AD-blacklist1

2017
aug.
30

Meghalt Makk Károly filmrendező

Írta: szerk-OGY

makkÉletének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze – tudatta az MTI-vel a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.

 

 

 

 

A Kossuth-díjas rendező hosszú pályája során olyan legendás filmeket készített, mint a Liliomfi, a Törőcsik Mari talán legfelejthetetlenebb szerepét adó Szerelem, vagy épp a Macskajáték.

 

   Makk Károly Berettyóújfalun, 1925. december 22-én született. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas  magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész  Budapesten iratkozott be a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet-filozófia-esztétika szakára, majd tanulmányait a debreceni egyetemen folytatta. Innen hívta őt a filmszakmába Ranódy László a Sarló Filmvállalathoz. 1946-ban már a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója. Itt ismerkedett meg és kötött életre szóló barátságot Radványi Gézával.

   A Valahol Európában című Radványi-filmben ügyelő volt, és dolgozott Gertler Viktor, Bán Frigyes és Apáthi Imre mellett.

 

   Legismertebb filmjei: Simon Menyhért születése (1954), Liliomfi (1954), A 9-es kórterem (1955), Fűre lépni szabad (1960), Megszállottak (1961), Macskajáték (1972), Egymásra nézve (1982), Magyar rekviem (1991), Márió, a varázsló (2007)

 

24.hu; wikipédia;