AD-blacklist1

2016
ápr.
18

A Kroó Szimfonikusok Lengyelországban

Írta: szerk

krakko5leadA Kroó György Szimfonikus Zenekar turnéja során a résztvevők három napot töltöttek Lengyelországban. Nagy sikerű koncertet adtak Krakkóban, ahol dr. Körmendy Adrienne főkonzul asszony és dr. Nedeczky Sándor konzul úr is megtisztelte hangversenyüket.

 

 

A koncert a Bronisława Rutkowskiego Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Kőbánya Önkormányzata, A kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány, valamint a szülők és tanárok segítségével és közreműködésével jött létre.

 

krakko6

 

   A koncerten szólót játszott és a zenekarban is közreműködött: Farkas Sára (fuvola) művésztanár, Antalóczy Máté (hegedű) és Kapusi Réka (klarinét) növendékünk. Az est folyamán zongorán közreműködtek: Taraszova Krisztina és Kovács Bernadett művésztanárok. A zenekarban fellépő művésztanárok: Gere Júlia, Kührner Krisztina (gordonka), Fánczi Gábor (nagybőgő), Héja László (klarinét), Kelemen Attila (kürt), Kissné Nagy Rita (zongora). Vezényelt: Füzesséry Attila. A zenekar vezetője: Füzesséryné Dudás Eszter.

 

   A turné során a zenekar tagjai szakmailag nagyon magas színvonalat képviselő, kedves, barátságos lengyel művésztanár kollégákat és ifjú zenészeket ismerhettek meg, akikkel együtt is zenélhettek. Ez év júniusában a Kroó Szimfonikusok meghívására a krakkóiak viszonozzák a látogatást. Június 17-én koncertet adnak a Kroó György Zeneiskolában, Tadeusz Płatek, a krakkói Operaház dirigensének vezényletével. A hangversenyen közreműködésre kérték fel művésztanárainkat.

krakko8

 

   A szimfonikus zenekar tagjainak a lengyelországi debütálás mellett, különleges és emlékezetes turisztikai programokban is részük lehetett. Három világörökséggé nyilvánított helyszínt is megtekinthettek, kiemelkedő színvonalú magyar nyelvű idegenvezetéssel. Feledhetetlen emlékek: a

 

krakko1

 

Krakkó belvárosában tett séták, a Wawel, a Főtér, a Mária templom tornyából felcsendülő trombitaszóval, a Jagelló Egyetem, az órajáték, a pavane zenére vonuló figurákkal és a sárkány a Visztula partján. Másnap az Auschwitz-Birkenau emlékhelye és múzeumai megtekintése során a csoport megemlékezett a magyar holokauszt áldozatairól és az intézmény névadójának családjáról a 18-as barakkban, ahol a magyar kiállítás található. Az utolsó napon a zenekar a wieliczkai sóbányában tett kb. 6 km-es túrát, melynek során a fantasztikus szobrok, műalkotások és termek látványa mellett, a bánya egyedülálló mikroklímáját, jótékony hatását is élvezhették. Hazaindulásuk előtt Zakopanéba is kirándultak, ahol a hihetetlenül tiszta és ragyogó időben felvonóval eljutottak Gubałówka hegyére, ahonnan a Tátra havas csúcsainak mesés látványa örvendeztette meg a csoport tagjait. Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy igazi lengyel ételspecialitásokat is sikerült megkóstolni.

 

krakko9

 

   Ez az utazás mindenki számára meghatározó élményeket jelentett. Megtérült Széll Rita igazgató és Füzesséryné Dudás Eszter zenekarvezető több hónapos előkészítő munkája. Kicsik és nagyok egyaránt remekül érezték magukat, s nemcsak a fontos és különleges látnivalókkal, hanem csodálatos közösségi élményekkel is gazdagabbak lehettek.
   A zenekar tagjai hazaérkezésük után rögtön azt kérdezték, Eszter néni legközelebb hová utazunk?

 

Dudás Eszter

 

További fotók és élménybeszámolók IDE kattintva olvashatók, nézhetők meg.