AD-blacklist1

2016
jan.
01

Karácsonyi koncertek – 4.

Írta: Oszvald György

Tutta Parafonia Xmas 433leadKözös karácsonyi koncertet adott a Tutta Forza és a Parafónia zenekar december 20-án. Az előadás különlegességét az adta, hogy a közös hangverseny célja a jótékonyság volt, alanya pedig éppen a Parafónia zenekar.

 

 

A KÖSZI nagyterme éppen hogy elég volt a két zenekarnak és a közönségnek. A Parafónia a színpadon helyezkedett el, lévén a hangszereik, a segítők és a speciális kották meglehetősen sok helyet igényelnek.

  

   Tutta Parafonia Xmas 302

 

   A Tutta Forza, követve a hagyományokat, látványosan mutatta be, hogyan valósítják meg a 10 évvel ezelőtt kigondolt vezérfonalat. Azaz, hogyan „hangolják” kemény és tudatos munkával a legkisebbeket a zenekari muzsikálásra, annak megszeretésére. Bakó Rolland, a Tutta Forza vezetője hangsúlyozta, nem céljuk, hogy feltétlenül művészeket képezzenek, de ha észreveszik, hogy valaki – márpedig a valakik sokan vannak, már a legkisebbek között is – kiemelkedő képességekkel rendelkezik, a tanáraival és a szüleivel közösen terelgetik a „profi” pálya felé, megőrizve a közösségben való zenélés élményét. – Ha pedig a gyereknek elég a magasszintű zenekari muzsikálás, de nem akar előadóművész lenni, örömmel látjuk a zenekarban – mondta.

   Tutta Parafonia Xmas 372Utalt arra is, hogy a Tutta Forza Smalto, ők a legkisebbek, a Piccola, a „középsősök” és a felnőtt zenekar folytonosságot biztosít, nem kell máshová menni, ha valaki akár a tudása, akár az életkora miatt „kinövi” az egyik zenakart: házon belül meg tudják oldani a zenélés lehetőségét.

 

   Mindezek ismeretében a legkisebbek kezdték az előadást. A Smalto zenekart Soós Eliza vezényelte. A kicsik magabiztosan muzsikáltak, mosolyogtak, élvezték a zenét. A Mennyből az angyal közismert dallam kedves előadása pedig megadta az est alaphangulatát.

 

   A Piccola zenakar már hatodik év dolgozik együtt, néha cserélődnek a tagok – szerepet kapnak az idősödő szmaltós fiatalok és ugyanezen ok miatt ülnek át a felnőttekhez is az öregek. A zenekart a Tutta Forza másik alapítója, Dávid Krisztina dirigálta. A szépen válogatott művek sorában a Jingle bells népszerű ütemei meghozták a vastapsot, nem utolsó sorban a „legfiatalabb  tuttaforzás” szereplő határozott csengettyűjátékának is köszönhetően.

 

   Mielőtt a Tutta Forza műsora elhangzott volna, Bakó Rolland röviden elmondta, hogyan is alakult ki kapcsolatuk a Parafónia zenekarral. Régen történt, a „szárnyaikat akkoriba kezdték bontogatni”: egy közös előadásra kaptak meghívást. A meglepetés akkor érte őket, amikor az interneten utána néztek, ki is az a Parafónia zenekar. – Nekünk volt megtiszteltetés, hogy velük játszhattunk, és nem fordítva, ahogyan a vezuetőjük tolmácsolta a felkérést. Azóta Fabényi Réka és csapata már számtalan rangos helyen és – mások mellett – a Fesztiválzenekarral is muzsikált már. Számunkra pedig ugyanolyan megtiszteltetés a közös előadás, mint volt egykoron – mondta Bakó Rolland.

 

Tutta Parafonia Xmas 653

 

   A Parafónia előadása – akárhányszor is hallottuk már őket zenélni – élmény volt most is. Műsorukat úgy szerkesztették, hogy annak első felében a téli időszak hangulatához közeli klasszikus műveket játszottak, majd karácsonyi dalokat adtak elő.

 

Tutta Parafonia Xmas 846

 

   Ezen a koncerten sem hiányoztak a szólisták. Sárréti Márton hegedűn, Renczés Balázs – a glasgow-i opera zenekarának szólamvezetője – csellón mutatta meg a tehetségekkel kapcsolatosan fentebb leírtak igazságát. A koncertet a két zenekar közös előadása – a Csendes éj és a Jingle bells – zárta mindkét karmester együttes vezényletével!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY