Jantra táncaí után az idén 30 éves születésnapját ünneplő Opanke felnőtt táncosai kápráztatták el a tapsot bőven osztogató közönséget.

 

BalkanHangja A 1185martenica   A Martenica egy sejtelmes férfitánncal bűvölt. míg a Fáklya egy vidám, sokszínű koreográfiát mutatott be.

   

BalkanHangja A 1618taban  A Tabán fináléja

 

   Az előadást a Tabán együttes fergeteges fináléja zárta, majd a szabad táncoláshoz a Mydros, a Pravo, a Martenica, a Zabavna Industria és a Kolo zenekarok biztosították a talapalávalót.

 

   Az előadást a Kőbányai Szerb Önkormányzat és a Balkán Hangja Kulturális Egyesület rendezte.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY