AD-blacklist1

2017
szep.
07

Lerakták az Eiffel Műhelyház alapkövét

Írta: szerk-OGY

MAV 236 leadLerakták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházának alapkövét csütörtökön Budapesten. Az operaház új egysége a kőbányai Északi Járműjavító központi csarnokában lesz.

 

 

 

A szimbolikus eseményen Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: kultúrtörténeti jelentőségű beruházás a Magyar Államvasutak egykori Északi Járműjavító szerelőcsarnokának átépítése az Operaház logisztikai központjává. 


    – A várhatóan jövő év végégig 14,1 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló beruházás egy olyan új korszak beköszöntét jelzi, amikor a gazdasági és szellemi környezet is adott ahhoz, hogy a rendszerváltozás hosszú stagnáló állapota és a 2010 előtti évek mélyrepülése után évszázada nem látott fejlődés induljon Magyarországon – mondta a helyettes államtitkár, aki kitért arra is: az Európai Unióban a legmagasabb GDP-arányos összeget, 2017-ben 2,1 százalékot, Magyarország fordítja a kultúrára.


    Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a beruházás mérföldkő a főváros kulturális életében, hiszen egyik rozsdaövezete megújításával Budapest egy egész Közép-Európában iránymutató, 21. századi, többfunkciós művészeti központtal gazdagodik.


    opera 2– Az 131 évvel ezelőtt épített komplexum Magyarország legnagyobb alapterületű ipari emlékműve. 2009 óta üresen állt, amikor 2015 nyarán magyar kormány úgy döntött, hogy az Operaház rendelkezésre bocsátja a 22 hektáros telek 6,7 hektáros részét, rajta a mintegy 25 ezer négyzetméteres szerelőcsarnokkal – idézte fel Szalay-Bobrovniczky Alexandra.


    Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte: az Eiffel Műhelyházban elsősorban szakmai háttérmunka fog folyni, de a tervek között szerepel egy barokk és 20. századi, valamint kortárs művek bemutatására, kísérletezésre alkalmas 370 fős színházterem és egy több hektáros közpark kialakítása is.
    Az épület mindig a vasúttörténeté marad és továbbra is a közjót fogja szolgálni a jövőben is. Az átépített komplexumban emléktermet szentelnek Feketeházy János, a csarnok építészének, aki egyébként az Operaház tetőszerkezetét is tervezte.

        
    Az Eiffel Műhelyház alapkőletételi okmányát és építészeti terveit is tartalmazó hengert Ókovács Szilveszter, Krucsainé Herter Anikó, Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Eötvös Péter zeneszerző, karmester helyezte el a csarnokban. 

 

Az Eiffel csarnok 2009-ben:

     
MAV 013

 

MAV 137

MTI; fotó: Máthé Zoltán, 10kerkult.hu/archív

 


Az Északi Járműjavító területe az utóbbi hónapokban sokat szerepelt a sajtóban. Májusban a hvg.hu cikkezett arról, hogy ide kerülhet a közlekedési múzeum.

 

  „A MÁV egykori kőbányai szerelőcsarnokait, az Északi Járműjavító területét jelöli ki várhatóan a nemsokára megjelenő kormányhatározat a Közlekedési Múzeum helyszínének.” – írták május 18-i cikkükben. Hozzá fűzték, hogy „az együttes legértékesebb, legszebb épületét, a műemlék Eiffel-csarnokot a Magyar Állami Operaház elhappolta a múzeum elől. Itt alakítja ki ugyanis a Dalszínház díszlet- és jelmezraktárát, és próbaszínpadát. Bár az átadást 2017 nyarára ígérték, eddig egyetlen kapavágásra sem került sor, az ígért 14,5 milliárdos összeg sem áll rendelkezésre egyelőre.”

 

Majd ugyancsak a hvg.hu írta néhány napja, augusztus 29-i cikkében: „Még a felesleges részek és a régi csővezetékek bontásánál tartanak Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító műemlék csarnokában, pedig korábban 2017 tavaszára, majd nyarára ígérték az ide megálmodott Eiffel Műhelyházat.”