AD-blacklist1

2017
dec.
05

Az Estella mindent vitt – irány Párizs

Írta: Oszvald György

48hrs Szatmari 114leadAz Art+ Cinemában tartották meg a 48 Hour Film Project rövidfilmkészítő-verseny díjkiosztóját december 4-én. Fényes kőbányai siker született: a Szent László Gimnázium két éve érettségizett diákja, Szatmári Andrea Estella című filmje mindent vitt!

 

 

Az Erzsébet körúti Art+ Cinema vetítőterme megtelt, az idén kiírt pályázatra nevezett filmjek alkotói várták a nézőtéren, hogy Bari Jutka, az amerikai székhelyű 48 Hour Film Project magyarországi producere kihirdesse, ki milyen díjra érdemesült.

 

   A hollywoodi pompát nélkülöző külsőségek ellenére is érezhető volt a feszültség. A nemzetközi összehasonlítás érdekében a magyar filmek mellett a tavalyi nemzetközi versenyekről is levetítettek több filmet. Tanulságosak voltak, s még a laikus szemlélő is megállapíthatta, a magyar filmek felveszik a versenyt más nemzetek fiatal alkotóival.

      

   A legelső 48 óra Film Projektet 2001-ben szervezték meg Washingtonban, és azóta a program 150 városra terjedt ki a világszerte, Ausztráliától kezdve, Tunézián át Budapestig. Az elmúlt 15 évben közel harmincezer rövidfilmet készítettek el a Projekt keretében. 

 

    48hrs Szatmari 104A verseny egyszerű, de embert próbáló. A stábok pénteken este megkapják a film kódjait: jelen esetben egy megszabott mondatot, itt a „Miért a pirosat választottad?” kellett szó szerint beépíteni filmbe, illetve egy konkrét személyt, akinek a neve – Kocka Klára vagy Károly – el kell hangozzék a filmben. Szükséges kellék volt egy tárgy is, itt a naptárt kellett megjeleníteni. A versenyzők kihúzzák a műfajokat is. Ezek meglétével ellenőrzik, hogy a film valóban a hétvégén készült el, ugyanakkor a versenyre készülés során nem kizárt forgatókönyv vázlatok, helyszínek, szereplők kiválasztása. Ezután jön az őrület. Forgatókönyvírás vagy kiegészítés, módosítás, forgatás, vágás, főcímek és stáblista készítése, utómunka, ha szükséges és percre pontos leadás.

 

   48hrs Szatmari 098Lássuk ezek után, mi történt az eredményhirdetésen. Elsőként a különdíjakat adta át Bari Jutka, majd Szatmári Andrea (képünk) főszereplése következett.

 

   A különdíjak sorában a legjobb kosztüm díját vehette át Andrea, majd az Estella főszereplője, Levkó Esztella, aki nevét is adta a filmnek, (a képen balra) kapta a legjobb női alakítás díját.

   Andinak pedig gyűltek a kilométerek, mert minden átadott díj után a helyére ment (és a hátsó sorban ült). A legjobb rendező díjánál zúgott a vastaps, majd némi hatásszünet után Jutka kimondta, a legjobb film díját is az Estella kapta. No, itt „elszabadult a pokol”, a stáb legtöbb tagja állva tapsolt, ugrált, s zengett a brávó, brávó!

   Mindezek eredményeként a 2018. évi Filmapaloozán, Párizsban Szatmári Andrea vehet részt, repülőjegyét a 48HFP állja. Emellett a főtámogató Screenwriter díját, egy forgatókönyvíró szoftvert is nyert.

   

48hrs paris

 

   Éppen csak elcsendesült az öröm, mikor kis türelmet kért Bari Jutka, hiszen a vetítés és az eredményhirdetés közötti 15-20 perces szünetben megszámolták a közönségszavazatokat. Mit gondolnak, ki nyerte a közönségdíjat? Igen, az Estella!

 

    Andrea a fődíj átvételekor elmondta, hogy eredetileg a transzportköltségeket akarták csökkenteni, ebből eredt, hogy jó lenne egy helyen, a gimnáziumban forgatni, ami a korábbi években is a technikai bázisuk volt. Éppen ezért terepszemléket tartott a jelmeztervezővel, a berendezővel. Amikor kihúzta a műfajt (detective)  gyorsan eldőlt, hogy mi legyen a film. Helyszínéül a legkézenfekvőbb megoldást választotta. Az alma mater Szent László Gimnázium csodálatos dísztermétől, a lépcsőháztól és a folyosóktól jobbat nemigen lehetett volna találni.

 

48hrs Szatmari 143

   A boldog stáb

 

*

   A versenyben részt vevő produkciók: 6lépés – Nagy Ádám; Express Studio – Kátai Bence; Gold Mountain Productions – Szántó Bence; Laser Monkey Production – Sarkadi Zsolt; Prime Project – Szatmári Andrea.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

  

A 10kerkult.hu portálon nincs fizetős tartalom, de elkészítésük pénzbe kerül. Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődni tudjunk! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px