AD-blacklist1

2017
feb.
15

Bábosok a templomban

Írta: szerk

babtali LEADIsmét Kőbányán, a Szent László templomban és a plébánián rendezik meg a Templomi Bábjátékos Találkozót február 19-én. A sorban 23. találkozón öt bábegyüttes vesz részt a vendéglátó Meseláda Bábcsoporttal együtt.

 

 

 

Több mint negyedszázada – az országban eddig több helyen – került sor az amatőr és félprofesszionális bábcsoportok találkozójára. A rendezvény tisztelgés egy ókori, szíriai oszlopos szent előtt, aki a bábosok védőszentje.

   A találkozón Balogh Attila atya és Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület alapító elnöke osztják meg gondolataikat mind a megnyitó, mind a zárszó apropóján. 

   A program 13 órakor kezdődik. Belépődíj nincs, de az adakozni szándékozókat nem utasítják vissza.

 

babtali plakatA résztvevők, egyben hívogató is  

 

   Astra Bábegyüttes. Ez éven elgondolkodtatóan nemes műsor jött össze egyrészt az előadóknak, másrészt az általuk színre vitt témáknak köszönhetően. 63 éve még mindig porondon van az Astra Bábegyüttes, Vízvári László piarista tanár vezetésével alakult csoport. A Fiú születik című vallásos témájú előadásuk XII. századi jelenetekből és mai irodalmi formába öntött betlehemes elemekből van összeszőve. A közelmúlt élő bábtörténetét láthatja az, aki megtiszteli jelenlétével az előadásukat – de ezzel együtt a műfajhoz hű előadókat.

   A Bábakalács Bábszínház Szent Kristóf mesébe illő legendájával lép fel. A nagy termetű, bivalyerős, páratlan vad legény egy nap útnak indul... A darab keresi a választ: mivégre vagyunk a világon, mi az a méltó feladat ami értelmet ad az ember életének?

   Écsi Gyöngyi a ma élő legnagyobb mesemondóink egyike. Különös színházi formát talált arra, amelyben átadhatja a felvidéki népmesék világát, s köszönhetően neki olyan utakat is megjárhatunk, amelyeken halandók nem járnak...(!)

   A Fabula & Figura Műhely A juhász a paraszt meg a halász történetével lép közönség elé. A hitoktató előadók hosszú évek óta sikeresen dolgoznak a bábjáték oktatásban való meggyökereztetésén is. Mindehhez elegáns, esztétikus külső, megkapó játék, hiteles hang társul.

   Meseláda Bábcsoport. Shel Silverstein meséje annyira megkapó, hogy az Interneten is több címen: Az adakozó fa, A nagylelkű fa címen is megtalálható. A Meseláda Bábcsoport az alapvető emberi tulajdonságokról és viselkedésformákról az adni és kapni, a használni és kihasználni, a mohónak lenni vagy rászorulni... tanít. Rendkívül fájdalmas és gyötrelmesen igaz kérdéseken gondolkodhat el a néző.