AD-blacklist1

2011
szep.
23

Kőbánya vendége lesz Brad Pitt

Írta: Oszvald György

 

brad pitt2Meglepetéssel indult a szeptember 23-ai polgármesteri sajtótájékoztató. Pár perccel 10 óra után kinyílt a tanácsterem ajtaja, s három ismeretlen lépett a dolgozószobába. Látogatásukat Dobrai Zsuzsanna, a polgármesteri kabinet vezető titkára szervezte meg a legnagyobb titokban.

 

A kölcsönös bemutatkozás után az eredetileg 15 percesre tervezett beszélgetés majd egy órán át zajlott. P1030734Adam Goodman producer (képünk), Csoma Gabi gyártásvezető és Kovács Bálint felvételvezető arról számoltak be, hogy egy amerikai nagyjátékfilm forgatása kezdődik meg rövidesen Kőbányán. A film címe World War Z, főszereplője Brad Pitt, rendezője Mark Forster.  A film Max Brooks: Zombiháború c. könyve alapján készül.

  A rövid ismertető, majd az újságírói kérdések nyomán összeállt a sztori, már amennyit az érdekek sérelme nélkül közölhetőnek ítéltek meg a vendégek. Hosszas európai és hazai szemlézés után a film zárójeleneteinek helyszínéül Kőbányát, egészen pontosan az egykori Globus konzervgyár területét választották. „A helyszín kiszolgálja a rendező, az operatőr, a forgatókönyv író, a kaszkadőrök és a stáb igényeit. Ideális minden szempontból. A fizikai környezeten túl filmbarát fogadtatásban részesültünk, ami azt jelenti, hogy mind a lakosság, mind a polgármester úr messzemenő együttműködésről biztosította cégünket. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez alapja lehet egy kiváló referenciának, a későbbi együttműködésnek más produkciókban is” – mondta az amerikai producer.

   Kiderült az is, hogy a finálé főleg akció jelenetekből áll, s a fegyverropogás elég nagy zajjal fog járni. A környéken lakókkal egyeztettek, ám a gyártási terv csak most tette konkréttá, hogy az október 10-e és november 10-e közötti forgatási időszakban minden éjjel a megengedett zajszint közelében lesz a munkazaj. A stáb este hat óra körül áll fel, s reggel hat óra körül fejezik be a munkát. Sajnos, ez a zajosság nem elkerülhető, ám az előzetes felmérések szerint ezt a lakosság is megértően fogadta.

  brad pitt1A kérdések érintették Brad Pitt személyét is. A rá vonatkozó kérdések egyértelműek voltak: adhat-e majd exkluzív interjút a helyi sajtónak, hol fog lakni, végig Budapesten tartózkodik-e? Annyi biztos, a sztár Budapesten lakik majd, végig itt lesz a forgatás ideje alatt. Azt egyelőre nem tudni, lesz-e külön alkalom a helyi sajtónak, de az biztos, hogy a Szent László Gimnázium kommunikáció tagozatos diákjai egy napot a forgatáson tölthetnek majd.

  A bevételi oldalt firtató kérdésre Kovács Róbert polgármester válaszolt. A Globus ma külföldi magántulajdonban van, így a produceri iroda nekik fizeti a bérleti díjat. Ám a fogadtatás, a lakosság megértése, az együttműködő filmbarát környezet arra indították a Mid Atlantic Films gyártó céget, hogy 2 millió forint rendkívüli támogatást adjon a gimnázium filmes eszközparkjának felújítására, bővítésére.

*

 

 


 

zombikMax Brooks: Zombiháború

A zombiháború majdhogynem teljesen kiírtotta az emberiséget. Az ENSZ háborús vizsgálóbizottságának munkatársaként Max Brooks találkozott a győzelem kulcsfiguráival. A világszervezet hivatalos jelentésébe végül csak statisztikai adatok kerülhettek, de Brooks úgy döntött, hogy a túlélőknek meg kell ismerniük a valóságot. Ezért belepakolta azokat az adatokat is melyek a jelentésből kimaradtak. Az interjúkötetből megismerhetjük Kuang Csingsu doktort, aki megvizsgálta a nulladik beteget, és találkozhatunk Paul Redekerrel, az Oránia-terv atyjával is. A zombiháború veteránjai, az apokalipszis haszonélvezői és elszenvedői is nyilatkoznak a kilátástalannak tűnő harcról, a kormányok ballépéseiről, az emberi gyávaságról, ostobaságról, és a derengő fényről az alagút végén. E személyes hangvételű beszélgetések hű képet festenek a járvány borzalmas történetéről, pontosan dokumentálják a társadalmi és politikai változásokat, mégis megmarad bennük a legfontosabb: az emberi tényező. Brooks természetesen tisztában van vele, hogy a leírtak talán túlságosan felkavarják egyes olvasóit, de vállalja a kockázatot, mert úgy véli, nem rejtőzhetünk zsibbasztó statisztikák mögé. Mindenkinek tudnia kell, milyen volt valójában a zombiháború.
A könyv a Sötét örvény sorozat tagjaként jelent meg 2010-ben.